Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Elegantní a pohodlná saka: Jaké je ideální pro vaši postavu?

13. května 2015 | 06:00

Sako už dávno nepatří k oblečení určenému pouze do kanceláře, a už vůbec není jen výsadou mužů. Stalo se běžnou součástí ženského neformálního outfitu. Nejvíce se sáčka nosí právě teď na jaře, a tak je nejvyšší čas vyrazit do obchodů a obohatit šatník alespoň o jeden nový kousek. Poradíme vám, jaké barvy a střihy vybrat a do kterých obchodů zajít.

Musí vám padnout

Vybrat si dokonale padnoucí sako může být i velký oříšek. Pečlivé a dlouhé vybírání se však opravdu vyplatí. Nejdůležitější je, abyste sako bez problémů zapnula, nikde se nevzhledně nekrabatilo ani příliš nenapínalo a aby rukávy končily v místě, kde se ohýbá zápěstí (samozřejmě, pokud nejsou schválně tříčtvrteční). Pokud takový kousek najdete, stačí už jen, abyste se v něm cítila pohodlně, přirozeně a také sexy. 

Střih podle postavy

Právě teď jsou trendy snad všechny možné střihy, které vás napadnou. Oversized, projmuté sako sahající k bokům, sáčko s volánkem, zkrácený blejzr nebo třeba ležérní kousek bez zapínání. Zkrátka máte opravdu z čeho vybírat!

Esprit, 2799 Kč.
Autor: archiv firem

Ne všechny střihy vám však musí perfektně padnout. Je třeba důkladně vybírat i podle typu vaší postavy. Například prodloužené oversized sako sahající do půli stehen rozhodně neprospívá ženám nižšího vzrůstu, stejně jako zkrácená délka nelichotí vysokým ženám.

Dámy s větším bříškem by se zase měly vyhnout kouskům s jedním knoflíkem, který je umístěn zhruba ve výšce pupíku. Zapnutí saka okamžitě vyvolá optický klam, který bříšku ještě přidá na objemu. Projmuté sáčko s knoflíkem sluší především ženám s chlapeckou postavou, protože opticky vytvaruje pas a oblé boky. Pokud tedy máte nějaké to kilo navíc v oblasti bříška, boků nebo zadečku, vsaďte na lehce prodloužené sako rovného střihu, které se zapíná na více knoflíků nebo vůbec.

Barvy

Mezi nejoblíbenější barvy patří bezesporu černá. Předpokládáme však, že černé sáčko, které by mělo tvořit prostý základ každého ženského šatníku, už doma máte. Posuneme se tedy k dalším barevným trendům, mezi které na jaře patří pudrové odstíny. Ty kombinujte s béžovou, bílou nebo sytě korálovou. Oblíbené jsou i neonové barvy. Například zářivě růžová, modrá nebo žlutá. 

Pokud ráda vyčníváte z davu, pořiďte si sako s pruhy, které se perfektně hodí k ryze sportovním, ale i prudce elegantním outfitům. Další možností jsou květinové motivy, které k jaru i létu neodmyslitelně patří. K bohémským maxi šatům i jednobarevné áčkové sukni bude vypadat božsky!

Inspiraci najdete v naší fotogalerii!