Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přestaňte nás plácat po zadku! Kampaň #metoo ukázala, že toho máme dost

Herečka Alyssa Milano vyzvala všechny na sociálních sítích, aby se ozvali, pokud někdy byli sexuálně obtěžováni
17. října 2017 | 11:04

Sexuální obtěžování není jen záležitostí žen, ale pravda je, že ženy jsou obětí mnohem častěji. Právě na to upozorňuje kampaň s hashtagem #metoo, tedy "já taky", která se šíří po sociálních sítích. Chcete se přidat? Stačí hashtag uveřejnit na svém profilu, pokud se vám to taky stalo. Teď stejně jako před deseti či dvaceti lety. Nemusí jít jen o znásilnění, špatně jsou i nevyžádané doteky či explicitní narážky. 

V souvislosti s kauzou kolem hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina zveřejnila herečka Alyssa Milano na svém Twitteru výzvu, aby si všichni, kdo se někdy za svůj život stali obětí sexuálního obtěžování, přidali na své sociální sítě pouhá dvě slova v jednom hashtagu #metoo (tedy "já také"). Ženy stejně jako muži. 

Do dvaceti čtyř hodin od zveřejnění jejího tweetu se objevilo více než půl milionu příspěvků s tímto hashtagem. A nejen to. Okamžitě se začal šířit i po Instagramu, kde má téměř 400 tisíc příspěvků, a na Facebooku. Tam se hashtag objevil ve dvanácti milionech příspěvků za pouhé tři dny. A číslo stále roste. 

Sexuální obtěžování není jen znásilnění

Má kamarádka měla vždy velká ňadra. Od jejích patnácti let to bylo vidět a od jejích patnácti let to bylo komentováno. Když se ohradila ve dvaceti, že by byla ráda, kdyby její poprsí nebylo předmětem debaty, případně osaháváno, osočili ji z toho, že je prudérní. Když totéž udělala kolem třicítky, dozvěděla se, že by si měla najít chlapa, protože je zjevně frustrovaná z toho, že jako svobodná matka dlouho neměla sex. Korunu tomu nasadil muž, který jí po čtyřicítce řekl, že by měla být ráda, že si někdo chce vůbec ještě sáhnout.

Sexuální obtěžování není jen znásilnění. Jsou to také nevyžádané plácnutí po zadku, polohlasem pronesený komentář "to je pusinka, tam by se to píchalo" i představa, že když někomu koupíte v baru pití, má téměř povinnost vlézt s vámi do postele. Kampaň #metoo bez příkras ukazuje to, co už víme: že ženy, respektive jejich tělo, jsou pro mnoho mužů pouhým objektem, který má být k dispozici a který lze bez obav kdykoli komentovat a hodnotit.

Prostě to přestaňte dělat

Skutečnost, že takové množství žen má zkušenosti se sexuálním obtěžováním, znamená, že zhruba stejné množství mužů se zachovalo nevhodně. Tedy způsobem, který byl nepříjemný, zanechal ženu zraněnou, ohroženou, znechucenou, případně zneužitou. Bohužel oběti často slyší "tak si neber výstřih", "nenos červenou rtěnku", "nedávej si tu třetí skleničku vína" a tak dál. Je spíš na čase odvětit: Prostě to přestaňte dělat!

Muži, pokud neslyšíte jasné "ano", znamená to "ne". A pokud ono "ne" nerespektujete, je to obtěžování. Takhle jednoduché to je.

Nebojte se toho, že když podržíte ženě dveře, budete označeni za úchyla. Galantnost není sexuální obtěžování. Jen si přestaňte myslet, že máte nárok na sex, právo vyjádřit, co si myslíte o té či oné postavě, ňadrech, pozadí, a že je vaší svatou povinností hodnotit, co už je a co ještě není sexuální obtěžování.

Přestaňte umlčovat a zesměšňovat ženy, kterým vaše chování ublížilo. Přestaňte jim říkat, že "si to moc berou". A přestaňte jim říkat, jak by se měly cítit. Zamyslete se nad tím, jestli jsou vaše poznámky vhodné, jestli nebudete za idiota. Zamyslete se, co je lichotka a co nevhodná poznámka. Ano, hranice je možná tenká a u každé ženy jiná, ale třeba lépe pochopíte svět, ve kterém ženy žijí tak dlouho, že už si zvykly.

My se totiž zamýšlíme dnes a denně, co vyjadřujeme způsobem, kterým se oblékáme, malujeme, vyjadřujeme, milujeme. Zdali to nebude bráno jinak, než to bylo myšleno. Čelíme tomu v práci, mezi přáteli, v partnerských vztazích i ve veřejném prostoru. Vítejte v našem světě! Pokud vám v něm není příjemně, změňte ho prosím tak, že začnete měnit ten, ve kterém žijete vy.

Podívejte se na slavné ženy i muže, kteří se stali obětí sexuálního násilí:

Autor: Brigita Zemen