Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zpověď zoufalé matky: Dceru mi zabily drogy

Nemohla a nechtěla jsem uvěřit, že je moje dcera mrtvá.
8. září 2014 | 15:00

Nikdo si neumí představit, jako zažívá hrůzu matka, které zemře dítě. Daniela se rozhodla svěřit se se svým děsivým příběhem z jediného důvodu: „Chtěla jsem varovat ostatní rodiče. Nepodceňujte drogy!“

Elena se narodila jako nádherné dítě, a když trochu vyrostla byla velmi cílevědomá a vždycky si uměla zorganizovat život. Byla nadprůměrně inteligentní a studovala na prestižním gymnáziu s vyznamenáním. Nikdy se ničeho nebála, jenže tahle vlastnost ji nakonec přivedla i k drogám.

Drogy nejsou pro chudáky

Dlouho by mě vůbec nenapadlo s Elenou drogy spojovat, a když jsem začínala mít nejasné podezření, vysmála se mi a tvrdila, že drogy jsou přece jen pro chudáky. Věděla jsem, že takzvaně „paří“ s kamarády, ale opilou jsem ji viděla jen jednou. Když mi v létě oznámila, že se chystá s kamarády na festival, neviděla jsem v tom jediný problém.

Definitivní konec

Jenže když nám ani po pár dnech nepřišla ani jediná esemeska, začala jsem ji bombardovat zprávami. Uklidňovala jsem se, že má možná jen vybitou baterii, ale byla jsem čím dál nervóznější. Sama jsem byla v té době na školení mimo naše město. Do pokoje jsem se vrátila skoro o půlnoci a našla tam zprávu od mladší dcery. Psala mi, že u nás byla policie kvůli Eleně, ale neřekli, o co konkrétně jde. Okamžitě jsem volala na policii, ale řekli mi, že to chtějí probrat z očí do očí a osobně. Za pár minut přijelo policejní auto a já se k němu rozběhla. Jen o vteřinu později jsem seděla na sedadle spolujezdce vedle policisty, který mi oznámil, že Elena zemřela.

Šok, nic než šok a prázdno

Myslíte si, že byste v takovou chvíli křičeli, nebo řvali od lítosti? Vůbec ne. Já byla jen v šoku. Pořád dokola jsem si opakovala, že je to omyl, že se policista možná spletl, že to prostě není možné. Jediné, co mi řekli, bylo, že Elenu našli v bezvědomí ve stanu a umřela přesně ve chvíli, kdy ji donesli do nemocnice. Hned jak jsem mohla, jela jsem za exmanželem, který bydlel přes ulici, a zavolala dcerám, aby přišly za námi. Moc si ze setkání nepamatuji. Jen objímání, bezmoc a zoufalý pláč Eleny mladších sester, které byly k neutěšení.

Když se zastaví srdce

Elena zemřela na šňupání jedné "linie" složené z 200 mg drogy, kterou zapila několika plechovkami piva. Směs alkoholu a drogy zpomalila Elenino srdce, až ho nakonec úplně zastavila a ona upadla do kómatu. Pohřeb jsme uspořádali 21. srpna. O několik týdnů jsem začala pátrat na internetu po informacích o droze. Byla jsem zděšena, jakou smůlu měla moje dcera. Našla jsem totiž statistiku, že na tuto kombinaci umírá přibližně 24 lidí z milionu.