Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Nezanedbávejte v zimě péči o své vlasy, odmění se vám

28. prosince 2009 | 06:33

Zapomínat na ně nesmíte ani v chladném a mrazivém počasí. Pokud ztratí barvu a lesk, vypovídá to o tom, že něco děláte špatně. Poradíme vám, jak problémům předejít.

V podzimním a zimním počasí trpí nejen vlasy, ale i pokožka hlavy. Špatný vliv má několik faktorů:

1. Smog, kyselý déšť a vítr – kvůli těmto činitelům ztrácí vlasy lesk, vypadají nezdravě a pokožka hlavy je citlivější než obvykle.

2. Přechody z chladu do přetopených místností – neustálé změny teplot zapříčiňují lámání, třepení a padání vlasů.

3. Čepice – kůže na hlavě je při jejich nošení mastnější, ve větší míře se začínají objevovat lupy, pokožka je citlivá a vlasy se lámou a padají.

4. Málo vitaminů a nedostatečný pitný režim – špatná životospráva vede k oslabení organismu, a tím zákonitě k oslabení celkového stavu pokožky hlavy a vlasů.

Ideální péče
Krok 1
Hlavně sušit

Pokud přijdou ještě vlhké vlasy do styku s mrazem, naruší se jejich struktura. Poznáte to nejen na jejich vzhledu, ale i kvalitě.

Krok 2
Výživa především
Zvláště v tomto období je důležité používat speciální hydratační a výživné regenerační přípravky. Jedním z největších problémů je elektrizování vlasů při nošení čepic. Na trhu jsou k dostání různé regenerační produkty s antistatickým účinkem, které se neoplachují a ochrání tak vlasy delší dobu.

Krok 3
Gely NE!

V chladném počasí, zvláště v mrazu, raději nepoužívejte tvarovací gely. Tyto přípravky v sobě totiž mají vyšší obsah vody a vlasy by vám mohly „mrznout“. Raději sáhněte po voskách či krémech, které jsou mastnější než gely. Pokud máte jemné vlasy, použijte pěnové tužidlo pro větší objem.

Krok 4
Na horách v bezpečí
Jezdíte-li ráda na hory, musíte chránit vlasy před sluncem. Přibalte si s sebou tedy přípravky s UV filtrem.

Naše tipy
Zrádné topení
V místnosti, kde se topí, se pokožka i vlasy vysušují. Pomůže jednoduchý trik: používejte zvlhčovače vzduchu nebo dejte k topení nádobu s vodou.

Účinný heřmánek
Jestliže vám kosmetika z drogerií nepomáhá, vyzkoušejte osvědčené bylinky. Ztracený lesk navrátíte vlasům, když si uděláte měsíční kúru z heřmánkového odvaru, který navrátí lesk všem, světlovláskám navíc zvýrazní barvu. Pro brunetky se zase hodí odvar z kopřiv.

Pravidelné mytí

Právě na vlasech se za celý den uchytí nejvíc nečistot. Nebojte se mýt je denně. Sáhněte ale po šamponech určených pro každodenní péči a raději se vyhněte přípravkům 2 v 1, které je vysušují.

Autor: Milada Fialová