Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Hra o jablko: Víte, jak správně sklízet a skladovat ovoce?

Přečtěte si, jak se správně starat o jablka. Je škoda je nechat shnít.
5. září 2013 | 14:00

Houpají se vám na stromech šťavnatá jablíčka a těšíte se, jak si na nich po sklizni budete pochutnávat ještě dlouhé měsíce? Ale stačí malá chyba ve skladování a odnese to klidně celá úroda.

Jak správně sbírat jablka

Jak poznáte, že je zralé? Opatrně s ním pootočíte, a když jde stopka snadno oddělit, je pravý čas. Po rozříznutí zkušebního plodu by měla být jadýrka hnědá. Sbírejte je opatrně, aby se nepoškodila slupka. Jedno naťuknutí, které přehlédnete, vás v krajním případě bude stát celou lísku nahnilých jablek. Nejlepším časem pro sklizeň je rán o a večer, když neprší. Správně se má plod odlomit směrem nahoru i se stopkou.

Nejlepší je sklep

Dobře skladovatelné podzimní a zimní úrody mají do vínku dáno, že při správné péči vydrží v dokonalém stavu několik měsíců i půl roku. Ideálním místem ke skladování jablek je zděný sklep. Měl by být tmavý, s dobrým větráním.

Ne každý je udržovaný v čistotě, proto je lepší začít dezinfekcí. Stačí na to třeba vysíření sírovými knoty nebo nabílit zdi vápnem Teplota pro skladování ovoce by měla být mezi 0 až 4 °C a při vlhkosti 80 až 85 procent. Hodnoty snadno změříte obyčejnou hydrostanicí vybavenou vlhkoměrem. Když je nižší, vypomůže zvlhčovač.

Jak je rozložit

...
Autor: Shutterstock

Zdravé plody dejte v jedné, maximálně dvou vrstvách, do lísek nebo přepravek. Měl by mezi nimi proudit vzduch, tak je nedávejte moc blízko k sobě. Když máte možnost, můžete ovoce rozložit na dřevěné police. Čas od času je proberte, jestli se vám nějaký kousek nezkazil. Aby plody neměkly, můžete je v bednách proložit vysušenými hoblinami nebo rašelinou.

Pozor na smrad

Je velkým omylem si myslet, že ve větraném sklepě můžete dát jablka vedle čehokoliv. Snadno začnou být cítit čímkoliv aromatickým. Nikdy vedle nich nesmí být benzín, petrolej, fermeže nebo barvy. Stejné varování platí i pro zeleninu, především cibuli, a brambory.

Náš tip:

Když ve sklepě není místo, zkuste studni.
Jablka uložte do koše, aby k nim mohl vzduch, a na laně spustíte dolů, kde je neměnný chládek.

...
Autor: Shutterstock
Co s potlučenými plody

Nabízí se celá řada jiných využití. Ať už jsou to kompoty, zavařeniny nebo mošty. Renesanci slaví také sušené křížaly.

Křížaly

Jablka omyjte, rozpulte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na tenké plátky. Tloušťka záleží na vás. Tenčí se rychleji suší, ale tlustší jsou šťavnatější. Usušit je můžete v elektrické troubě na plechu pokrytém pečícím papírem. Při teplotě 50 až 60 °C je s otevřenými dvířky sušte, dokud plátky nezačnou sesychat. Pak zvyšte na pár minut teplotu na 70 °C, plátky otočte. Dosušte při 50 °C, až budou plátky suché a nebudou pružné.

Další možností je sušička, která vše udělá za nás. Sušení bude trvat několik hodin. Křížaly si po usušení dejte do uzavřených dóz na suché, tmavé a chladné místo. Pravidelně kontrolujte, jestli se neobjevila plíseň.

Autor: Martina Tomková
Video se připravuje ...