Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Černá opravdu žeštíhluje, ale nesmí se to s ní přehánět!

3. října 2014 | 06:00

Černá barva je již desítky let základním stavebním prvkem ženských i mužských šatníků. Milují ji přední světoví návrháři, hollywoodské star a zkrátka všichni, kteří chtějí vypadat elegantně, šik a štíhle. Opravdu je černá barva tak zázračná? A hodí se k ní doopravdy všechny barvy, nebo je to jen naše mylná domněnka.

Zeštíhluje?

Všichni víme, že černá zužuje, pokud se ale do ní oblečeme od hlavy až k patě, budete vypadat spíše jako černá vdova, než jako módní ikona. „Důležité je umět barvy chytře kombinovat. Černá nebo tmavá nejlépe zeštíhlují, pokud jsou v kontrastu se světlou barvou. Světlejší si oblečte spíše na horní část těla a dolní, problematičtější partie, “zahalte“ do černé barvy," říká módní odbornice značky Gate Monika Janotová.

Sluší všem?

Mnoho z nás si myslí, že černá barva je natolik univerzální, že zkrátka skvěle padne každému. Málokdo si však uvědomuje, že je to velmi dramatická barva, která na křehkých a bledých typech žen vypadá příliš tvrdě. Kompletně černý outfit také neprospívá ženám s černými vlasy, které se v záplavě temnoty ztrácejí. Pokud právě vám temně černá příliš nesluší, vsaďte na hnědou, khaki, či temně fialovou.

20. léta: Módní revolucionářka Coco Chanel.
Autor: profimedia.cz

S čím ji kombinovat?

Opravdu se k černé barvě hodí všechno? Ano! Například k černým kalhotám můžete zvolit jakoukoli barvu topu a vždy budou perfektně ladit. Proto také černá kraluje všem barvám. Když se ovšem zaměříme na současné trendy, módní diktát praví, že letos se k černé nosí pudrově růžová, královsky modrá, tradiční bílá a překvapivě také hnědá.

Nejznámější černé oblečení

Když se řekne černé oblečení, snad každá žena si hned vybaví klasické "malé černé" šaty, neboli little black dress. Ty do módního světa přivedla módní legenda Coco Chanel. V roce 1926 se poprvé objevily v "módní bibli", magazínu Vogue. A dnes? Nedáme na ně dopustit!

Prohlédněte si, jak elegantní černá sluší slavným ženám.