Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Františka: Problém zvaný make-up

16. února 2010 | 11:40

Líčení vůbec není lehká disciplína, i když ji musí (chce) zvládnout většina žen. Dokonalá vizáž vyžaduje praxi, citlivou ruku. Dobrou volbu šminek. A především vkus.

Make-up a móda jsou kategorie, o nichž si kdekdo myslí, že jim rozumí. Navíc magazíny dávají návod jak na to jít. V kdejaké drogerii je sekce dekorativních přípravků. Pudry, korektory, stíny, rtěnky. Kajalové tužky, laky na nehty. Standardní i laciné značky. Chceme být krásné. Na luxusní parfumerie nemáme.

Drahé dekorativní přípravky jsou obecně kvalitnější. Trvanlivější. Lépe se s nimi pracuje. Ve výsledku ale investice až tak důležitá není. Rozhoduje talent rozeznat svůj typ, manuální šikovnost.

Denní líčení má být co nejvíc přirozené. Večer snese víc. Záleží i na věku, příležitosti, stylu oblečení. Ne nadarmo trend udávající oděvní návrháři spolupracují s make-up artisty.

Tendence v líčení se sice každou sezónu (stejně jako v odívání) mění, ale nic zásadního se v podstatě neděje. A hlavně – víc než momentální trend rozhodují rysy obličeje, jenž se zkrášluje. Nejdůležitější jsou oči, ústa, lícní kosti. Jeden z těchto prvků tváře by měl být dominantní, ostatní spíš potlačené. Silně podmalovaným očím by neměla konkurovat výrazně červená ústa, růží silně zdůrazněné tváře. Tak zní obecné pravidlo.

Tištěný Blesk pro ženy přinesl čtyři varianty make-upu. Návod jak vykouzlit vzhled romantičky, svůdný pohled, vášnivé rty či look femme fatale. Dekorativní kosmetika, kterou vybral, je cenově dostupná. O to víc je dobré ji otestovat. Vyzkoušet, zda doporučená barevnost daného líčení sedí, sluší vám. Nácvik nanečisto je samozřejmě nutný. Samotný manuál nestačí.

Vzhled romantičky

Oči nejprve obtáhněte měkkou černou tužkou těsně kolem řas. Spodní linku veďte už od vnitřního koutku. Poté ji jemně rozetřete, aby nalíčení nevypadalo příliš tvrdě. Na celé horní víčko štětečkem naneste zlatavě hnědý stín, který aplikujte i pod dolní řasy. Horní víčko od vnějšího koutku oka vystínujte směrem k vnitřnímu tmavším odstínem hnědé. Řasy zvýrazněte mascarou a líce decentní tvářenkou. Ve finále použijte růžovou rtěnku umocněnou bezbarvým leskem.

.
Autor: Isifa.com

Inspirace: Něžný look nadějné herečky Kate Bosworth pro každý den.

Svůdně uhrančivý pohled
Pomocí kartáčku a tužky upravte obočí. Na horní víčko (téměř pod obočí) a také na dolní víčko naneste stříbrné nebo světlounce modré stíny. Poté horní víčko vystínujte temně šedým odstínem. Opět začněte od vnějšího koutku, kde aplikujte stín až k očnímu záhybu. Tmavé stíny nanášejte jen do středu a aplikujte je také těsně pod dolní řasy. Naneste řasenku. Líce vystínujte růžovou tvářenkou a rty zkrášlete třpytivým leskem.

.
Autor: Isifa.com

Inspirace: Top modelka Eva Herzigová a kouřově podmalované oči, které jsou pro ni typické.

Vášnivě rudé rty
Použijte světlý make-up i pudr. Oči orámujte černou tekutou linkou. Spodní i dolní víčko vymalujte hnědým nebo zlatým odstínem a okraje vnějšího víčka pak vystínujte šedou nebo tmavě hnědou barvou. Na řasy naneste černou mascaru a na rty rudou rtěnku. Na výběr je sytá rumělka, temnější karmín. Červená rouge je klasika, sluší každému typu – jen vybrat ten správný odstín.

.
Autor: Isifa.com

Inspirace: Lady vamp Dita von Teese si hraje z odkazem éry čtyřicátých let, k nimž sexy rudá ústa náleží.

Femme fatale
Na pleť opět naneste světlý make-up a pudr. Oči orámujte tmavě modrou linkou. Na horní víčka naneste temně modré stíny, vnější koutky oka pak vymalujte šedým stínem. Na řasy naneste mascaru a na rty sytě cihlovou rtěnku. Aby byl efekt dokonalý, použijte na nehty lak stejné barvy, jakou mají vaše rty.

.
Autor: Isifa.com

Inspirace: Prezidentka Miss ČR Taťána Kuchařová a něžné blondýně přizpůsobené večerní líčení.