Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zázračná dvojčata: Tyhle sestry spojuje zvláštní pouto!

Mezi dvojčaty Darby a Ruby se vytvořilo jedinečné pouto.
9. ledna 2013 | 06:00

Jsou roztomilé, zvídavé a na první pohled byste je od sebe nerozeznali. Přesto jsou každá úplně jiná. Zatímco Darby překypuje zdravím, její sestra Ruby takové štěstí neměla. Narodila se postižená.

Šance, že se narodí jednovaječná dvojčata, z nichž jedno má Downův syndrom a druhé je úplně zdravé, jsou téměř nulové. Sestřičky Darby a Ruby jsou však živoucím důkazem, že možné je všechno.

Těhotenství provázel strach

Když Tracii Smith zjistila, že je těhotná, příliš nadšená nebyla. Ještě neplánovala, že by se chtěla stát matkou. V moment, kdy se však dozvěděla, že čeká dvojčata, byla společně se svým manželem Nickem doslova v sedmém nebi.

Při prohlídce ve třináctém týdnu však lékaři přišly s děsivou zprávou. Jedno s dvojčat se nevyvíjí a pravděpodobně zemře. "Zjištění, že jsem těhotná bylo pro mě dost velkým šokem. Když mi ale lékaři oznámili, že jedno z mých dětí nemusí přežít, byla to pro mě obrovská rána," svěřila se Tracii.

Obrat k lepšímu

Zvrat nastal ve dvacátém týdnu. Ultrazvuk odhalil, že dvojče přežilo. Rodiče zářili štěstím. Holčičky přišly na svět císařským řezem ve 37. týdnu těhotenství. Darby vážila 2400 gramů, Ruby jen o necelých 100 gramů méně.

Právě Ruby se však narodila postižená. "Byla jsem tak šťastná, že vidím dvojčata dohromady a živá, že informace o tom, že Ruby má Downův syndrom, se mi v ten moment zdála naprosto nepodstatná," prozradila Tracii.

Princezna bojovnice

Malá Ruby ale všem dokázala, že je velká bojovnice. Když jí byly pouhé tři měsíce, musela podstoupit operaci, která "uzavřela" díru v jejím srdci. Z nemocnice se však vrátila silnější než před tím. 

"I když se holky liší, pokud jde o jejich rozvoj, nejlépe se cítí, když jsou spolu. Prohlížejí si stejné knihy, nebo sedí vedle sebe a hrají si se svými plyšáky. Mají velmi zvláštní vztah a Darby svou sestřičku před vším chrání," říká Tracii.

Sesterské pouto

Sledování sestry pomohlo Ruby vytvořit si svůj vlastní znakový jazyk tím, jak kopíruje pohyby svého dvojčete. "Dívala jsem se na Darby, která při písničce pohybovala rukama a všimla jsem si, že Ruby ji pozoruje a snaží se dělat to, co ona," řekla Tracii.

"Nejlepší je, že Darby je opravdu hrdá na to, že jí Ruby kopíruje. Vytvořili si mezi sebou jedinečné pouto. Darby sestru povzbuzuje, pomáhá jí postavit se na nohy a snaží se jí ukázat, jak chodit. Jsou to nejlepší přátelé," dodala.