Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

5 řeckých ostrovů, které musíte vidět. Kde najdete ráj na zemi?

5. července 2022 | 06:00

Nekonečně dlouhé pláže, křišťálově čisté moře, antické památky, lahodné jídlo, skvělé víno – a hlavně rozmanitost. To jsou hlavní důvody, proč Češi milují řecké ostrovy a proč patří mezi jejich oblíbené prázdninové cíle. Máme pro vás 5 tipů, které ostrovy navštívit a co si nenechat ujít.

Lefkada – ostrov pláží

Chcete letní dovolenou strávit odpočinkem na pláži? Vyrazte na Lefkadu. Klidný ostrov v Jónském moři má ty nejkrásnější pláže z celého Řecka. Porto Katsiki patří mezi nejkrásnější řecké pláže, obklopují je bílé strmé útesy a spolu s azurovým mořem tvoří nádherný kontrast. Několik kilometrů výš od Porto Katsiki se nachází krásná písčito-oblázková pláž Egremni. Dostat se na ni pěšky je ale trochu oříšek. Mnohem pohodlnější je loď, která vás dopraví přímo na místo. Pláž není tak snadno na dosah, takže se tady nemačká hlava na hlavě. Písčitou pláž Agios Ioannis si zamilují nadšenci do vodních sportů. Není ohraničena žádnými kopci či útesy a celý den na ni svítí slunce. Díky povětrnostním podmínkám je i vhodným místem pro surfování a windsurfing stejně jako moře u celého ostrovu Lefkada. Mezi nejlepší místa pro windsurfing patří pláž Vassiliki. Začátečníci mohou navštívit některou z windsurfingových škol, které se nachází přímo na pláži.

Samos – ostrov vína

Samos byl rodištěm slavného matematika, podle něj je pojmenováno hned několik místních historických památek a míst. Že nevíte, o kterého učence jde? Napoví vám přístav Pythagorion nebo Pythagorova jeskyně. Na místních kopcích se pěstuje vinná réva, ze které se vyrábí sladká muškátová vína z odrůdy Samos. Potěšte chuťové buňky některými ze samoských vín s chráněným označením původu (AOC). Vyvážejí se do celého světa a Vatikán si je zvolil jako mešní víno. Vychutnat si ho můžete v místních tavernách nebo tradičních přístavních restauracích s výhledem na moře.

Samos
Autor: istock.com

Santorini – ostrov zábavy

Kostelíky s typicky modrými kupolemi a bílé domky na útesech – tak vypadá ostrov Santorini nejen na pohlednicích. Ne nadarmo se Santorini díky svým scenériím řadí mezi nejkrásnější řecké ostrovy. Díky sopečnému původu ostrova jsou zdejší pláže zbarveny do bílého, sytě rudého nebo černého odstínu. Během dne je na Santorini klid, jakmile ale nad vesničkou Oia zapadne slunce, na ostrově to rázem ožije. Nejvíce bují noční život v hlavním městě Fira. To je jako stvořené pro milovníky zábavy a nočního života. Až do ranních hodin můžete popíjet v barech, tancovat, a především nasávat řeckou atmosféru.

Santorini
Autor: istock.com

Kefalonia – ostrov záhad

Ostrov si oblíbí zejména vyznavači klidné dovolené. Kefalonia je vyhledávaným místem pro ty, kteří se chtějí vyhnout davům turistů a přeplněným plážím. Řadí se mezi největší ostrovy v Jónském moři a autem ji objedete za jediný den. O záhady a přírodní zajímavosti tu přitom není nouze. Třeba příběh o skále Kounopetre, která se údajně pohybovala v rytmu s mořem. Od zemětřesení v roce 1953 se však nepohnula. Ale díky krásným výhledům na moře za návštěvu rozhodně stojí. V těchto místech zatéká do skalních útvarů mořská voda, která se po několika dnech objevuje v jezerech na opačné straně ostrova. Tato záhada byla odhalena v roce 1963 rakouskými geology, kteří mořskou vodu obarvili. Kolem pobřeží se nacházejí jeskyně, které slouží jako útočiště pro ohrožené druhy. Před člověkem se tady schovává chráněný tuleň středomořský a jižní pobřeží obývají karety obecné. A pokud jste milovníci focení, tak určitě navštivte pláž Xi. Pohled na sytě červený saharský písek v kontrastu s bílými skalami a azurovým mořem je opravdovým zážitkem. Pláž je zajímavá i tím, že se zde nacházejí ložiska šedého jílu, který se využívá ke kosmetickým a lázeňským účelům.

Náš tip na výlet:

Vydejte se lodí na ostrov Ithaka, do rodiště Odyssea, legendárního hrdiny trojské války. V hlavním městě Vatha najdete jeho sochu. Na vrcholu hory Aetos se setkáte s pozůstatky Odysseova hradu Alalkomenes.

Assos, Kefalonia
Autor: istock.com

Kos – ostrov cyklistů

Vysoko v horách leží malá vesnička Zia, která je plná skvělých taveren s místními specialitami. Dokonalou atmosféru při večeři pak vykouzlí nádherný západ slunce. Ve starořeckém léčebném komplexu se pravděpodobně učil otec moderního lékařství Hippokrates. Podle řecké mytologie zde bůh lékařství Asklépios léčil, a dokonce oživoval mrtvé. Pokud toužíte po klidu od rušného města, vyjeďte do přírodní rezervace Plaka, která je plná borovic. Turisty však nejvíce lákají pávi, kteří tady pobývají ve volné přírodě. Odpočinek najdete po celodenním výletě v termálních pramenech na pláži Thermes nebo vyrazte na léčebnou kúru do lázní Empros Thermes.

Autor: REDAKCE