Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak po létě pečovat o vlasy? Vraťte jim vodu a vyhněte se chemii!

Chcete mít krásné a zdravé vlasy jako Penelope Cruz? Dopřejte jim vše, co potřebují!
8. září 2014 | 14:15

Právě v tomto přechodovém období mezi létem a podzimem, je ideální čas navrátit vašim vlasům energii, kterou jim vzaly vysoké teploty, suchý vzduch, ostré slunce a také klimatizace nebo mořská či chlorovaná voda. Pokud chcete mít na podzim a v zimě krásné lesklé vlasy plné síly, musíte jim ji dodat.

Stejně jako u pokožky celého těla a obličeje, je i vlasům potřeba dodat po létě hydrataci. Vlasové vlákno má navíc jen velmi malou schopnost regenerace, proto mu musíte aktivně dodat to, co mu vzaly vnější vlivy.

Na trhu je samozřejmě široké spektrum hydratačních kondicionérů a masek na vlasy. Většina z nich ale bohužel obsahuje silikony, které vlas obalí a dodají mu lesk, ale také zabrání všem výživným látkám, včetně prosté vody, aby se do vlasu dostaly.

Naolejujte je

Ideálnější metodou, jak dodat vašim vlasům lesk, výživu a hydrataci je proto použití stoprocentních olejů. Vyzkoušejte například arganový či dýňový olej,  nebo přírodní šampóny které  je obsahují. Jsou bohaté na vitamin E (který je zodpovědný ze zdraví a kvalitu vlasů, nehtů i kůže) a mají schopnost vlasy chránit, zvláčňovat, vyživovat a obnovovat jejich strukturu.

Čisté oleje můžete do vlasů bez starostí aplikovat po každém jejich umytí, protože jsou schopny plnohodnotně zastoupit kondicionéry. Jednoduše si kápněte pár kapek do dlaní, rozetřete je a vetřete do ručníkem vysušených, umytých vlasů, po celé jejich délce. Vyhněte se přitom aplikaci moc blízko pokožky hlavy, aby se vlasy příliš rychle nemastily. Takto ošetřené vlasy již není třeba znovu umývat.

Zastřihněte je

Po létě je také nejlepší čas, kdy byste si měli dopřát návštěvu kadeřníka. I když neplánujete měnit účes, je dobré vlasům odlehčit v podobě zastřihnutých konečků. V létě mají vlasy, vinou častého přesušování, větší tendenci krepatět a třepit se, proto je oplakání pěti centimetrů to nejlepší, co pro jejich rychlou regeneraci můžete udělat.

Oživte je

V neposlední řadě pak svým vlasům dopřejte ultra šetrný "peeling" v podobě doma vyrobené masky na vlasy, která jim dodá nejen vitamíny a hydrataci, ale také odstraní odumřelé vlasové buňky. Vaše vlasy tak budou schopné snadněji absorbovat výživné látky a budou zdravější.

Na výrobu vlasové masky budete potřebovat:

  • polévkovou lžíci medu (ideálně v bio kvalitě)
  • 250ml vlažného plnotučného mléka

Mléko s medem jednoduše promíchejte, dokud se med naprosto nerozpustí. Poté vmasírujte po celé délce vlasů - od kořínků směrem ke konečkům a nechte působit 15 minut. Opláchněte vlažnou vodou, umyjte lehkým šamponem, ideálně bez silikonů a sulfátů a nechte vlasy volně uschnout.

Autor: brig