Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zpověď matky: Syn byl na drogách

Nešťastná matka se potýkala s drogovou závislostí svého syna
26. dubna 2013 | 06:00

Zjistit, že vaše milované dítě šňupe pervitin, je to noční můra všech rodičů. Andrea dlouho nevěřila, že se to týká i jí. Nakonec se se synovo závislostí na drogách musela nejen smířit, ale hlavně jí začít řešit.

„Bylo mu šestnáct, když jsem se od kamarádky dozvěděla, že můj syn užívá drogy. O trávě jsem věděla, ale tohle byl vyšší level. Prý užívá pervitin. Už jen z toho slova mi bylo na zvracení,“ přiznává pětačtyřicetiletá Andrea. A stejně jako většina rodičů s podobnou zkušeností nejdřív nevěřila, že je to pravda. „Kamarádku jsem poslala do háje s tím, že jen pomlouvá. Můj milovaný syn by přece nic takového neudělal. Celý život jsem ho piplala, byl chytrý, máme spolu krásný vztah. Tohle přece není možné!“

Učitele čekal vyhazov kvůli uřívání drog. O jaké přesně šlo, nechtěl ředitel školy říct (ilustrační foto)
Autor: Profimedia.cz
Pozitivní testy

Jenže bylo. Adrea začala hledat na internetu, jak se člověk po užití drogy chová, jak pozná, jestli šlo o pomluvy, nebo je to brutální pravda. „Začalo mi to do sebe zapadat. Syn měl období, kdy téměř nejedl, nespal, vypadal unaveně, ale zároveň měl spoustu energie. Uklízel pokojíček, do noci si četl nebo něco dělal. Tak jsem šla do lékárny a nakoupila testy na přítomnost metamfetaminu v moči. Jsou podobné jako těhotenské testy. Prostě jen počůráte papírek, a když se objeví dvě čárky, je jasné, že v tom dotyčný lítá. Když jsem u něj poprvé viděla pozitivní test, mozek mi vypověděl službu. Jen jsem zoufale křičela a brečela. Třásla jsem se, pořád dokola opakovala, že to není možný.“

Boj o život

„Už se vám doma něco ztratilo? Nemizí vám peníze? Tak to ještě není tak zlé! Uklidňovala mě tehdy kartářka, která měla stejnou zkušenost se svým synem. Jenže to mě neuklidnilo a já začala obvolávat protidrogová centra a hledat způsob, jak synovi můžu pomoct. Bála jsem se, že umře. To se v člověku najednou probudí neuvěřitelná síla. Udělala bych cokoli, abych ho zachránila. Zjistila jsem si o drogách snad naprosto všechno, začala jsem s ním o tom mluvit, zároveň jsem mu vysvětila, že ho mám přesto ráda, jen si spolu musíme nastavit nová pravidla. Chtěla jsem, aby mi pravidelně hlásil kde je, s kým je, kdy se vrátí. Čas od času jsem testy zopakovala,“ vypráví Andrea.

smutek
Autor: Shutterstock.com
Vyhazov z bytu

Jenže přes veškerou snahu se situace nelepšila. „Když byl test negativní, byla jsem v euforii a věřila, že to máme za sebou. Jenže pak se zase opakovalo to podivné chování, jeho kruhy pod očima se zvětšovaly, byl čím dál vychrtlejší. Přestal chodit do školy, nedodržoval pravidla a já se musela rozhodnout k nejdrsnějšímu kroku, jaký jsem si vůbec kdy uměla představit. Vyhodit ho z domu,“ přiznává žena se slzami v očích. „Moje nejhorší noční můry najednou byly reálné. Věděla jsem, že je to kruté, ale radili mi to lidi, kteří měli podobnou zkušenost jako já. Synovi jsem řekla, že se může kdykoli vrátit, že tu jsem pro něj, ale tohle si musí srovnat v hlavě on. Nedovedete si představit to zoufalství. Když odcházel, věděla jsem, že je to sázka do loterie, která ho buď zachrání, nebo zničí."

Happy end

„Půl roku se syn plácal, kdo ví kde. Občas přijel na návštěvu, pravidelně jsme si volali. Našel si s kamarádem podnájem, moc nevydělával a na drogy najednou neměl peníze. Je to už dva roky a já vím, že je z nejhoršího venku. Ještě pořád mu čas od času udělám test, ale vždycky je negativní. Modlila jsem se, aby to zvládl, a modlím se ještě pořád, aby se k tomu svinstvu už nikdy nevrátil. Věřím mu!,“ uzavírá s nadějí v hlase své vyprávění Andrea.

Ilustrační foto
Autor: profimedia.cz
První pomoc, když dítě bere drogy

1. Obraťte se na jakékoli protidrogové centrum (na reknidrogamne.cz najdete jejich seznam) a proberte svůj problém s lidmi, kteří o drogách ví nejvíc.

2. Zjistěte si o drogách všechny informace a pokuste se přijít na to, jak fungují, proč k nim váš potomek utekl, co s ním dělají.

3. Pokuste se mluvit s dítětem o drogách otevřeně a v klidu. Vyhněte se hádkám a obviňování.

4. Dítě poslouchejte a přemýšlejte nad tím, co vám říká. Nemusíte s ním souhlasit, ale buďte otevřená. Pokud vám bude věřit, ze závislosti se dostane snáz.

5. Nečekejte zázračné a rychlé řešení. Zbavit se závislosti není práce na týden.

6. Neobviňujte se z toho, že jste selhala. Otázky „proč právě moje dítě“ vám nepomůžou.

7. Jestliže je dítě momentálně pod vlivem drog, nemá smysl se s ním hádat. Rozhovor nechte na chvíli, kdy bude „čisté“.

8. Pořád dokola říkejte dítěti, že ho máte ráda a věříte, že spolu celou situaci zvládnete. Plánujte si společný čas. Přesto mu jasně dejte najevo, co si o drogách myslíte a co se vám nelíbí.

9. Pokud se rozhodnete pro nějaké zvláštní opatření, buďte důsledná. Nejdřív si rozmyslete, co jste schopná dodržet, a proč to po dítěti chcete.

10. V tomhle těžkém období myslete i na sebe a neutápějte se jen ve smutku a zoufalství. Právě teď vaše dítě potřebuje, abyste byla silná.

Autor: MAJ