Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pracovní novinky 2024: Zásadní změny, které byste měli vědět

Nový rok přináší spoustu změn.
4. ledna 2024 | 06:00

Rok 2024 přináší řadu novinek v pracovní oblasti. Tyto změny mají ještě více podporovat práva pracovníků, flexibilitu pracovní doby a rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

Vyšší mzdy i odvody

Od ledna se navyšuje minimální mzda o 1600 Kč na 18 900 Kč hrubého měsíčně při pracovní době 40 hodin týdně a k navýšení dojde i u druhé, třetí a osmé skupiny zaručené mzdy. Ta určuje nejnižší možný plat za práci v dané profesi a dělí se do osmi skupin, přičemž nejnižší plat v první skupině je právě minimální mzda. Průměrná mzda pro rok 2024 pak činí 43 967 Kč, přičemž vloni to bylo 40 324 Kč.

Vzroste zároveň i maximální měsíční odvod sociálního pojištění, který činí 51 353 Kč, tedy o 867 Kč víc než v roce 2023. Osobám OSVČ zase vzrostly zálohy na sociální a zdravotní pojištění i paušální daň. Minimální zálohy na sociální pojištění činní 3852 Kč a na zdravotní pojištění činí 2968 Kč. Kromě toho znovu platí, že zaměstnanci platí ze své mzdy nemocenské pojištění ve výši 0,6 procenta ze svého hrubého příjmu.

Letos také dochází ke změně v odměňování. Pokud zaměstnanec dostane benefit nad 21 983 Kč, bude brán jako mzda a zaměstnanec z něho bude muset odvádět daň z příjmu, zdravotní a sociální pojištění.

VIDEO: Rodičovský příspěvek a změny pro r. 2024

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Práce z domova a náklady

Nová pravidla platí i pro home office. Požádat o něj nově můžou těhotné zaměstnankyně nebo zaměstnanci (ženy i muži) pečující o děti mladší devíti let či o blízké závislé na jejich péči. Pokud pracujete z domova, tak pak máte nově nárok požadovat od zaměstnavatele náhradu nákladů, a to buď paušálně (4,60 Kč za každou započatou hodinu práce na dálku), nebo po předložení dokladů s výdaji. Zaměstnavatel se ale s vámi může písemně dohodnout, že nebudete nárok na náklady uplatňovat.

Příspěvek na stravování

Oblíbeným benefitem jsou stravenky či peněžitý příspěvek na stravování. Odteď se tyto výhody sjednocují a budou pro ně platit stejná pravidla. Zaměstnanci tak budou i v případě stravenek osvobozeni od stanoveného limitu od daně z příjmů fyzických osob. A přilepší si na stravném i na pracovních cestách. Minimální částka stravného se totiž od ledna navyšuje minimálně o jedenáct korun. Zaměstnavatel jim připlatí také za naftu a elektřinu. Naopak paušál za benzin se sníží.

Nová pravidla pro dohodáře

Podmínky při práci na dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o provedení činnosti (DPČ) se nyní více přibližují klasickému zaměstnaneckému poměru. Dohodáři mají nově nárok na placenou dovolenou. Ten vzniká ve chvíli, kdy trvání dohody překročí 28 dní a odpracujete alespoň 80 hodin. Dále mají dohodáři nárok na příplatky za práci o víkendech, svátcích a za noční směny.

Autor: Štěpánka Bínová