Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kdo má nejvíce sexu? Muži, kteří doma pomáhají!

Znamená více domácích prací méně sexu?
4. června 2015 | 06:00

Tomu se říká pro dobrotu na žebrotu. Muži, kteří manželkám doma pomáhají s pracemi, na které je ještě většinou společnosti nahlíženo jako na typicky ženské, si za odměnu užívají méně sexu než jejich neochotní kolegové. Je to opravdu tak? Skutečně to znamená, že pokud vezme muž do ruky žehličku, jeho žena v něm rázem přestane vidět objekt k pomilování?

Varování: domácí práce jsou zabijákem sexu. Podobných sdělení byly před časem plné noviny nejen ve Spojených státech. Za všechno mohl výzkum, který se zabýval spojitostí mezi domácími pracemi a sexuálním životem sezdaných párů. Výsledky uveřejněné v časopise American Sociological Review nebyly pro ochotné muže příliš lichotivé: ti, kteří doma pomohli své ženě s domácími pracemi, jako jsou praní, žehlení a mytí nádobí, se dočkali méně často sexu než ti bídáci, kteří doma nepomohli s ničím. Pracovití muži mají podle statistiky méně než pět sexuálních styků za měsíc. Ti, kteří obcházeli hadry a mopy oklikou, si užívali sexu v průměru 1,6krát častěji. Sociologové se nenechali dlouho prosit a ihned přišli s teoriemi, proč to tak je: pochopitelně muž s rukama ponořenýma do dřezu plného jarových bublin je sice ženou vnímán jako spolehlivý a ona ocení jeho pomoc. Ale že by se tím zvýšila jeho erotická přitažlivost? To těžko. Jenže – výzkum se opíral o data, která byla pořízena počátkem devadesátých let. Tedy před více než dvaceti lety. To už je pěkně dávno. A zrovna v posledních letech se vnímání mužského a ženského světa podstatně mění. Dá se tedy předpokládat, že současné mladé páry budou tyto věci vnímat jinak.

A taky že ano. Odpověď přišla ve formě jiného výzkumu: více domácích prací znamená více sexu, a naopak. Jinými slovy – línější nebo unavenější páry, které neměly na domácí práce sílu, ji neměly ani na sex. A naopak – ti, kteří měli sílu uklízet, měli pak sílu se i po zásluze odměnit. Další studie provedená mezi mladými páry v roce 2006 ukazuje také pravý opak: lidé, kteří se podělí o domácí práce, jsou se svým sexuálním životem spokojenější než ti druzí.

Jsou muži, kteří doma pomáhají, pro ženy ještě přitažliví?
Autor: shutterstock.com
"Muži, kteří se podílejí na výchově dětí a vedení domácnosti, jsou svými ženami vnímáni jako silné, nezávislé a sexuálně atraktivní osobnosti," uvádí Dan Carlson, profesor na Georgia State University a jeden ze spoluautorů výzkumu. A dokládá to statistikou – tyto spokojené páry uvádějí frekvenci 7,74 sexuálního styku za měsíc. Tedy podstatně víc než jejich kolegové z předchozího výzkumu.

A co to znamená pro páry, které se výzkumu neúčastnily? Vůbec nic. V sexu neplatí žádné: takhle je to správně, takhle to má být. Má to být tak, aby se cítili spokojeni oba. A pokud při tom má muž na sobě zástěrku s nápisem "Tady vařím já", je to jejich čistě soukromá věc.

Autor: is