Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novomanželské fotky gayů a leseb vás přesvědčí, že na pohlaví nezáleží

20. června 2017 | 06:00

Fotografové zachytili štěstí ve tváři několika novomanželů. Není na tom celkem nic zvláštního – jen to, že tyto páry za možnost uzavřít sňatek musely bojovat víc než ostatní. Jsou totiž stejného pohlaví. Sňatek homosexuálních párů umožňuje jen málo zemí světa. Zamilované fotografie ale dokazují, že láska může být silnější než zákony.

Láska je láska, zpívá Lucie Bílá ve své písničce z roku 1992. A má pravdu! Tyto novomanželské fotky zachycující šťastné pohledy zamilovaných novomanželek a novomanželů jsou toho absolutním důkazem.

U nás v České republice není možné, aby se dva lidé stejného pohlaví vzali. Existuje zde ale alternativa v podobě registrovaného partnerství, které platí od roku 2006. Do konce minulého roku se v Česku registrovalo 2174 homosexuálních párů. Z toho jsou přibližně dvě třetiny registrovaných muži. Přibližně tři sta svazků z tohoto čísla bylo později právně ukončeno.

V Evropě už stejnopohlavní manželství legislativně umožnilo čtrnáct zemí. Patří mezi ně severské státy, britské ostrovy kromě Skotska, státy ležící na Pyrenejském poloostrově, Francie, Belgie, Lucembursko a některé další země.

Za práva homosexuálů v České republice každý rok bojuje tisícovka lidí. V polovině srpna uspořádají velký průvod s názvem Prague Pride. Tento průvod trvá někdy až několik dní. Lidé se na znamení soudržnosti označí duhovými vlajkami nebo extravagantním duhovým oblečením.

Podívejte se do fotogalerie na fotky zamilovaných párů, které se rozhodly strávit spolu celý život. Při pohledu na tolik lásky je více než jasné, že na pohlaví opravdu nezáleží.

Autor: Rebeka Stoklasová