Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Veronika oslepla po očkování: Pomůže jí přetlaková komora?

Nejlepším kamarádem Veroniky je nyní poník Lenka, kterého dostala v relaci Modré z nebe
12. května 2010 | 05:00

Její svět plný fantazie a snů zahalila tma. Slovenská holčička Veronika Bajnóciová (4) po běžném očkování přestala vidět. Děvčátko se však nenechalo zlomit osudem.

Učí se číst Brailleovým písmem a s maminkou se stará o dvě ovečky, pejska Roxyho a poníka Lenku.

Veronika místo pohádek v televizi poslouchá CD a hodiny si vypráví se živými i plyšovými zvířátky. „Před dvěma lety podstoupila běžné dětské očkování. V létě jsme jeli k moři a po návratu byla nějak roztržitá,“ vzpomíná maminka Alica (38). Když si neuměla Verunka posbírat rozsypané lentilky, rodiče to vylekalo.

„Lékař stanovil diagnózu – atrofie očních nervů (zrakový nerv odumírá a výsledkem je úbytek vidění),“ vypráví Alica. Veronika postupně přestávala vidět na jedno, potom i na druhé oko. Teď už rozeznává jen světlo a tmu. „Nejtěžší je naučit ji, že při hře nebo chůzi má mít ruce natažené před sebou, “ dodává maminka, která začala pátrat, co mohlo být původem oslepnutí. Lékaři vyloučili všechno možné. Zůstala jen možnost, že ztráta zraku je následkem očkování. Rodiče upínají naději na pobyt v hyperbarické komoře, který pro Veroniku zajistili v relaci Modré z nebe.

Nejlepším kamarádem Veroniky je nyní poník Lenka, kterého dostala v relaci Modré z nebe
Autor: TV Markíza

V čem spočívá možná léčba?

Hyperbarická neboli přetlaková komora slouží k léčbě oxygenací, tedy k aplikaci kyslíku na pacienta pod tlakem. A jak hyperbarická komora může pomoci malé Veronice k zlepšení zraku? „Pobyt v komoře zvýší okysličení a tím pádem i výživu očního nervu,“ sdělila Blesku primářka pražské kliniky Duovize Lucie Valešová.

Autor: Jozef Kollár