Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 tipů, čím si na podzim zlepšit náladu

Jak si užít podzim?
12. října 2022 | 14:00

Babí léto se s námi pomalu loučí a střídá ho deštivé sychravé počasí, které příliš nenahrává naší dobré náladě. Příchod podzimu s sebou sice nese krásně zbarvené listí, zároveň je ale předzvěstí podzimních mlh a nedostatku slunečních paprsků. To působí na mnohé až depresivně. Máme pro vás pár tipů, jak podzimní "depce" nepropadnout. Myslete pozitivně, dělejte si radost dobrým zdravým jídlem a nezapomínejte ani odpočívat.

Vyrazte do přírody

Sport a procházky jdou po létě do ústraní. Změna teplot, zhoršující se počasí a zkrácení dne svádí k tomu, abychom trávili veškerý čas doma. Lidé raději relaxují pasivně, což je škoda. Vždyť podzim je období pestrých barev a stále je dost dní slunečných. Nenechte se rozhodit tím, že se dříve stmívá a musíte si na sebe vzít teplejší oblečení. Příroda má neuvěřitelnou schopnost nabíjet energií a pokaždé, když se přemůžete, vám bude odměnou pocit lehkosti a radosti. Už jen malá dávka pohybu vám udělá dobře.

Horoskop: Co čeká jednotlivá znamení na podzim?

Video se připravuje ...
Horoskop: Co čeká jednotlivá znamení na podzim? • VIDEO: Videohub

Zkuste nový sport

Podzim je ideální období pro vyzkoušení něčeho nového. Pokud jste zimomřiví a nechcete sportovat venku, zkuste posilovnu nebo skupinová cvičení. Třeba díky tomu objevíte novou aktivitu, která vás nepustí ani na jaře. Jestli nejste fandové gymu, vyzkoušet můžete nové cvičení i sami doma. Existuje spousta on-line kurzů, ale i volně dostupných videí, která vás na hodinu denně aktivně zabaví. Vyzkoušejte něco, co vás vždy lákalo. Posílíte tím psychické i fyzické zdraví.

Láska prochází žaludkem

S příchodem podzimního období hraje klíčovou roli to, jak budete k životu přistupovat. Snažte se obklopit se lidmi a věcmi, které na vás působí pozitivně. Nechte se inspirovat sezónní zeleninou a ovocem a uvařte si nějakou dobrotu, na kterou pozvete i přátele. Společný čas u dobrého jídla vám všem zvedne náladu. Nebo se vydejte do lesa na houby a zavařte si je na pozdější dobu. Až je použijete, vzpomenete si na den v lese, kdy jste je sbírali a to vám určitě vykouzlí úsměv na rtech.

Pořádně spěte

Abyste se cítili opravdu dobře a byli v harmonii, je potřeba pravidelný pohyb vyvážit kvalitním odpočinkem. Dopřávejte si více spánku než obvykle a snažte se o to, aby byl váš spánek co nejvíce kvalitní. To znamená, že si nebudete hrát před spaním s mobilem či tabletem, ale raději sáhněte po kvalitní knize a bylinkovém čaji na uklidnění.

Posilujte imunitu

Přestože jíte zdravě, právě na podzim dostává vaše imunita zabrat, a tak není na škodu sáhnout také po vitaminech a minerálech v podobě doplňků stravy. Naprostým základem je vitamin C neboli kyselina askorbová, která posiluje obranyschopnost organismu a snižuje náchylnost k infekčním onemocněním. Dále nelze opomenout vitamin D, který lze získat pouhým pobytem na slunci. S příchodem podzimu ale o tuto možnost přicházíme, a proto je doplněk stravy vhodnou náhradou. Z minerálů vsaďte na zinek a silný antioxidant selen. Oba jsou součástí důležitých enzymatických procesů v těle, a jejich deficit tak oslabuje imunitní systém. Zinek má navíc protizánětlivý účinek, stabilizuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje plodnost.

Autor: Aneta Mrazilová