Chcete zhubnout? Zmenšete porce! Vyzkoušejte osvědčené triky!

  • Chcete zhubnout? Zmenšete porce! Vyzkoušejte osvědčené triky!
    1. září  2016 
     06:00

    Je to vlastně všechno velká psychologická hra. Jíme nejen ústy, ale i očima, a tak jakmile je porce malá, máme už dopředu pocit, že nás to nemůže nasytit. Přestože ta malá porce může mít klidně více energie než talíř, ze kterého jídlo takřka přetéká. Pokud ale budete chtít zhubnout, musíte si hlídat porce. Vyzkoušejte tyto triky, které vám pomůžou sníst toho vždy akorát.

  • Zmenšete talíř

    Autor: Shutterstock.com
    Je to sice stará písnička, ale věřte, že funguje dokonale. Jakmile si normálně velkou porci nandáte na malý talíř, který bude celý zaplněn, najednou budete mít pocit, že před vámi leží královská porce, kterou snad ani nebudete moct sníst. Jasně – tím, že zmenšíte nádobí v kuchyni, nezhubnete pět kilogramů za týden, ale je to skvělý pomocník při dlouhodobé snaze o redukci váhy. A když zmenšíte porce, postupně se vám zmenší i žaludek a nebude vás tolik trápit hlad.
  • Nedojídejte

    Autor: Shutterstock.com
    Jestli se vám rovnou nechce kupovat nové nádobí, tak se můžete obelstít tím, že nesníte všechno jídlo. Samozřejmě to neznamená vařit si obrovské porce, u kterých by hrozilo, že pokud byste je celé snědli, praskli byste. To byste asi těžko pozorovali ručičky váhy svažující se pomalu dolů. Místo toho si jen odepřete u každého jídla denně tři sousta. To je dostatek, abyste rázem snížili energetický příjem o několik set kilojoulů. A za týden už jich může být tisíc a víc. To se počítá. 
  • Rozdělte kalorie

    Autor: Shutterstock.com
    Dalším jednoduchým trikem, který vám pomůže zmenšit příjem kalorií, je se o ně rozdělit. Když se chystáte na jídlo někam do restaurace, nebojte se porci rozpůlit, zejména pokud jde o zákusky. V restauracích se všeobecně servírují mnohem větší porce, než skutečně potřebujeme. Tady nepomůže ani vynechání tří posledních soust.
  • Obložte si talíř

    Autor: Shutterstock
    Jestli máte skutečně velký hlad nebo jen nedokážete ovládat svou žravost, doporučujeme zvýšit porci zeleniny. Zmenšete klidně trochu množství sacharidů ve formě přílohy a místo toho talíř zasypejte zeleninou. Ta vás rychleji zaplní a také se budete cítit syti mezi jednotlivými jídly a nebudete hledat útěchu jinde.
  • Připravte si jídlo s sebou

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Je jasné, že se budou obtížně hlídat velikosti porcí, když často jíte někde mimo domov. Jestli ale máte chvíli času, připravte si svačinu na druhý den doma. Tím ušetříte spousty kalorií. Správně si budete dávkovat množství, a navíc si pohlídáte i obsah. Protože ne vždycky je jogurtový dresink pouze jogurtový. Vyhnete se také rozhodování, po čem sáhnout, až vás začne honit hlad. Dejte si do kabelky oříšky, kus ovoce nebo zeleniny. To vše si můžete doma pečlivě odměřit, takže nebudete řešit, zda není porce neadekvátně velká.
  • Vychutnávejte si jídlo

    Autor: Shutterstock.com
    Víte, že čím více budete k jídlu čichat, tím více ho nakonec sníte? Klidně si přivoňte, ale nepřehánějte to. A naopak si jídlo užívejte, jezte pomalu, žvýkejte v klidu, aby měl mozek čas zpozorovat, že se mu dostalo potřebného jídla. Trvá to totiž zhruba dvacet minut, než mozek přijme signály o tom, že je po jídle. Takže příště, až do sebe během pár minut nasoukáte celé jídlo, a budete mít stále hlad, nepouštějte se ihned do zákusku a počkejte dvacet minut. Jestli vás hlad ani potom neopustí, pravděpodobně jste toho skutečně snědli málo.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji