Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jak vybrat správnou tašku do školy? Poradíme vám!

Video se připravuje ...
Co by mělo zažít dítě než půjde do školy
VIDEO: Videohub
20. července 2022 | 06:00

Máte doma budoucího prvňáčka a řešíte, jak by měla vypadat jeho první školní taška? Nebo už máte dítě školou povinné, které potřebuje nový batoh, a vy si lámete hlavu, podle jakých kritérií tentokrát vybírat? Poradíme vám, na co se zaměřit, ať nešlápnete vedle.

Vaše dítě má určitě jasno v tom, jak by ta pravá taška měla vypadat. Ideálně by měla být v oblíbené výrazné barvě s milovaným hrdinou z animáku. Materiál, hmotnost, popruhy a další “zbytečnosti” ho samozřejmě nezajímají. Proto tašku vybírejte společně. Kromě velikosti, ceny a designu je důležité hledět i na další parametry a dítě by mělo batoh nosit rádo.

Video se připravuje ...
Co by mělo zažít dítě než půjde do školy • VIDEO: Videohub

Školní batoh nebo aktovka?

Zda zvolit pro prvňáčka školní batoh nebo aktovku je čistě individuální záležitostí a otázkou vkusu. Jaký je mezi nimi rozdíl? Aktovka disponuje stabilní konstrukcí a pevným dnem, sama stojí a nekácí se. Zpravidla je jednokomorová a umožňuje dítěti okamžitý přehled o učebních pomůckách uvnitř. Nožky na spodní straně aktovky chrání aktovku i učební pomůcky před vlhkem a špínou. Batoh je zpravidla vícekomorový, je vhodný pro starší děti, protože jim dovoluje vytvořit si vlastní organizační systém.

U obou typů školní tašky by měla být vždy základním požadavkem pevná anatomicky tvarovaná záda s dostatečným polstrováním a nastavitelnými popruhy. Pokud je aktovka správně anatomicky tvarovaná, bude dítěti dobře sedět a umožní mu správné držení těla. Důležité jsou také hrudní a bederní popruhy. Hrudní popruh zabezpečuje, že ramenní popruhy nesklouzávají z ramen a díky bedernímu popruhu se hmotnost aktovky nebo batohu rozloží mezi ramena a bedra. Aktovka musí být pohodlná a dítě nesmí nikde tlačit. Velikost musí odpovídat tělesné konstituci vašeho školáka a výška by měla odpovídat délce jeho zad. To znamená horní část aktovky nebo batohu by měla být v jedné rovině s rameny a dolní část by měla končit na úrovni beder.

Správné nošení je základ

Výběrem kvalitního batohu či školní aktovky to ale nekončí. Důležité je i správné nošení. Pro zdravá záda vašeho dítěte je například nezbytné nastavení popruhů i jejich délka, jinak může dojít k špatnému držení těla. “Délkově nastavitelné ramenní popruhy s dotahovacími pásky zabezpečí dokonalé přilnutí aktovky k zádům dítěte, což je pro záda šetrnější. Nejtěžší školní pomůcky patří proto co nejblíže k zádům,” vysvětluje Pavla Tálská, product managerka pro školu z firmy Hama, která vyrábí školní batohy a aktovky Step by Step a školní batohy coocazoo pro starší děti. Popruhy by neměly být příliš utažené ani příliš dlouhé a musí být dostatečně polstrované a z prodyšného materiálu. Pokud správně nastavíte popruhy a budete dohlížet na to, aby vaše dítě mělo uvnitř rovnoměrně rozložené věci, nebude jeho páteř zbytečně namáhaná. Jejich správné utažení poznáte tak, že mezi aktovku a dětská záda nejde vsunout ruka. Aktovka pak sedí pevně na ramenou a těsně přilne k zádům.

Reflexní prvky i vnitřní uspořádání

Je potřeba si uvědomit, že školáci své tašky stále někam přenášejí a pokládají na zem. Proto by měla být vyztužená nejenom záda, ale i dno. Dítě může aktovku jednoduše postavit na zem, aniž by se mu převrátila. Myslete rovněž na bezpečnost vašich dětí a při výběru se zaměřte na to, aby byla vybavena reflexními prvky, a to nejen na přední straně aktovky, ale i na bocích a ramenních popruzích. Tak bude vidět ze všech stran.

Neméně důležité je vnitřní uspořádání kapes a přihrádek. Přístup do hlavní kapsy by měl být co nejjednodušší a obsluhovatelný ideálně i jednou rukou. Chybět by pak neměla oddělená kapsa na láhev s pitím a svačinu s termoizolační vrstvou, která udrží jídlo déle čerstvé. Myslete i na dostatečně pevné a široké ucho do ruky na pohodlné přenášení školní tašky, a to i v zimě v rukavicích.

Vybírejte společně

I přesto, že je při výběru školní tašky stěžejní kvalita, nemalou pozornost věnujte také designu. Snažte se neřídit jen podle vlastního vkusu, ale dejte prostor pro výběr i vašemu školákovi. Přeci jen on bude ten, kdo bude tašku pyšně nosit každý den na svých zádech. “Pokud bude mít se stejným motivem aktovku, penál, pouzdro, sáček na přezůvky, případně peněženku s klíčenkou a láhev na pití, bude pro něj snazší si poznat své věci a neztratit je,” doplňuje Pavla Tálská ze společnosti Hama.

Autor: REDAKCE