Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Královský dort odhalen! Vyšel na 1,5 milionu korun. Co ještě se jedlo po svatbě?

19. května 2018 | 16:00

Jednou z tradic, kterou čerství novomanželé porušili, je podoba svatebního dortu. Normálně se totiž v královské rodině  na svatbě servíruje dort ovocný. Harry a Meghan zvolili citronovo-bezový dort ozdobený jedlými květinami. Podával se na recepci, na kterou dostalo pozvání zhruba šest set hostů, a vyšel v přepočtu na neuvěřitelných jeden a půl milionu korun.

Princ Harry a Meghan Markle už v březnu prozradili, že svatební dort pro jejich velký den bude tvořit Claire Ptak. Tato cukrářka, která pochází z Kalifornie a nyní vlastní cukrářskou firmu Violet Cakes v Londýně, je proslulá používáním výhradně čerstvých ingrediencí té nejlepší kvality.

O cukrárně a její majitelce Claire Ptak se Meghan Markle na svých osobních webových stránkách vyjádřila již v roce 2015. Místní dorty označila za přehlídku současných trendů v tradičním vkusném britském stylu.

Recept na jarní citronovo-bezový dort Meghan a Harryho naleznete ZDE >>>

Takto vypadá královský svatební dort, který vyšel na neuvěřitelných 50 tisíc britslkých liber
Autor: twitter.com

Jak je patrné z fotografie, kterou Kensingtonský palác uveřejnil na svých sociálních sítích, měli se hosté rozhodně na co těšit. Uvnitř svatebního dortu nalezli společně s novomanželi bezový sirup, který se vyrábí v královském sídle v Sandringhamu, a to ze stromů rostoucích na jeho pozemcích.

Krém z citronů z jihoitalské oblasti Amalfi a bezový máslový krém spojují dohromady lehký piškot a všechny další složky dortu. Potažen je dort swiss meringue, tedy světlým máslovým krémem nastavovaným sněhovými bílky. Zdobí ho sto padesát čerstvých květin, a to z převážné většiny přímo z Británie. Převažují pivoňky a růže.

Co dalšího se na královské svatební hostině servírovalo? Široká škála jednohubek, jako například:

  • skotský humr obalený v uzeném lososu s citronovou créme fraiche
  • grilovaný britský chřest obalený v britské šunce
  • panna cotta ze zahradního hrášku s křepelčím vajíčkem a citronovou verbenou
  • rajčatovo-bazalkový tataráček s balsamikovými perlami
  • dušené kuřátko s jemně kořeněným jogurtem s opečenými meruňkami
  • krokety z konfitovaného windsorského jehňátka s šalotkovým džemem.

Součástí bufetu pak byla i tradiční britská jídla v modernějším a luxusnějším podání, jako jsou například hráškovo-mátové risotto s lanýžovým olejem, frikasé z kuřete, hub a mladých pórků nebo pomalu pečený vepřový bok s jablečným kompotem.

Vedle dortu byly na stolech sladké dobroty v podobě šampaňsko-pistáciových makronek nebo miniaturních rebarborových tartaletek.

Podívejte se, jak vypadala svatba Harryho a Meghan:

Autor: red