Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nespravedlnost? Ženy berou o čtvrtinu méně než muži! Vadí vám to?

23. června 2016 | 06:00

Co byste si pořídila, kdyby vám každý měsíc spadlo do klína šest a půl tisíce korun navíc? Právě takový je rozdíl mezi průměrným platem mužů a žen v Česku. Samozřejmě záleží na oboru i místě, kde žijete, ale pravda je, že zatímco muži v průměru berou skoro třicet tisíc, ženy to dotáhly jen na něco přes dvacet. Proč si to stále necháváme líbit, nebo si dokonce myslíme, že je to normální?  

Ačkoli na jednu stranu přibývá žen s příjmy většími, než mají jejich partneři, celkově berou ženy v Česku stále v průměru o čtvrtinu méně peněz než muži. Ve srovnání s ostatními státy EU je v Česku pátý největší rozdíl v průměrných příjmech mužů a žen.

A to už je situace lepší, než byla, protože například ve srovnání s dobou před padesáti lety velmi výrazně stoupl počet žen, které pracují. Bohužel – i další fakta jsou zajímavá: ačkoli množství vysokoškolsky vzdělaných žen převažuje nad počtem takto vzdělaných mužů (v kategorii ženy a muži do 34 let), ženy jsou častěji nezaměstnané a ve veřejném životě a rozhodování je podíl mužů stále podstatnou měrou vyšší.

„Průměrný výdělek mužů činil v roce 2014 29 858 korun, u žen to bylo 23 421 korun, tedy o 6437 korun méně,“ citovala nedávno nejnovější statistiky ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. S tím, že jde mimo jiné o důsledek toho, že tu stále přežívá stereotyp muže jako živitele rodiny, čímž jsou zdůvodňovány vyšší platy mužů. 

Jak to vypadá v praxi? Muži na stejných pozicích nezřídka berou vyšší platy s odůvodněním, že živí rodinu. "Když jsem se to náhodou dozvěděla a ozvala se, řekli mi, že více peněz nepotřebuju, protože mám doma manžela," říká Lucie, která pracuje v jedné reklamní agentuře. A hrozí to i tam, kde jsou tabulkové platy. "Když tu mám nějakého chlapa, zaplatím mu víc, abych si ho udržel," potvrdil – pochopitelně bez uvedení jména – ředitel jedné pražské základky. Jeho podřízení mají dle tabulek platy stejné, ale celkové rozdíly jdou kvůli odměnám do tisíců. Navíc se v téhle škole nerozpakují učitelky tlačit do nižších úvazků. Mužům by to prý nenabídli, protože se to pro ně nehodí. Aha. 

Bohužel, tady je na místě přiznat, že si za to ženy tak trochu mohou samy. Třeba kvůli tomu, že na podobné podmínky přistupují. Přitom na to budou doplácet prakticky celý život – typicky třeba tehdy, pokud manželství dospěje k rozvodu, což se děje skoro každému druhému. Nejde o to, kdo to zavinil, ale pravda je, že ženy, které žijí samy s dětmi, jsou ohroženy chudobou více než kdo jiný. Mimo jiné z toho důvodu, že mají menší platy. A nižší příjem znamená samozřejmě také nižší důchod. 

Dvě třetiny práce doma dělá žena 

...
Autor: Shutterstock.com
Jenže chybějí jesle, školky a částečné úvazky tam, kde by to mělo smysl, protože potomci jsou ještě malí. A to ještě má průměrná česká žena mnohem méně volného času než průměrný český muž, protože sice možná stráví méně času v práci, ale rozhodně si toho víc oddře doma, jak teď ukázal nový velký výzkum Akademie věd ČR. "Ať už ženy souhlasí či nesouhlasí s tradičním rozdělením rolí, doma dělají dvě třetiny prací. Ty, které nesouhlasí, odpracují 63 procent, ty, které souhlasí, 66 procent. I když muž souhlasí s rovností, stále dělá jen třetinu. Ať už je hodnotový postoj jakýkoliv, v dělbě práce v domácnosti se to příliš neprojeví," citoval web Aktuálně socioložku Michaelu Röschovou.

Ženám tak občas nezbude než kývnout na horší plat, protože si nemohou moc vybírat – když třeba strávily několik let doma s dětmi. Existuje poměrně hodně z nich, které považují zdejší dlouhou rodičovskou za velkou vymoženost. Jenže je to nesmysl. Existuje totiž také poměrně velká pravděpodobnost, že právě kvůli ní přijdou jednou provždy o možnost dělat práci, která je baví a za kterou dostanou slušně zaplaceno.

„Navíc až čtvrtina nezaměstnaných žen se čtyřletými dětmi přišla o práci až po pár měsících od návratu do zaměstnání,“ říká analytička CERGE–EI Klára Kalíšková, která se podílela na analýze této problematiky. Letos na jaře ji realizovala společnost Gender Studies. Podle ní se mnohé ženy do práce sice vrátí, ale nedokážou vyhovět tlaku a o místo přijdou.