Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neuvěřitelné: Manžel jí uřízl nos. Nyní žije nový život díky plastické operaci

27. února 2013 | 06:00

Aesha Mohammadzai (22) přišla o nos a uši po útoku svého manžela. Po mnoha plastických operacích se dívka zase usmívá a dostala naději na normální život. Šrámy na duši ovšem nikdo vyléčit nedokáže.

Život s tyranem

Když bylo Aeshe 12 let, její otec ji slíbil za ženu bojovníkovi Talibanu, aby splatil svůj dluh. Život mladé dívky se ze dne na den změnil v peklo. „Každý den mě manžel i jeho rodina psychicky a fyzicky týrali a nechávali mě spát ve stáji se zvířaty,“ svěřila se Aesha, která to jednoho dne neunesla a pokusila se utéct z Afganistanu. Bohužel byla chycena a poslána téměř na půl roku do vězení. Poté ji soudce vrátil zpět k manželovi.

Hororový scénář

Následoval scénář jako z hororu. Bezcitný manžel odvedl Aeshu do hor, svázal jí ruce i nohy a uřízl nos a uši, aby ji potrestal za útěk. „Když jsem otevřela oči, viděla jsem jenom krev,“ vzpomíná Aesha. Posbírala zbylé síly a doslova se doplazila k domu svého dědečka, který jí společně s otcem dostal do amerického zdravotního zařízení, kde se o ni intenzivně několik týdnů starali. Poté byla tajně transportována do úkrytu v Kábulu a následně letecky převezena do USA. Její fotka na titulce magazínu Time v roce 2010 obletěla celý svět.

Nový nos

Aesha se rozhodla podstoupit plastické operace, které jí pomohou žít normální život. Lékaři jí nejdříve do čela implantovali silikonový balónek, který postupně naplňovali tekutinou. Cílem bylo rozšířit tkáně, které potom využili na nový nos. Také jí odebrali tkáň z předloktí, kterou využili na vnitřní a spodní část nosu.

Šťastný konec

Aesha nyní žije v Americe, pomáhá charitě a dokonce má i novou rodinu, která se o ni stará jako o vlastní. „Všechny ženy, které jsou týrány musí být silné a musí bojovat. Nikdy se nevzdávejte a neztrácejte naději,“ vzkázala všem ženám světa statečná Aesha.