Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šestiletý hrdina zachránil své matce život

14. dubna 2012 | 12:27

Maminka Jacoba Jaye (6) může být na svého synka pyšná. Nebýt jeho správného a rychlého rozhodnutí, přišla by o život. Při vážném záchvatu diabetu jí šikovný klučina včas zavolal záchranku.

Stelo se to o Velikonoční neděli večer. Rachael Jay (39) seděla v klidu u televize, když ji znenadání zachvátil vážný záchvat cukrovky. Bylo přesně 8:14, když upadla na pohovce do bezvědomí.

Její malý syn Jacob se sice vyděsil, ale projevil neuvěřitelnou duchapřítomnost. Hned se vrhl k telefonu, aby zavolal záchranku.  

Nestalo se poprvé, kdy se Rachael, která trpí diabetem 1. tipu, udělalo velmi špatně a tak své dva syny Damiena (17) a mladšího Jacoba opakovaně instruovala, co v případě jejího kolapsu dělat.


„Problém je že hypoglykémie přijde bez varování. Doposud to ale nebylo takto vážné. Kluci už na mně poznají, když se mi dělá špatně a tak mi včas přinesou léky, z prstu udělají krevní test a i připraví hodně slazený čaj,“ vysvětluje  Rachael.

Šestiletý Jacob Jay zachránil matku při diabetickém záchvatu, když včas zavolal sanitku
Autor: profimedia.cz
Samozřejmě mají i číslo na záchranku, kdyby došlo ke kritické situaci, jako se to stalo právě nyní. Svědomitá prevence se Rachel vyplatila. Damien si totiž zrovna vyrazil s přáteli a tak matka byla doma jen s mladším Jacobem.

Užívali si spolu v klidu večera prodlouženého svátečního volna, když…

Venku už se stmívalo a tak syn věděl, že pomoc je jen na něm. A tak briskně vytočil 999 a do telefonu zoufale volal: „Moje máma potřebuje pomoc!“

Nezpanikařil a operátorce v klidu vysvětlil, kde bydlí, a proto sanitka mohla být na místě včas. Už na ně netrpělivě čekal, protože našli dveře domku otevřené.

Nemůžu než jen děkovat, že mám tak šikovného syna, vlastně oba dva. Pomáhají mi v mé nemoci neustále, aniž bych jim musela o to říkat. Tentokrát to mohlo být fatální. Bez nich bych tu už asi nebyla,“ říká vděčně Rachel.

Autor: INT, bak