Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na jižní Moravě si užijete jak romantický víkend, tak výlety na kole s dětmi!

Mikulov
5. srpna 2020 | 06:00

Jižní Morava je doslova symbolem pro rodinnou dovolenou na kolech, kraj je to rovinatý a vy můžete volit délku trati podle věku i výkonnosti dětí. Určitě se podívejte na některá z míst Lednicko–valtického areálu, který je od roku 1996 součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Majestátní zámky jsou obklopeny rozlehlými zahradami, romantickou krajinu zdobí rybníky s lekníny, mezi tím narazíte i na zdevastovaná místa, jako je například zemědělská usedlost Nový Dvůr. Na kolech si jednotlivými zastávkami můžete naplánovat jak dvacetikilometrovou, tak třeba i šedesátikilometrovou trasu (www.lednicko-valticky-areal.cz).

S dětmi rozhodně nemůžete vynechat Aqualand Moravia, který leží v obci Pasohlávky. Jeho kapacita je osm tisíc návštěvníků a vodní plocha měří přes 3000 m². Součástí aquaparku je sedm bazénů, dvacet tobogánů, 24 typů saun, čtyři vířivky, wellness zóna a samozřejmě i velká restaurace. Patří mezi nejmodernější aquaparky v Česku a vy budete mít o své potomky na celý den postaráno. Ani vy se tam rozhodně nudit nebudete. Když budete mít dost vodních hrátek, jistě si rádi odpočinete ve velké wellness zóně, zajímavostí je například venkovní termální bazén s výhledem na Pálavu.

Romantika ve dvou

Nebo nechte doma děti a vyrazte si s partnerem na romantický víkend. Na pár kilometrech čtverečních mezi Valticemi a Mikulovem se rozhodně nebudete ani minutu nudit. Co všechno můžete, ale také nemusíte stihnout?

Autor: Shutterstock.cz
Navrhuji ubytovat se v jednom ze dvou zmiňovaných měst nebo si najít (pokud budete mít štěstí) ubytování přímo uprostřed vinohradů například v Klentnici, která je již mnoho let proslavená zejména podnikem s názvem Kafe Fara. Zapomeňte na to, že byste si tam dali jenom kávu, mají tam velmi zajímavé a dobré menu, kterému samozřejmě ale odpovídají i ceny. Levněji a dobře se najíte třeba u penzionu Proneco, kde se můžete ubytovat v příjemných apartmánech s vlastní zahrádkou a možností sportovního vyžití. Tady možná na chvíli zalitujete, že jste nevzali děti s sebou, protože zdejší dětské hřiště by je jistě na dlouho zabavilo.

Do Salonu vín raději vlakem

Nejen za bílým vínem určitě vyrazte do Salonu vín ve Valticích. Zkuste si přitom najít vlakové nebo autobusové spojení, protože ochutnávat víno je vždycky lepší ve dvou a bylo by škoda, kdyby jeden musel řídit.

Salón vín
Autor: Salon vín
Počítejte s tím, že jak skončíte degustaci v Salonu vín, už se vám do žádné větší akce nebude chtít. Proto se možná nejdříve vydejte na krátkou procházku na kolonádu na Reistně. To je jedno z míst, která jsou součástí Valticko-lednického areálu. Najdete ji asi půl hodiny pěšky od zámku Valtice. Příběh kolonády na Reistně vám stejně jako desítky dalších míst v tomto kraji připomene, jak mnoho věcí tady souvisí s rodem Lichtenštejnů, kteří zde mnoho staletí vlastnili velkou část země a samozřejmě také budovali mnoho staveb včetně velkolepých zámků.

Než začnete ochutnávat, jděte na Reistnu

Z ochozu Reistny, která výrazně připomíná Gloriettu ve vídeňském Schönbrunnu, je vidět na všechny světové strany: na severu jsou vinohrady obklopené Valtice a lednický park, na jihu rakouský Schattenberg, východní obzor zdobí Malé Karpaty a západní obzor zase silueta Mikulova.

Do Salonu vín ve sklepeních zámku Valtice se více oblečte, ve středověkých prostorách je opravdu chladněji. Vybrat si můžete i volnou degustaci, kdy se mezi více než stovkou vín pohybujete sami a ochutnáváte podle toho, co se vám líbí.

Začínejte pomalu, jinak na konci, kdy přijde na řadu zhruba dvacítka červených vín, nebudete vědět, co pijete, a to by byla škoda. Pečlivě si zapisujte, jaké víno vám opravdu chutnalo, na špatné tam opravdu nenarazíte. Na konci si pak můžete většinu vín koupit. Cena? Nejčastěji kolem 200 za lahev, často i 400 korun.

Kde se ubytovat?

Valtice jsou krásné, ale počítejte s tím, že jestli máte rádi dobré jídlo, zde žádné velké kulinární zážitky neprožijete. V tomto směru je na tom mnohem lépe Mikulov, kde byste neměli vynechat restauraci Martina Ihnačáka. Pozor, kolem poledne je lepší si udělat rezervaci, ideální je ale tam zajít mimo čas hlavních jídel. Pak určitě ochutnejte něco z jeho židovského jídelníčku. A nebojte se, tady vás návštěva finančně nezruinuje.

Mikulov
Autor: Shutterstock
V Mikulově je samozřejmě zajímavé se podívat do zámku, ale mě ještě mnohem více bavila zdejší židovská čtvrť, dnes samozřejmě bývalá. Pokud si pečlivě prostudujete její historii – ideálně se vám to povede v obřadním domě na začátku židovského hřbitova – určitě zase o něco více poznáte ze staletého soužití s příslušníky tohoto náboženství v krajích Čech a Moravy. Jako vždy, když dojde na toto téma, stálo mě to nemálo slz. To samozřejmě ještě více podpořila návštěva zdejšího židovského hřbitova, je největší svého druhu v Česku a po mnoha letech zanedbávání je už zase krásný.

Židé, Lichtenštejnové a samozřejmě také místní většinové a později vysídlené německy mluvící obyvatelstvo stejně jako blízkost Rakouska tento kraj ovlivňovali po staletí. Naštěstí zde na rozdíl od severních Čech, severní Moravy a Slezska nenastala po roce 1945 taková devastace a kraj je to malebný i mimo nejhlavnější turistická místa.

Pro více informací o víně a jižní Moravě: www.wineofczechrepublic.cz  

Autor: mag
Video se připravuje ...