Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 věcí, kvůli kterým jste lidem méně sympatičtí

  • ...
    8. června 2016 | 06:00

    Myslíte si, že o tom, jestli vás mají přátelé rádi, rozhodují váš úspěch, atraktivita, inteligence nebo to, jak jste společenští? Pak se mýlíte! Mnohem oblíbenější jsou mezi ostatními lidi, kteří disponují velkou mírou empatie, porozumění a upřímnosti. Možná vám beztak nezáleží na tom, komu jste sympatičtí, ale měli byste vědět, že to rozhoduje nejen v mezilidských vztazích, ale i u pracovních pohovorů. 

  • Falešné sebepodceňování

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    To je jedna z nejotravnějších věcí, které můžeme u přátel zažívat. Třeba si ze sebe dělají legraci – jako že "drží strašně přísnou dietu, já vím, jsem blázen" – ve skutečnosti ale chtějí, abyste se vyptávali, obdivovali a žasli. Často ze sebe dělají někoho, kdo je na něco "moc blbý", a přitom jen chtějí slyšet, jak jsou chytří. Chabé maskování toho, co si o sobě opravdu myslí a jak to potřebují slyšet, každý prohlédne během chvilky a pak už to jen a jen otravuje.
  • Sbírání slavných jmen

    Popíjejte! Budete zdraví
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně otravné je, když se někdo snaží dodat si úctu a váženost tím, že neustále zdůrazňuje, s kým slavným a důležitým se zná. "Jo, to mi říkal Jirka Bartoška loni na střeše Thermalu..." Je to možná zajímavé ve chvíli, kdy vám řekl nějakou bombu o sobě. Pokud jde ovšem o sdělení, že loni bylo velké sucho, opravdu to není nutné zaštiťovat touto autoritou. Poznámka na okraj: tito lidé často během večírku, kde se bavíte spolu, těkají pohledem po všech okolo ve snaze pozdravit nějakého "pořádného známého". A vy víte, že vás skoro neposlouchají.
  • Když se lidé druhých na nic neptají

    Ne každé rande se vydaří podle našich představ.
    Autor: Shutterstock.com
    Vůbec lidé, kteří neumějí poslouchat nebo působí tak, že se nezajímají o to, co jim říkáte, obsazují na žebříčku sympatií s přehledem úplné dno. Co tedy lidem vadí? Když při rozhovoru s nimi odpovídáte na textovky nebo e-maily jiným lidem, když si kontrolujete na mobilu e-maily, když se na nic neptáte a jen hovoříte o sobě...
  • Pomlouvají

    pomluvy, drby
    Autor: Shutterstock
    Upřímně řečeno: občas si zadrbe každý a rád. Ale všechno má své meze. Něco jiného je ohodnotit kamarádčin nový účes ("to, co měla dřív, se mi líbilo víc, ale asi jí to neřeknu, abych jí nezkazila radost") a něco jiného je být zlý a druhým škodit. Přátele si tím rozhodně nezískáte, co si ale získáte určitě, je odstup a obezřetnost z jejich strany.

  • Sdílejí toho příliš mnoho a příliš brzy

    kamarádky
    Autor: Shutterstock
    Poznaly jste se před pár dny na společné dovolené, a už vám nová kamarádka vypráví o svém intimním životě, myomu v děloze a o problémech celé své rodiny do třetího kolena. Ano, je hezké, že vám dává najevo, že k vám má blízko. Na druhou stranu – takhle blízko nemáte ani k některým členům rodiny! Na intimity je zkrátka vždycky dost času.

  • Dají hned všechno na Instáč

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jakmile si objednáte jídlo v restauraci, kolega ho vyfotí a dá ho na sociální síť, kde vás hezky označí. Aby nejen jeho, ale také všichni vaši přátelé viděli, že jste měli k obědu salát. Když se podíváte na jeho profil, zjistíte, že je schopen sdílet cokoliv a kdykoliv. Z výzkumů vyplývá, že lidé obecně vnímají tyto "sdíleče" jako zoufalce, kteří se snaží získat pozornost za každou cenu. Výsledkem je, že jí mají méně a méně. Pečlivě tedy volte, co a jak často zveřejňujete.

  • Když lidé nejsou otevření

    ...
    Autor: Shutterstock
    Málokoho baví trávit čas s Broukem Pytlíkem, který všechno zná a všude byl. Pozvete ho na grilování a dostanete přednášku o nejvhodnějších zálivkách. Mluvíte o knížce a dozvíte se o řadě těch, které jsou "lepší". Lidem je vždycky lépe s těmi, se kterými mohou živě debatovat a se kterými se navzájem obohacují. Podstatné slovo je ovšem to "navzájem". Což platí obecně pro každý vztah.

Autor: is
Klíčová slova:  láska a vztahy, přátelství, sympatie
Diskuse ke článku
.