Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dejte si pozor: Lednice postavená vedle myčky "žere" dvakrát tolik!

Když svou lednici postavíte na správné místo, můžete ušetřit.
11. září 2013 | 08:00

Investovala jste do super ekonomické lednice a mnete si ruce, jak půjde spotřeba dolů? Když ji postavíte na špatné místo, stejně se nedoplatíte.

Nikdy u sporáku!

Chladnička by rozhodně neměla stát vedle vařiče nebo sporáku. I myčka nebo pračka se během svého provozu dokážou pořádně rozehřát. A to je pro chladničku spouštěcí signál, že musí chladit víc.

Jak se tomu vyhnout? Raději ji od jakéhokoliv topícího spotřebiče oddělte kuchyňskou skříňkou. Stejně nešťastné je i umístění u okna na přímém slunečním světle nebo v blízkosti radiátorů. Samostatnou kapitolou je pak podlahové vytápění. Když ho máte v kuchyni, měla byste zvážit izolování lednice od podlahy.  

Zavírejte dveře

...
Autor: Shutterstock

Ani správně umístěná lednička není imunní proti zbytečnému spouštění kompresoru. Chladničky nebo mrazničky nesmí být otevřené příliš dlouho. Teplý vzduch se dostává dovnitř a zbytečně se zapíná kompresor, který zvyšuje spotřebu.

Výhodou tedy je, když máte moderní chladničku vybavenou světelným i zvukovým alarmem, který se spustí v případě polootevřených dveří. Pokud ne, tak zavřené dveře po rodině raději pravidelně kontrolujte. Na špatné dovírání dvířek můžou mít vliv i nečistoty usazené na těsnění dveří. Proto ho často utírejte, a když nedoléhá, nechte si ho vyměnit.

Horké jídlo nechte vychladnout

Další pecku dáte spotřebě, když si do lednice dáte třeba ještě horké uvařené těstoviny. Proč? V chladničkách se teplé jídlo zapaří, a tak přispívá k vytváření ledu. Za zmínku stojí i fakt, že tak ztratí chuť. Horké pokrmy nechte zchladnout na pokojovou teplotu a teprve pak ho uložte do ledničky.

Když ho chcete zmrazit, mělo by se alespoň hodinu vychladit v lednici a až potom dát do mrazničky. Ideální teplota v chladničce by měla být 4 až 5 °C v mrazničce od -18 do -20 °C.

Autor: toma
Video se připravuje ...