Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Všemocná kosmetika z přírody. Je skutečně nejlepší?

4. února 2010 | 17:19

Bio je fenoménem doby. Zdravé potraviny jsme se už kupovat naučili, kosmetiku z přírody však zatím ne. Potvrdil nám to i náš malý průzkum mezi českými celebritami. Z námi oslovených hvězd s ní zkušenosti má jen Simona Stašová a Zlata Adamovská.

Když BIO výrobek, tak certifikovaný

Bioprodukty jsou šetrné k lidskému organismu i k životnímu prostředí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Označení BIO nese již mnoho výrobků péče o pleť, ne všechny jsou však stoprocentně přírodní.

Výrobek označený BIO by měl obsahovat co nejvíce čistých přírodních složek, vypěstovaných v ekologickém prostředí, a to buď na specializovaných eko farmách nebo v nezatížené přírodě. Při výrobě se nesmějí používat látky jako jsou například ropné produkty, syntetická barviva, parfémy, konzervanty, chemické UV filtry a látky pocházející z mrtvých zvířat, které jsou obvyklou součástí běžné kosmetiky. Kromě lanolinu z ovčí vlny a včelího vosku tedy nesmí obsahovat žádné suroviny živočišného původu. A rozhodně by měl být označen názvem "kontrolovaná přírodní kosmetika" nebo "certifikovaná přírodní kosmetika".

Proč kupovat přírodní kosmetiku

- Obsahuje velké množství přírodních vitamínů, antioxidantů a hydratačních látek. Proto bývá opravdu vysoce účinná a kvalitní.

- Všechny výrobky jsou bez přidané chemické parfemace. Pokud tedy krásně voní, je to jen díky vzácným éterickým olejům.

- Je vhodná i pro citlivou pokožku a dětskou pleť.

- Bio produkty jsou šetrné k lidskému organismu i k životnímu prostředí. Také obaly jsou ekologické a recyklovatelné.

- Je ohleduplná k živočišné říši. Není totiž testovaná na laboratorních zvířatech.

Bioprodukty jsou šetrné k lidskému organismu i k životnímu prostředí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Najdou se i nevýhody

Přírodní kosmetika je obvykle dobře snášena. Výrobky však obsahují velké množství přírodních výtažků a složek, na něž pokožka nemusí hned pozitivně reagovat. Pozor si dejte i pokud jste alergičtí na pyly a rostlinné složky!

Druhou malou nevýhodou je skutečnost, že nástup účinků se projeví později než u kosmetiky běžné, povzbudit vás ale může fakt, že výsledný efekt vydrží podstatně déle.

Někomu nemusí vyhovovat ani specifická vůně éterických olejů.

Tou poslední "nevýhodou" je skutečnost, že výrobky neobsahují žádné syntetické konzervanty, mají tedy kratší dobu trvanlivosti než běžná kosmetika.

Pro zdravou pleť a dobrý pocit

Nabídka přírodní kosmetiky je široká, stačí si jen vybrat tu, která vám bude nejvíc vyhovovat. A navíc vás u srdce bude hřát dobrý pocit, že výrobky nebyly testovány na zvířatech a všechny přísady byly získávány ohleduplně k životnímu prostředí.

A jakou zkušenost mají s přírodní kosmetikou celebrity?

"Používala jsem kozí kosmetiku La Chévre, vyhovovala mi a pro mou zralou pleť byla ideální. Já vůbec zkouším všechno, co je z přírody. Člověk se podle mě nemůže splést. A vůbec nevadí, že účinky přírodní kosmetiky nejsou narozdíl od všech těch vypínacích sér a krémů vidět okamžitě, ale až při dlouhodobějším používání. Je to jako s životem. Všechno, co chcete hned, je jen na krátkou dobu," prozradila nám herečka Simona Stašová, která tuhle kosmetiku přestala používat jen proto, že se dříve prodávala pouze v kosmetických salónech. Zprávou o tom, že lze tuto značku již běžně koupit v obchodní síti i na internetu, přivítala s nadšením.

Simona Stašová prý právě prožívá krásné období
Autor: archiv

"Přírodní kosmetiku jsem před lety používala, několikrát jsem se po ní ale osypala. Jsem totiž alergická na pyly a některé rostlinné složky, které tyto krémy obsahují. Teď už proto zásadně používám jen kosmetiku hypoalergenní," svěřila se nám herečka Zlata Adamovská.

306455:gallery:true:true

Autor: duš, lena