Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

6 triků, jak upéct šťavnaté kuře s božsky křupavou kůžičkou

  • Kdo z vás by odolal pečenému kuřátku s nádherně křupavou kůžičkou? Zřejmě nikdo!
    21. května 2023 | 06:00

    Dozlatova upečené kuřátko milujeme snad všichni. Alespoň jednou měsíčně se o víkendu objevuje na našich stolech. Jak ale docílit toho, že maso nebude vysušené, ale šťavnaté a kůžička bude nádherně křupat? Stačí jen znát pár jednoduchých fíglů kuchyňských mágů.

  • Vykoupejte ho a osušte


    Kuře
    Autor: Shutterstock.com
    Možná se vám to bude zdát podivné, ale opravdu to funguje. Po vyjmutí z lednice chlazené kuře před pečením důkladně omyjte a poté kůži naprosto dokonale vysušte papírovými utěrkami. Pak ho okořeňte dle chuti, důkladně nasolte a pečte obvyklým způsobem v předehřáté troubě. Nasolení kůže pomáhá dosáhnout její výsledné křupavosti, proto solí nešetřete. Můžete ji do kůže také vetřít pomocí prstů. V průběhu pečení pak kuře otočte.

  • Zasypejte ho solí

    Pečené kuře na soli
    Autor: Shutterstock.com
    Další variantou je upéct kuře na soli. Nemějte obavy, přesolené nebude. Navíc bude stoprocentně dietní, protože veškerý tuk vyteče a vsákne se do soli pod ním.

     

    Jak na to:
    Vezměte kilo soli, vysypejte ji do pekáčku a rovnoměrně rozprostřete. Vrstva soli v něm byla měla být aspoň 1,5 centimetru vysoká. Omyté, osušené a okořeněné kuře položte do pekáčku prsíčky dolů. Mezitím si předehřejte troubu na 210 °C. Kůžičku propíchejte, aby měl všechen přebytečný tuk možnost vytéct. Připravené kuře vložte do rozpálené trouby a pečte ho asi 70 až 90 minut.

  • Pomažte ho sádlem a máslem

    Martha Stewart:Pečené kuže na česneku pomerančích a červené cibuli
    Autor: marthastewart.com

     

    Nemusíte se vůbec bát, že by se sádlo ke kuřecí pečínce nehodilo. Poznáte, že na výslednou chuť nebude mít žádný vliv.

     

    Jak na to:
    Připravené kuře osušte papírovými utěrkami a celé ho potřete dvěma lžícemi sádla. Nejlépe vám to půjde rukou. Lžíci sádla pak vložte i do břišní dutiny. Kuře na povrchu i uvnitř osolte a lehce posypte kmínem. Vložte ho do předem vyhřáté trouby a pečte obvyklým způsobem. Před finálním dopečením ho pak potřete máslem nebo ho nechte jednoduše na kuřeti rozpustit, vytvoří vám nádherně křupavou kůžičku.

  • Nespěchejte na něj

    Kuře
    Autor: Shutterstock.com

     

    Máte rádi šťavnaté masíčko? Pak si pamatujte, že čím studenější kuře do trouby dáte, tím déle ho budete muset péct, aby mělo správnou vnitřní teplotu. Což v překladu znamená, že než ho propečete i uvnitř, budou už prsíčka vysušená na troud. Co tedy s tím? Je to snadné. Vyndejte kuře z lednice alespoň dvě hodiny před pečením.

     

    Dalším praktickým fíglem, který můžete vyzkoušet, je nechat kuřátko odpočinout ještě po dopečení. V kuřeti, kterému dopřejete alespoň 15 minut klidu, totiž dojde k rovnoměrnému rozprostření šťávy směrem od středu k povrchu, takže budou šťavnaté všechny partie.

  • Svažte ho

    Kuře
    Autor: Shutterstock.com
    Když kuře před pečením šikovně stáhnete provázkem, zachová si nejen nádherný tvar, ale ve výsledku bude i šťavnatější, a to hned ze dvou různých důvodů. Tím prvním je kompaktní tvar, díky kterému se prsíčka i stehýnka upečou rovnoměrněji.

     

    Ten druhý spočívá v tom, že motouzem stáhnutá stehýnka nepustí do dutiny kuřete tolik horkého vzduchu. Zpomalí tak ve výsledku tepelnou úpravu prsíček, která by se jinak dělala rychle z obou stran a byla by po upečení úplně suchá.

  • Nacpěte ho

    Zdeňka Pohlereich: Kuře pečené s jemnou nádivkou
    Autor: zdenekpohlreich.cz

     

    Vysušení pečeného kuřete zabráníte také tím, že ho upečete s nádivkou. Ta zajistí, že maso během pečení nevyschne, a můžete ho péct potřebnou delší dobu. Chuť nádivky můžete obměňovat bylinkami, muškátovým oříškem, citronovou kůrou a podobně. Nádivka bude jemnější, když z bílků vyšleháte tuhý sníh a opatrně ho do ní vmícháte.

     

    A pokud se vám nechce připravovat nádivku, můžete dutinu kuřete vyplnit třeba bylinkami, celým jablkem nebo citronem.

    chuť bylinek je celá prostoupí! Bylinky můžete spolu s celým jablkem nebo citronem naládovat i dovnitř - See more at: http://nutricniordinace.cz/novinka/1-dil-serialu-kulinarni-upravy-peceni#sthash.L9sTKFhg.dpuf
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...