Když pivo dokonale ladí s talířem: Tipy na párování craftů s různými pokrmy
Pivo, které bylo dlouho vnímáno především jako nápoj k neformálním událostem, se postupně dostává na výsluní gastronomického párování. Craftová piva z rodinných pivovarů, která na stůl přiveze BeerDrop, nabízí širokou škálu chutí pro kombinaci s různými pokrmy. S každým pivem navíc BeerDrop pošle i tip na párování, což umožní plně si vychutnat jak jídlo, tak pivo. Podívejte se na naše tipy pro párování různých typů piv:
1. Světlý ležák k rybám a salátům
Světlé ležáky, jako je česká klasika Pilsner, jsou díky své lehkosti a jemně hořké chuti ideální pro párování s jemnými pokrmy, jako jsou čerstvé saláty nebo grilované ryby. Ležák nezakryje chutě jídla, ale spíše je podtrhne, čímž vytvoří vyváženou kombinaci.
2. Tmavý stout s čokoládovými dezerty
Tmavá piva jako stouty nebo portery, plná karamelových a čokoládových tónů, se skvěle hodí k sladkým pokrmům. Zkuste stout spojit s čokoládovým dortem nebo fondantem – hořkost piva vyváží sladkost dezertu a zvýrazní jeho chuť.
3. IPA k pikantnímu jídlu
Hořké pivo typu IPA (India Pale Ale) je díky své intenzivní chmelové chuti skvělou volbou k pikantním pokrmům, jako jsou curry nebo mexická jídla. Hořkost chmele osvěží patro a pomůže vyvážit pálivost jídla, což zajistí lepší zážitek.
4. Kyselá piva k mořským plodům
Kyselá piva (sour ales) se vyznačují výraznou kyselostí, která tvoří skvělý kontrast k bohatším pokrmům, jako jsou například mořské plody. Snažte se párovat kyselé pivo s ústřicemi nebo grilovanými krevetami, kde kyselost piva vyváží máslovou chuť plodů moře.
5. Saison pivo k sýrům
Belgická saison piva, která mají lehce ovocnou a kořeněnou chuť, jsou ideální pro párování se sýry. S jejich svěží a jemně chmelovou chutí doplní různé sýrové desky, ať už jde o čerstvé kozí sýry nebo zralý cheddar.
6. Pšeničné pivo k lehkým dezertům
Pšeničná piva, známá svou jemnou, sladovou chutí s nádechem citrusů, jsou skvělým doprovodem lehkých dezertů, jako jsou ovocné koláče nebo panna cotta. Tóny citrusů v pivu přidávají dezertu svěžest a doplňují jeho sladkost.
7. Polotmavý speciál k pečenému masu
Polotmavá piva s plným tělem a jemnou sladkostí karamelu skvěle ladí s pečeným masem. Doporučuje se je servírovat k tradičním českým pokrmům, jako je pečená kachna s knedlíkem, kde sladkost piva vyrovnává tučnost masa a přidává mu jemný kontrast.
8. APA k burgerům a grilovaným masům
American Pale Ale (APA) má výraznou chmelovou hořkost, která perfektně doplňuje šťavnaté a grilované pokrmy, jako jsou burgery, steaky nebo žebírka. Hořkost APA skvěle vyvažuje tučnost masa a dodává jídlu svěží zakončení.
9. Ale k pečené zelenině a pikantním pokrmům
Tradiční Ale je často méně hořký než IPA, ale stále dostatečně výrazný, aby dobře ladil s pečenou zeleninou, jako jsou pečené brambory nebo papriky. Navíc ho můžete skvěle párovat s pikantními pokrmy, například asijskými nudlemi nebo grilovaným kuřetem s kořením.