Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak uvařit správně vajíčka? Teď už to zvládnete!

  • Každý má vajíčka rád připravená jinak. Někdo by rosolovitý bílek nikdy nepozřel, jinému zase nic neříká převařené vajíčko.
    2. srpna 2014 | 06:00

    Naměkko, natvrdo nebo nahniličko? Každý má vajíčka rád připravená jinak. Někdo by rosolovitý bílek nikdy nepozřel, jinému zase nic neříká převařené vajíčko. To zklamání, když místo nádherně tekoucího zlatavého žloutku najdete po rozkrojení uvnitř jen vysušenou a vybledlou hmotu bez chuti s nazelenalým nádechem. S naším malým kuchařským průvodcem se vám to už ale nestane!

  • Aby vám nepopraskaly

    Vajíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Vaření vajíček je tak trochu alchymie. Obzlášť pokud chcete, aby vám skořápka nepopraskala, bílek nezačal vytékat a do vajíčka se nedostala voda. I tomu se ale dá snadno zabránit. Před vařením nechte vajíčka vždy ohřát na pokojovou teplotu, zabráníte tak popraskání skořápky. Do skořápky na špičce na širším konci můžete také udělat tlustší jehlou nebo tenkým nožíkem dírku. Stejnou službu vám prokáže i trocha octa nebo sůl přidaná do vody, ve které vejce budete vařit.
  • Teplá, nebo studená?

    Na velikosti záleží...
    Autor: shutterstock.com

    Každé vajíčko je samozřejmě jinak velké, není proto snadné určit přesný čas na vteřiny. Navíc je rozdíl v tom, zda budete vejce vkládat do studené nebo vroucí vody. Já vám ale doporučuji druhou variantu, protože při té první musíte vysledovat přesný okamžik, kdy se začíná vařit, což není tak úplně snadné.

     

    Všeobecně pak platí pravidlo, že je dobré aby hladina vody byla cca centimetr nad vajíčky. Při nadměrném množství vody a vaření pod pokličkou by vám praskala. Kastrol dejte na silný plamen (elektriku zapněte na nejvyšší stupeň) a vodu přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, což poznáte tak, že větší bublinky budou stoupat na hladinu, vložte vajíčka a začněte měřit čas. V ten samý moment také ztlumte plamen, aby voda jen zvolna probublávala a nastavte si minutku podle toho, jak chcete mít vajíčka uvařená.

  • Naměkko

    Každý má vajíčka rád připravená jinak. Někdo by rosolovitý bílek nikdy nepozřel, jinému zase nic neříká převařené vajíčko.
    Autor: Shutterstock.com
    Má tekutý žloutek a někdy lehce i bílek. Připravíte ho tak, že budete stopovat cca 2-3 minuty. Špičku odsekněte nožem a podávejte v kalíšcích.
  • Nahniličko

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Má táhlý žloutek a přitom tuhý bílek, vaří se 5 a půl až 6 minut. Špičku naklepejte lžičkou a opatrně oloupejte. Lépe to půjde, když je před loupáním na 10 vteřin ponoříte do studené vody.

  • Natvrdo

    532793:gallery:true:truePokud máte rádi tuhý bílek i žloutek, vařte vajíčka více než 7 minut, ale méně než 11 až 12 minut, protože povrch bílku i žloutku by zezelenal.
  • Jak je oloupat

    Vajíčko je nejen dobré, ale i zdravé
    Autor: profimedia.cz
    Natvrdo uvařená vajíčka vyndejte z vroucí vody, maličko je naťukněte a ponořte na 30-60 vteřin do vody studené vody. Pozor, nesmíte je nechat úplně vychladnout! A pamatujte si, že na vaření a následné loupání je nejlepší použít vejce starší 5 dnů.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...