Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

6 největších chyb, které děláme při krájení zeleniny

  • Věděla jste třeba, že pro výslednou chuť a vzhled pokrmů je důležitý tvar nakrájených surovin?
    14. února 2014 | 13:47

    Krájíme ji každý den. Ať už jen jako přílohu k rannímu chlebu, do salátu k obědu nebo při přípravě večeře. Přesto právě při krájení zeleniny děláme spoustu chyb. Věděla jste třeba, že pro výslednou chuť a vzhled pokrmů je důležitý tvar nakrájených surovin?

  • Výběr špatného nože

    Přestaňte dělat chyby při krájení zeleniny
    Autor: Shutterstock.com
    Není nůž jako nůž. Tenhle ostrý pomocník, bez kterého bychom se v kuchyni neobešli, by vám měl dobře padnout do ruky a být vyvážený. Univerzálním pomocníkem do kuchyně je takzvaný "kuchařský" nůž. Je robustní, těžký, se zakřiveným ostřím, a nejčastěji se používá právě na krájení zeleniny či sekání bylinek. Vybrat byste si měli středně velký, s délkou čepele od osmi do čtrnácti centimetrů. Kromě něj by vám ale v kuchyni neměl chybět vroubkovaný nebo zoubkovaný nůž na krájení "vzdorující" zeleniny a všech potravin s odolnou slupkou nebo kůrkou.
  • Tupý nůž

    Přestaňte dělat chyby při krájení zeleniny
    Autor: Shutterstock.com
    I když to možná může znít nelogicky, vždy je třeba pracovat s co nejostřejším nožem. Má to své opodstatnění. Na ostrý nůž se při krájení nemusí tlačit takovou silou jako na nůž tupý, který může snadno sklouznout po povrchu krájené potraviny a způsobit vám tak mnoho nepříjemností. 

    Pamatujte si, že kuchyňské nože zásadně nepatří do myčky – jednak to poškozuje jejich ostří a jednak ony samy by mohly něco poškrábat. A pozor si dejte i na jejich správné skladování. Nikdy je jen tak"neházejte na sebe do příborové zásuvky. Jen prostým pohybem "sem a tam" při manipulaci se šuplíkem se totiž ostří ztupí.

  • Nevhodné prkénko

    Přestaňte dělat chyby při krájení zeleniny
    Autor: Shutterstock.com
    Myslíte si, že na tom, na čem zeleninu krájíte, nezáleží? Jste na velkém omylu. I když se vám možná líbí sklokeramická, skleněná nebo mramorová prkénka, která jsou moderní a snadno se udržují, nožům jednoznačně lépe svědčí ta stará dobrá dřevěná. Na nich se totiž zdaleka tolik netupí. Navíc ani to, co krájíte, po nich tak snadno nesklouzne. Dobrou volbou nejsou ani prkénka plastová, na rozdíl od již zmiňovaných dřevěných, na kterých do tří minut zahynou všechny nebezpečné bakterie, se na nich naopak nežádoucí mikroorganismy množí o sto šest.
  • Špatný způsob krájení

    Zelenina
    Autor: Shutterstock.com
    Okurka, cuketa, mrkev, pórek, zelí... Také se vám všechna tahle zelenina při krájení po prkýnku "koulí" a úspěšně zásahu vašeho ostří uniká? Dělejte to jako šéfkuchaři! Zeleninu si vždy rozkrojte na polovinu a položte ji seříznutou částí dolů. Nejčastěji používanou ingredienci, "obyčejnou" kuchyňskou cibuli, špičkou nože nakrojte na několik plátků. Ale pozor, nesmíte ji zcela dokrojit, pouze naříznout kousek od okraje. Díky tomu se vám pak při dalším krájení nerozpadne. Polovičku ještě prořízněte vodorovně s prkýnkem, skoro až k okraji. Pak už jen cibuli nasekejte na drobné kostičky.
  • Pozor na prsty a nehty

    Přestaňte dělat chyby při krájení zeleniny
    Autor: Shutterstock.com
    Většina lidí krájí s nataženými prsty. A to je chyba! Koledujete si totiž o to, že se pořádně říznete, nebo si v nejlepším případě ukrojíte kus nehtu. Jedinou bezpečnou technikou krájení je podle profesionálních kuchařů ta "a lá kočičí pracka". Mírně ohněte prsty a konečky prstů položte na zeleninu tak, aby na ní spočívaly. Nůž pak lze snadno vést podél spodní části vašich prstů. Při této technice krájení by nemělo dojít k pořezání, natož k odkrojení jakékoliv části prstů, protože jejich špičky jsou v podstatě schované pod dlaní.
  • Nestejnoměrně velké kusy

    Přestaňte dělat chyby při krájení zeleniny
    Autor: Shutterstock.com
    Může to znít jako klišé, ale na velikosti skutečně záleží. Špatně nakrájené suroviny totiž velmi často způsobí, že připravený pokrm nemá požadovaný vzhled a chuť. Stejně velké kusy se uvaří rovnoměrně. Navíc když třeba budete smažit velké kusy cibule s menšími, ty malé se vám během přípravy spálí, zatímco ty větší budou nádherně měkké a křehké.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...