Italové jsou jedním z nejzdravějších národů, méně často umírají na rakovinu, nemoci cévní soustavy a jsou i poměrně štíhlí. A italská strava nejsou jen pizzy plné sýrů a masa, těstoviny se smetanovou omáčkou nebo tiramisu. Budete se divit, ale italská (středomořská) kuchyně je zdravá, holduje čerstvým surovinám a malým porcím. To všechno se dozvíte v knize Dieta po italsku!
Máte-li rádi život stejně jako dobré jídlo, pak je tahle knížka pro vás jako ušitá. Nezdá se vám, že byste díky těstovinám a pizze zhubli? Nebojte se, jídla servírovaná v restauracích nebo připravovaná doma se připravují především z čerstvých surovin, porce nejsou obří a k dochucení se nejčastěji používá česnek a bylinky. Na stole je vždy voda a víno a jako dezert se podává ovoce.
Dieta po italsku v kostce
Tahle dieta není přísný plán na hubnutí, ale spíše cesta, jak změnit jídelní návyky, a to navždy. Když to začnete praktikovat, zhubnete v průměru až o 1 kg týdně! Změňte myšlení a začněte od začátku: nakupujte zodpovědně, sami si vařte z čerstvých surovin, vařte jen jedno jídlo, jezte společně s rodinou a mluvte při něm, servírujte si malé porce, vynechávejte svačinky, ke každé večeři si dejte misku salátu a stanovte si jídelní plán! A jaké další italské tipy se vám budou hodit?
• Vyměňte obyčejný olej za olivový a používejte ho v malém množství.
• Místo kupovaných omáček si připravte vlastní, což zaručí čerstvost použitých surovin.
• Nemažte si chleba máslem, místo toho si připravte mix olivového oleje a balzamikového octa, ve kterém si chléb máčejte.
• Vyměňte saláty s olejovou zálivkou za saláty se zálivkou s citronem nebo balzamikem.
• Jezte pět porcí zeleniny a ovoce denně.
• Do jídel, jako jsou dušená masa, polévky a studené mísy, používejte méně masa a přidejte raději fazole a více zeleniny.
• Osvoboďte se od slánky na stole, místo toho ochucujte česnekem, čerstvými bylinkami, červeným vínem a pepřem.
• Jezte 2x týdně ryby, jedna z nich by měla být bohatá na olej.
• Pokud toužíte po svačince, místo brambůrek nebo sušenek si dejte hrst neslaných oříšků nebo semínek.
• Po jídle si dejte čerstvé ovoce.
Tip na recept:
Fazolový salát s tuňákem a čerstvou mátou (na 6 porcí)
Budete potřebovat: 400 g konzervované cizrny, 400 červených fazolí, 400 g bílých fazolí, 1 najemno nasekanou červenou cibuli, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce nakrájené čerstvé máty, sůl, pepř, 12 plátků ciabatty, 1 stroužek česneku, 400 g tuňáka ve vlastní šťávě
Postup: Dejte všechny fazole s cibulí do velké misky. Vymačkejte do nich šťávu z půlky citronu, přidejte mátu, osolte a opepřete. Vše promíchejte a nechte při pokojové teplotě odpočinout. Mezitím opečte ciabattu po obou stranách a jednu stranu vždy potřete česnekem. Umístěte každý plátek doprostřed talíře. Jemně vmíchejte tuňáka do fazolového salátu a podávejte na plátku česnekového chleba.
Jakých deset superpotravin vám pomůže při hubnutí? Podívejte se na VIDEO: