Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

11 věcí, které každá dcera potřebuje od svého otce

  • Je to jediná žena, která ho bude bezpodmínečně milovat. Pokud bude milovat jí.
    31. října 2014 | 06:00

    Bývá tak nějak zvykem, že holčičky si rozumí v dětství spíš s maminkami a kluci zase s tatínky. Snad díky přežívajícímu rozdělení rolí v domácnosti, snad díky společným zájmům... Kdo ví. Faktem však je, že otcové si se svými dcerami často nevědí rady.  A proč o tom píšeme vám? Protože, co si budeme namlouvat, pokud jde o emoce, potřebují mužští většinou trochu postrčit. Zkuste jim to přetlumočit.

  • Všechno, co chce, je být milována

    Je to jediná žena, která ho bude bezpodmínečně milovat. Pokud bude milovat jí.
    Autor: Shutterstock.com

    Mnohem víc než po věcech, které jí můžete koupit nebo ji naučit, touží po vaší lásce. A nikdo na světě vás nemůže nahradit. Vaše dcera vás mnohokrát zklame, udělá spousty chyb a možná se k vám i otočí zády, ale vaší rolí je ji milovat, jak nejlépe umíte, a dokonce i víc.

  • Podle vás si bude vybírat svého budoucího partnera

    otec a dcera
    Autor: Shutterstock

    Zní to děsivě, ale až jednou dospěje, bude si hledat podobný typ muže, jakého vidí ve vás. Tedy pokud ji nezklamete a neublížíte jí. Pokud ji milujete a chcete pro ni to nejlepší, nezbývá vám nic jiného než být tím nejlepším tátou na světě. Jinak si vybere nějakého troubu nebo šupáka.

  • Vidí, jak se chováte k její matce

    zamilovaní
    Autor: Shutterstock

    Ta úplně nejlepší věc, kterou můžete udělat pro svou dceru, je milovat její matku. Víc než to, že ji vozíte z jednoho kroužku na druhý, jí prospěje, když vás uvidí oba šťastné a láskyplné. Děti by měly občas vidět, že i jejich matka je pro vás prioritou. A pokud už se vám manželství nevydařilo, chovejte se ke své bývalé ženě s úctou a respektem. Pak si bude i dcera vážit vás.

  • Nepropásněte její dospívání

    otec a dcera
    Autor: Shutterstock

    Možná vás děsí, že se z holčičky mění v ženu. Přišlo to příliš brzy, a navíc vůbec netušíte, co s tím. Nevzdávejte to. Menstruace, první kluci, holení podpaží, hodiny na chatu a bůhví co ještě by nemělo jít mimo vás. Vzpomeňte si, jaký jste byl v jejím věku, a určitě najdete společnou řeč.

  • Pamatujte na společné vzpomínky

    Potřebuji tvo pozornost
    Autor: Shutterstock

    Máte před sebou zhruba 50 až 70 let na tomto světě. To není nekonečně mnoho. Nelitujte tedy společně stráveného času a udělejte vše pro to, aby byl nezapomenutelný. Nemusíte děti vozit do Disneylandu, Legolandu a k moři každý týden. Stačí ozvláštnit vaše rodinné rituály. Věřte, že spíš než na Mickey Mouse v nadživotní velikosti budou vzpomínat na vaše pravidelné páteční filmové večery, sobotní snídaně v posteli nebo narozeniny vašeho domácího mazlíčka.

  • Ukažte jí, jak se prosadit

    otec a dcera
    Autor: Shutterstock

    Zapomeňte, že je holka. Naučte ji házet míčem, běhat a třeba štípat dříví. Naučte ji, jak si stát za svým názorem. To všechno se jí bude v životě hodit. Nebo si opravdu myslíte, že jí v životě a kariéře víc pomůže umění nosit růžové nadýchané sukýnky a lakovat si nehty?

  • Naučte ji, že se svět netočí jen kolem ní

    Otec a dcera
    Autor: Shutterstock.com

    Přestože byste pro ni udělali možné i nemožné, ukažte jí, že svět se netočí jen kolem ní. Že být šťastný neznamená mít vše, po čem toužíte, ale činit šťastnými druhé. Že mít pravdu není vždy vítězství a vyhrát se dá i tehdy, když nedoběhnete první. Lásce k bližnímu, velkorysosti a moudrosti se nenaučí od nikoho jiného.

  • Buďte tam, kde vás potřebuje

    baletka, dívka, holčička, dcera
    Autor: Shutterstock

    Nejspíš vás opravdu nebaví dívat se na taneční recitál, kde neobratně poskakuje dvacet malých holčiček včetně té vaší. Nejspíš byste se raději koukal na fotbal. Ale pro ni je nesmírně důležité vidět vás v hledišti a slyšet vaše “bravo”. Její sebevědomí pro zbytek života se utváří právě teď a vaše uznání je metou nejvyšší.

  • Buďte s ní opravdu

    Nemusíš všechno vyřešit, potřebuji jen vyslechnout
    Autor: Profimedia.cz

    To, že sedíte v jedné místnosti, ještě neznamená, že jste opravdu spolu. Hlavně dnes, kdy jsme neustále vystaveni toku informací a zábavy, ať už z internetu nebo televize. Vypněte mobil i  telku a věnujte se jí naplno. Možná vás pak překvapí, že o marnění času na Twitteru či Facebooku zase tak moc nestojí. O vaši pozornost však ano. Ostatně na playstationu si můžete zahrát i spolu, ne?

  • Choďte s ní na tátovská “rande”

    otec a dcera
    Autor: Shutterstock

    Udělejte si čas jen pro ni. Je velký rozdíl jít s celou rodinou na oběd do restaurace a vyrazit si jako velká holka sama s tátou na zmrzku. Pak se o vás totiž alespoň chvíli nemusí dělit s nikým. A nemusíte podnikat nic extra. Běžte s ní na nákup, na čokoládu, na výlet, cokoli vás napadne. Důležité je, že budete jen jeden pro druhého.

  • Jen vám uvěří, že krása vychází z nitra

    Otec a dcera
    Autor: Shutterstock.com

    Celé dny je od útlého dětství bombardována nejrůznějšími stereotypy ohledně ženské krásy. Je na vás jí vysvětlit, že krásnou ji nečiní rudá rtěnka ani to, že se navlékne do sexy mini šatů, a dokonce ani to, když oblékne velikost 34. Že krásnou ji činí její osobnost, duše a srdce a že vy už dávno víte, jak moc krásná je. A tohle jí opakujte každý den, dokud budete živ.


Klíčová slova:  láska, otec, otec a dcera
Diskuse ke článku
.