Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

5 důvodů, proč je virtuální nevěra nebezpečnější než ta opravdová

  • Virtuální nevěra není jen nevinným zpestřením. Vztah může ohrozit stejně jako ta reálná.
    31. května 2015 | 06:00

    "Už se těším, jak si mne vezmeš," napíše rychle matka od rodiny do okénka prohlížeče a jde dát manželovi večeři a dceři podepsat úkol. "Cítím tvé horké ruce na svém těle," napíše asistentka svému virtuálnímu milenci a jde na oběd s přítelem. O nic nejde, není to opravdové, říkají si obě. Mají samozřejmě pravdu, přesto si ale se svými stávajícími vztahy zahrávají. Virtuální nevěra není o nic bezpečnější a rozhodně není tak nevinná, jak na první pohled vypadá. Víme proč.

  • Je dostupnější

    Také jste už někdy zkoušela "vygooglovat", proč se vám chce nutně na záchod, kdykoliv začnete běhat?
    Autor: Shutterstock.com
    S tím novým sousedem si asi hned tak nezačneme. Balit prodavače chce dávku odvahy, stejně tak pozvat na kávu starého kamaráda, kterého náhodně potkáme. Ale zašvitořit si s bývalým po Facebooku? Obzvlášť tehdy, když bydlí pět set kiláků od nás? To je přece daleko jednodušší. Technologie zkracují vzdálenosti, překonávají hranice. Samozřejmě, na takovém zalaškování si a zavzpomínání na staré časy nemusí být nic špatného. Až do chvíle, kdy si začneme brát telefon všude s sebou, u notebooku prosedíme celé večery a celý den nebudeme mít myšlenky na nic jiného než na to, "jestli už přišla nějaká další zpráva". Pak je načase pomyslet na to, jestli nám to nepřerostlo přes hlavu.
  • Hůře se utají

    Pokud se rozhodnete, kontrolovat partnerovi mobil, musíte být připravena na všechno.
    Autor: shutterstock
    I když vlastně o nic nejde, jen o pár erotických e-mailů nebo zpráv, myslete na jedno: co je psáno, to je dáno. Váš chytrý telefon nebo notebook se v takovém případě můžou stát smrtelně nebezpečnými schránkami citlivých informací. Statistiky jsou v tomto neúprosné: zatímco dříve jsme měli až poloviční šanci na to, že se nám podaří úlet skrýt, dnes je to kvůli technice jen dvacet procent. Jo, za starých časů musel člověk hodně přemýšlet, jak se doma vymluvit, když si chtěl někde vyhodit z kopýtka. Teď mohou intimní vzkazy doslova létat před očima vašich blízkých. A je jen otázkou času, kdy na ně přijde manžel nebo zvídavé dítě. "Mami, nějakej strejda Michal ti píše, žes byla žhavá..." Takto prozrazena byste nebyla ani první, ani poslední.
  • Svůj protějšek si idealizujete

    Autor: profimedia.cz
    Je vždycky vtipný. A je tak chytrý. A citlivý. Aby ne, když si vtipy může vyzkoušet na kolegyních v práci, vědomosti vyhledat na wikipedii – a píše vám taky ve chvílích, kdy má náladu. Nezastihnete ho nabručeného, podrážděného, nevyspalého... Protože v těchto chvílích je zpravidla off-line. Není pak divu, že člověk má pocit, že narazil na partnera značky Ideál. Nenarazil. Je to jen ta jeho hezčí půlka, možná třetinka. Ty horší stránky odnášejí jeho reální bližní.
  • Podceňujete její dopad

    Pokud hledáte partnera, zkuste to na internetu...
    Autor: Shutterstock
    O nic nejde, jen takové nevinné zpestření, říkají si často ženy, když s tlukoucím srdcem otevírají e-mail a kontrolují, jestli se tam objeví e-mail OD NĚJ. Lidé mají tendenci tyhle vztahy podceňovat, ony ale mohou mít stejné dopady jako nevěra reálná. Nebo brzy mohou v reálnou nevěru vyústit. Protože s jídlem roste chuť. Nejdřív je to jedna zpráva za pár dní, pak každý den a každou hodinu. Následuje pocit: když už si tak hezky rozumíme skrz internet, proč bychom se nemohli čas od času vidět. Na tom přece nic není... A na závěr: když už jsme se několikrát takřka pomilovali virtuálně, no tak ono už se vlastně nic nestane, když to uděláme naživo... Člověk si to neuvědomí a najednou je v tom až po uši.
  • Bolí stejně jako ta opravdová, i když si to nemyslíme

    Co když se ze vztahu vytratí chuť zajímat se o toho druhého?
    Autor: shutterstock.com
    Když už vám protějšek na nějakou internetovou avantýru přijde, asi se nespokojí s vysvětlením, že to bylo "jenom pár mailů". Pokud uvidí černá na bílém vaše slova plná touhy, která jsou určena jinému, bude ho to bolet. Neuklidní ho ujišťování, že jste se vlastně nikdy pořádně nesetkali. Znamená to, že vám stačí takhle málo? Nebo že se chcete setkat co nejdřív? Důvěru mezi partnery naruší odhalená SMS stejně jako to, když vás uvidí líbat někoho jiného. Jako u nevěry reálné, i tady si musí člověk odpovědět sám: stojí mi to vůbec za to?

Autor: is
Diskuse ke článku
.