Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ženy, které nechtějí děti: Existují a mají své důvody

  • Proč některé ženy nechtějí děti? A proč je za to odsuzujeme?
    19. dubna 2015 | 06:00

    Naprostá většina žen má za to, že k naplnění svého života se musí bezpodmínečně stát matkou. Jenže zdaleka ne všechny to cítí stejně. "Pro mnoho lidí jsem vlastně úchyl," říká moje kamarádka Helena, která prý po dětech nikdy netoužila a ve svých 45 letech je šťastně bezdětná. "A vlastně mě dost uráží, že musím neustále někomu vysvětlovat, že nejsem vyšinutá, jen praktická," dodává. Můžete s jejím rozhodnutím nesouhlasit, ale také si můžete poslechnout její argumenty na otázky, kterým od svého okolí neustále čelí.

  • Změníš názor


    dítě, jí, jídlo, lžička
    Autor: Shutterstock

    Názor samozřejmě změnit mohu. Názor na to, kam pojedu na dovolenou, nebo na to, zda se mi líbí květované vzory, nebo ne. Nepředpokládám, že by se změnil můj názor na trest smrti, mezinárodní terorismus nebo na to, zda chci, nebo nechci přivést na svět člověka, za kterého budu po zbytek svého života odpovědná.

  • Kdo se o tebe bude starat, až budeš stará?


    dítě, křičí, pláče
    Autor: Shutterstock

    Děláte si legraci? S největší pravděpodobností ta samá pečovatelka v domově důchodců, která se bude starat o ty, které děti měly.

  • Nechceš po sobě na světě něco zanechat?


    miminko, ošklivé
    Autor: Shutterstock

    Ano, to chci, ale jsem přesvědčená, že dokážu dát světu více než svou genetickou výbavu. Smyslem života přece může být mnoho jiných věcí.

  • Narození dítěte je zázrak


    miminko, andílek, svatozář
    Autor: Shutterstock

    Dovolím si oponovat. Už z definice slova zázrak jasně vyplývá, že jde o vzácný a neobvyklý jev. S ohledem na to, že biliony lidí rodí děti už tisíce let, nemůžete tvrdit, že jde o zázrak. Zázrak je narazit na slušnou stavební firmu nebo ochotného úředníka, ne porodit dítě.

  • Dokud nepochováš své dítě v náručí, nepoznáš pravou lásku


    dítě, špinavé, holčička
    Autor: Shutterstock

    Podle mě dost podceňujete přátele, ostatní členy rodiny a také moje partnery. Skutečně si nemyslím, že bych lásku nepoznala a že jejich náklonnost ke mně by byla méně cenná než láska dítěte.

  • Děti jsou štěstí


    zoufalá matka, rozčilená, děti, zlobí
    Autor: Shutterstock

    Nechci zpochybňovat sílu vztahu mezi rodiči a dětmi, ale jsem přesvědčená, že neexistuje žádné univerzální štěstí. Mě naplňuje štěstím třeba ticho v domě, po kterém nelítají děti, které nemám. Hoďte po mně kamenem. Asi všechny matky, které znám, někdy začínají větu slovy: "Nevykládej si to špatně, samozřejmě že miluju své děti, ale…." Takže nevykládejte si to špatně, ale tenhle model "štěstí" u mě nefunguje.

  • Děti změní tvůj život


    dítě, křičí, holčička
    Autor: Shutterstock

    To rozhodně ano, ale požár nebo stěhování také. Otázkou je, proč měnit život, který mi vyhovuje. Co když po žádné změně netoužím?

  • Až ti začnou tikat biologické hodiny…


    spící miminko
    Autor: Shutterstock

    Asi je mám porouchané. Z holek ze Sexu ve městě jsem prostě Samanta. Ideální věk na mateřství mám už dávno za sebou, a ještě pořád mi nic netiká. Zkrátka mě děti neberou.

  • Děti tě budou milovat bezpodmínečně


    dítě, ďábel, čert
    Autor: Shutterstock

    Omyl. Pes vás miluje bezpodmínečně. Dítě maximálně do věku 12 let. Pak se promění v hormony zmítaného a po vašich penězích prahnoucího sociopata, který vás nesnáší a má za pitomce. Už do smrti mu budete muset dokazovat, že si zasloužíte jeho respekt.

  • A proč nechceš děti?


    Autor: Shutterstock

    Protože si myslím, že jsem k tomu nebyla stvořena, tak proč rozmnožovat řady nešťastných žen, které litují, že se kvůli dětem vzdaly něčeho, na čem jim záleží. Mě těší můj život takový, jaký je. Mimochodem, říkaly byste tyhle blbosti páru, který děti mít nemůže? Pochybovaly byste o tom, že žijí plnohodnotný a šťastný život?

Klíčová slova:  děti, proč nechci děti, ženy, mateřství
Diskuse ke článku
.