Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Citronová dieta

Citronová dieta
14. prosince  2014 
 17:41

Ačkoli to podle názvu nevypadá, jde o vcelku pestrý jídelníček, díky němuž budete moci shodit až několik kil během měsíce či dvou. Zároveň vás tento dietní plán naučí stravovat se pravidelně a nezanedbávat pitný režim. 

Co můžete čekat: Slibuje až jednu konfekční velikost dolů a pestrý vyvážený jídelníček.

 

Výhody nevýhody: Dieta je to pestrá a chutná, ale vyžaduje, abyste si vařila a chystala jídlo na druhý den. Rozhodně je lepší zkusit ji o dovolené, když máte čas.

 

Než na dietu nastoupíte, je třeba na to tělo připravit jednodenním detoxem.

 

NEDĚLE

 

Vaším nedělním jídelníčkem tedy bude ovoce a zelenina s velkým množstvím vody. Vynechejte kávu, černý čaj, alkohol a popíjejte citronovou limonádu připravenou ze šťávy z citronu, 300 ml vody, 2 lžiček javorového sirupu a špetkou cayennského pepře.V den detoxu můžete pít také bylinkové čaje a jíst domácí zeleninovou polévku.

 

 

 

PONDĚLÍ

 

Začněte den sklenicí teplé vody s citronem. Snídejte vždy do 30 minut od probuzení.

 

 

 

Snídaně

 

Ovocný salát nebo jablko, hruška, bílý jogurt a hrst nepražených mandlí.

 

 

 

Dopolední svačina

 

Voda s citronem a banán s hrstí slunečnicových nebo dýňových semínek.

 

 

 

Oběd

 

Fazolový nebo čočkový salát se zeleninou a zálivkou z citronové šťávy, balzamikového octa a olivového oleje.

 

 

 

Odpolední svačina

 

Sklenice citronové limonády a miska čerstvé zeleniny, nebo hrst sušeného ovoce.

 

 

 

Večeře

 

Grilovaný filet z bílé ryby pokapaný citronem, se zeleninou vařenou v páře.

 

Hodinu před spaním vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

ÚTERÝ

 

Dnes samozřejmě dodržujte postupy z předchozího dne, ale v úterý si navíc kromě citronů přizvěte na pomoc také vitamin C a jeho úžasnou schopnost spalovat tuky. Není divu, že se vyskytuje hlavně v ovoci a zelenině, které, jak víte, obsahují nízké množství kalorií a vysoké procento vlákniny a vody, takže jsou při hubnutí nepostradatelnými potravinami.Hned po probuzení vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

 

 

Snídaně

 

Miska bílého jogurtu (do 3,5% tuku) s ovocem a dvěma lžícemi ovesných vloček a 300 ml mléka.

 

 

 

Dopolední svačina

 

Sklenice čerstvě vymačkaného džusu do 2/3 dolitá vodou a 8 nepražených nesolených mandlí.

 

 

 

Oběd

 

Miska domácí zeleninové polévky a plátek tmavého chleba lehce potřený lučinou, posypaný sýrem (do 30% tuku).

 

 

 

Odpolední svačina

 

Dvě ovesné sušenky a dvě lžíce sýru cottage s cherry rajčaty.

 

 

 

Večeře

 

Grilovaná kuřecí prsa s omáčkou z 1 lžíce citronové šťávy, stroužek česneku a 3 lžíce olivového oleje.  Zelenina restovaná na pánvi vytřená olivovým olejem s lžicí sojové omáčky, posypaná sezamovými semínky.

 

Hodinu před spaním vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

STŘEDA

 

Jedním z nejlepších způsobů jak zhubnout je hlídat, aby hladina cukru v krvi nekolísala a vy jste tak nepropadali vlčím hladům a chutím na sladké. Pokud navíc máte extrémně nízkou, nebo naopak extrémně vysokou hladinu krevního cukru, ukládá vaše tělo jak tuky, tak cukry.Hned po probuzení vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

 

 

Snídaně

 

Vejce uvařené natvrdo, 2 plátky celozrnného toastového chleba, lehce natřené máslem, hrst cherry rajčátek, jablko, 300ml mléka.

 

 

 

Dopolední svačina

 

2 čerstvé meruňky nebo malá hrst sušených (nesířených), 8 nepražených nesolených ořechů, čerstvá šťáva z jablek a půlky citronu

 

 

 

Oběd

 

2 lžíce cizrny a fazolí smíchané s rajčaty a zelenou paprikou, pokapané šťávou z citronu a salát s tofu, zeleninou a kiwi. K tomu plátek celozrnného chleba.

 

 

 

Odpolední svačina

 

Sýr cottage s čerstvými nebo sušenými jahodami.

 

 

 

Večeře

 

Dušený zeleninový eintopf z rajčat, cizrny, špenátu, brambor a hnědé rýže. Grilovaný banán přelitý dvěma čtverečky rozpuštěné čokolády (obsahující minimálně 70% kakaa). Hodinu před spaním vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

ČTVRTEK

 

Cukr v organismu stimuluje produkci inzulinu a podporuje vaši chuť k jídlu. Přirozeně se ovšem neobjevuje chuť na mrkev a bulgur, ale na čokoládové dortíky a chipsy. Na druhou stranu jsou ale sacharidy potřeba ke správnému fungování organismu. Jejich nedostatek se pak projevuje únavou a sníženou mozkovou aktivitou. Jak z toho ven? Vyměňte “zlé” cukry za ty “hodné”.Hned po probuzení vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

 

 

Snídaně

 

Hrst malin a jahod smíchaná s hrstí ovesných vloček a 300 ml mléka a nektarinka.

 

 

 

Dopolední svačina

 

Miska ovocného salátu s citronovou šťávou a 300 ml mléka

 

 

 

Oběd

 

 

 

Brambora pečená ve slupce se 4 lžícemi tvarohu a pažitkou a zeleninový salát posypaný strouhaným sýrem (do 30% tuku). Jako dezert si dejte hrušku.

 

 

 

Odpolední svačina

 

Na hranolky nakrájená mrkev, okurka a řapíkatý celer s domácím hummusem (cizrna, citronová šťáva, sezamová pasta, česnek).

 

 

 

Večeře

 

Pečená paprika, plněná 4 lžícemi neloupané rýže a 2 lžičkami piniových oříšků, nakrájenými olivami, cherry rajčátky a 60 g sýru feta. Zelenina vařená v páře. Pečené jablko posypané skořicí a pokapané javorovým sirupem. Hodinu před spaním vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

PÁTEK

 

Při honbě za dokonalou figurou by vás mohlo možná napadnout vyloučit tuky. Jsou totiž poměrně hodně kalorické. Konzumace pouze nízkotučných potravin vás ale spolehlivě dovede jen k náladovosti, bolestem svalů a kloubů, problémům s pletí, depresím a dokonce paradoxnímu přibírání na váze. Tuk je totiž naprosto základní složkou potravy a tělo by si mělo brát 25 % denní energie právě z tuků. Namísto eliminace tuků se tak zaměřte spíše na to, v jaké formě je konzumujete. Hned po probuzení vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

 

 

Snídaně

 

 

 

Vejce vařené natvrdo, plátek rýžového chleba s rajčetem a 6 malin.

 

Dopolední svačina

 

Hrst ořechů a 300ml mléka.

 

 

 

Oběd

 

Sendvič z celozrnného toastového chleba s lučinou, uzeným lososem a okurkou a bílý jogurt (do 3,5% tuku)

 

 

 

Odpolední svačina

 

Jablko a plná hrst slunečnicových a sezamových semínek.

 

 

 

Večeře

 

2 brambory uvařené ve slupce, malá konzerva tuňáka v olivovém oleji, 2 lžíce kukuřice, natrhaný ledový salát a hrst cherry rajčat. Zelenina vařená v páře, pokapaná olivovým olejem a citronovou šťávou. Hodinu před spaním vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

SOBOTA

 

 

 

Na rozdíl od bílé mouky v sobě ta celozrnná totiž obsahuje vysoké procento vlákniny, vitaminů a minerálů. Přestože kalorická hodnota celozrnného rohlíku může být vyšší než u bílého, ten celozrnný vás zasytí na mnohem delší dobu a navíc, jak už víte, stabilizuje hladinu vašeho krevního cukru. Tělo tak neukládá, ale hubne.Hned po probuzení vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

 

 

Snídaně

 

Miska ovocného salátu, bílý jogurt s 2 lžícemi ovesných vloček a 300 ml mléka.

 

 

 

Dopolední svačina

 

Hrst ořechů a semínek a hruška.

 

 

 

Oběd

 

Krevety s dipem ze zralého avokáda, zeleninový salát s dresinkem z citronové šťávy, olivového oleje a balzamikového octa, jablko.

 

 

 

Odpolední svačina

 

Plátek celozrnného chleba posypaný tvrdým sýrem (do 30 % tuku).

 

 

 

Večeře

 

Omeleta ze 2 vajec se žampiony a 3 lžícemi strouhaného sýra (do 30 % tuku) a banán a pár jahod. Hodinu před spaním vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

NEDĚLE

 

Poslední den vaší “diety” či spíše přeorganizování se na nový životní styl se zaměřte na své zažívání. Jídlo snědené ve stresu nebo spěchu, případně jídlo, které vám nechutná a které jíte z donucení, totiž zatěžuje váš trávicí trakt, čímž se opět zpomaluje proces spalování a hubnutí. Jezte pravidelně, pokud možno ve stejných časech a dávejte si velký pozor na to, co jíte, když už se cítíte unavení.Hned po probuzení vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 

 

 

Snídaně

 

Miska celozrnných cereálií s ovocem, semínky a mlékem a sklenice jablečného džusu do 2/3 dolitá vodou.

 

 

 

Dopolední svačina

 

Miska guacamole s mrkvovými hranolky a 300 ml mléka.

 

 

 

Oběd

 

Vegetariánská pizza z celozrnného těsta, potřená omáčkou z rajčat a pokladená žampiony, zelenými paprikami, kukuřicí a malými kousky mozzarely.

 

 

 

Odpolední svačina

 

Miska ovocného salátu se sezamovými semínky.

 

 

 

Večeře

 

Rizoto s kousky kuřecích prsíček, houbami a strouhaným sýrem, vařené ve vývaru a salát z lesního ovoce a citronové šťávy. Hodinu před spaním vypijte sklenici teplé vody s citronovou šťávou.

 


Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji