Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muži vyhynou, jsou jen odpad!, hlásá přední vědkyně

Muži už to podle australské vědkyně Jenny Graves mají "za pár".
4. dubna 2013 | 10:15

Mužské pokolení je odsouzeno k zániku. Alespoň to tvrdí uznávaná australská genetička Jenny Graves. Proces vymírání už podle ní dávno začal.

Dámy, nepanikařte! Rozhodně zatím nemusíte brát sex shopy útokem. Tahle situace totiž nastane až za dlouhých pět milionů let.

A jak na to vlastně vědkyně přišla? Ženský pohlavní chromozom X má asi tisícovku zdravých genů. Mužský pohlavní chromozom Y na tom byl kdysi úplně stejně. V průběhu milionů let se začal rozpadat. Dnes jich modernímu muži zbývá už jen asi stovka.

Ženy navíc mají dva chromozomy X, které jsou navíc podle odborníků velmi stabilní, zatímco mužům zbyl jen jediný chromozom Y, který určuje jejich pohlavní odlišnost. Ten není schopen regenerovat se tak dobře a rychle jako zdvojený ženský chromozom.

Podle jejího výzkumu navíc mužský chromozom už v podstatě neobsahuje nic důležitého. V přednášce na Australské akademii věd ho Jenny Graves dokonce označila za „odpad“.

„Pokud je mužský chromozom nějak poškozen, je to pro něj cesta do pekla,“ tvrdí genetička. Postupně totiž přestanou vznikat spermie s chromozómy Y a muži vymřou.

 

Odsouzeni k vyhynutí...
Autor: Archiv Blesku

Video se připravuje ...