Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Coco Chanel: Už 40 let po smrti, její vůni však cítíme dodnes

Fotografie
11. ledna 2011 | 11:56

Chudé děvče z francouzského venkova, které dobylo svět módy a stalo se jeho královnou. Tak by se dala popsat Gabrielle Chanel, všem později známá jako božská, ale přísná Coco, která obrátila ženský styl oblékání naruby, zlomila srdce mnoha mužům a přesto zemřela osamělá. Uplynulo 40 let od její smrti, ale její stopa v módní historii zůstala i nadále viditelná.

V pondělí 10. 1. 2011 uběhlo přesně 40 let od smrti módní legendy Coco Gabrielle Chanel, návrhářky, která ovlivnila naše oblékání a způsob smýšlení o módě. Coco Chanel dala všem ženám, které chtěly být chic a nadčasové,  kromě legendárního parfému  kostýmy a řady večerních toalet. Jako jedna z mála žen v té době uměla spojit obchodní talent s tvůrčími nápady, které se nebála dotáhnout do konce. Oblékala nejen Hollywoodskou smetánku, ale i manželky prezidentů a zažila slávu i odsouzení kvůli kolaboraci s Němci a po válce triumfální comeback.

Sama sebe popsala jako 'největší návrhářku své doby'. Byla opravdu úspěšná. V neuvěřitelně krátké době se jí podařilo získat nejen bohatství, ale i dobré sociální postavení.
Autor: profimedia.cz

Pyžamo jako večerní róba

Revolučních myšlenek se Coco rozhodně nebála. Otevřela cestu pohodlné, uvolněné a "sportovní" dámské módě pro volný čas, do které vnesla prvky z ryze pánského šatníku a jako jedna z prvních si místo pěstování dlouhých loken, ostříhala vlasy na krátko. Zavedla do módy úplet, do té doby považovaný za materiál vhodný pro výrobu prádla. Své kreace včetně svetrů a námořnických kalhot taky sama nosila. Její modely měly dokonalý střih i proporce. Přišla s nápaditými kloboučky, námořnickým kabátkem, skládanou sukní, dámskými pyžamy a i nyní stále tolik žádaným perlovým náhrdelníkem.

A revoluce protkaná černou nití byla skutečně na světě. Její "malé černé" pouzdrové šaty bez límce a manžet, prý přiměly francouzského návrháře Paula Poireta k povzdechu, že "ženy teď vypadají jako telegrafní sloupy". Nejen modely, ale i módní přehlídky ve stylu Coco se hodně lišily od těch dnešních - manekýny na nich defilovaly stroze, bez hudby, jen s čísly v ruce. Strohost pro ni byla typická i pro prostředí, kterým se tato bývalá svěřenka klášterního sirotčince (narozená 19. srpna 1883) obklopovala, navzdory značnému bohatství.

V práci strohá, v soukromí vášnivá

Soukromý život Coco se skutečně lišil od její práce. A o jejích módních stylech se říkalo, že je střídá s milenci. Dokonce natolik, že ruské období její tvorby ve 20. letech ovlivnilo přátelství s knížetem Dmitrijem Romanovem, kdy čerpala inspiraci z byzantských tkanin. Později, ve 20. letech také vznikl její slavný parfém Chanel No. 5, který na její podnět vyvinul chemik Ernest Beaux. Jako první nechala použít umělé přísady a dala parfému své jméno.

Gabrielle 'Coco' Chanel v roce 1929
Autor: profimedia.cz

Když udeřila druhá světová válka, Coco Chanel se  díky kontaktům s německou okupační mocí povedlo dostat se do vedení jedné továrny na parfémy. Po dobytí Paříže spojenci odešla do Švýcarska a zdálo se, že její éra už skončila. Ale ona si se svou urputností a umíněností počkala, a v roce 1954 přišla s novou kolekcí- tvídovým kostýmkem a sukní pod kolena. Její jednoduché modely módní průmysl uvítal. Začala znovu usilovně pracovat a dokázala vládnout ještě 17 let. Za svého života se stala legendou.

"Ve dvaceti má žena tvář, jakou dostala od přírody, a v padesáti, jakou si zaslouží," říkala jedna z nejproslulejších módních návrhářek 20. století, která zemřela 10. ledna 1971 v 88 letech v pařížském hotelu Ritz - osamělá a zatrpklá. Přesně tak, jak si to o ní myslela hrstka jejích odkopnutých milenců.

4 módní milníky podle COCO CHANEL

1. Litlle black dress aneb "malé černé" pouzdrové šaty, které proslavila Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho. Tyto šaty se pod odvysílání filmu staly takovým hitem, že už se prodávají více jak 50 let.

2. Perlové náhrdelníky. Těmi byla návrhářka sama ověnčena a též perly aplikovala i na krky svých manekýn jako součást své módní kolekce.

3. Tvídový kostýmek s rozličnými lemy a sukní po kolena. Jeho různé alternativy dodnes oživuje návrhář Karl Lagerfeld, který má na starosti značku Chanel, o napodobeninách módních řetězců nemluvě.

4. Parfém Coco Chanel No. 5. Tato vůně na nás dýchá z šatníků babiček, maminek a stále je tak tajemná a přesto in. Dodnes patří mezi nejprodávanější parfémy.
Autor: ČTK, KNbr