Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Dermatoložka radí: Začaly se mi dělat takové flíčky...

Odborník na telefonu
30. května 2009 | 05:00

Redakci Blesku navštívila dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová a víc než hodinu a půl odpovídala vám čtenářům na dotazy. Ptali jste se na mateřská znaménka, opalování, ekzémy a na další zajímavosti.

* Začaly se mi dělat kolem pupíku, na zádech a pod prsy bílé flíčky. Poradíte mi, jak se jich zbavit?
Zřejmě jde o plíseň na kůži. To jsou bílé flíčky, které se nemění ani nesvědí. I když se opalujete, tak ty skvrnky zůstanou bílé. UV záření do nich neproniká, protože pokožka je kryta plísní. Nijak vám neškodí, ale fleky nevypadají dobře. Léčí se asi měsíc lokálním preparátem, který vám musí předepsat dermatolog.

* I přesto, že opalování je nebezpečné, snědá kůže je pořád "in". Solárka také nejsou to pravé ořechové. Tak jak to vyřešit?
Na trhu je už nyní spousta kvalitních samoopalovacích krémů. I já je používám. Stačí si vybrat a naučit se dobře si je nanášet, aby se vám neudělaly fleky na kůži. Někomu vyhovuje forma spreje, jinému krém, pěna či gel. Ale věřím, že si určitě vyberete a budete pak "opálená" celoročně.

* Mému patnáctiletému synovi se na zádech začalo dost nápadně měnit znaménko. Roste do výšky a mění barvu. Máme jít k lékaři?
Ano, určitě, u takto mladého člověka, pokud jde o melanom, tak se rozvíjí velmi rychle. Takže doporučuji hned navštívit lékaře.

* Je mi šedesát a na dlaních se mi udělal lišej, taková ztvrdlá kůže. Lékař mi řekl, že je to ekzém a dal mi mast. Dost to svědí. Je to nakažlivé?
To opravdu bude nějaká forma ekzému. Na ztvrdlou kůži je potřeba ještě přidat preparát, který by ji rozpustil (např. belosalik). Ruce neustále promazávejte, klidně i modrou indulonou a dejte si ruce na noc do bavlněných rukavic. Nakažlivý ekzém není.

* Na jaře mi vždy naskáčou v obličeji pigmentové skvrny. Začala jsem mít tyto problémy ve třiceti. Na podzim zase zmizí. Co mám dělat?
Myslím, že to souvisí se sluníčkem. Pokud jste světlý typ, měla byste se už od jara chránit krémy nebo make-upy s UV filtrem.

* Je mi padesát a v podpaží a pod prsy se mi začaly dělat nitkové bradavičky. Jsou nebezpečné a mám jít k doktorovi?
To jsou fibromky, které nejsou nebezpečné. Dělají se v místech, kde dochází ke tření nebo zapaření kůže. Pacienti si je nechávají odstranit, protože nevypadají moc esteticky. Likvidují se odstřižením. Pokud si je chcete nechat odstranit, tak mimo letní sezonu, od září dál.

Autor: Iva Dvořáková