Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Historie školní aktovky: Od drátěného koše po odlehčené udržitelné batohy

22. června 2022 | 06:00

Školní rok je téměř u konce a prázdniny za dveřmi. Během léta bude mnoho rodičů řešit pro svého potomka nejen letní tábory, ale i výběr školních pomůcek. Pojďte s námi zavzpomínat, jakou aktovku jste do školy nosili vy nebo dokonce vaši rodiče.

Dnešní školáci už od první třídy nosí moderní, lehké a ergonomické batohy s obrázkem oblíbeného hrdiny, s bezpečnostními odrazkami a jinými vymoženostmi. Ale pamatujete si, jakou brašnu jste nosili na základní školu vy? Pravděpodobně těžkou obdélníkovou aktovku, kterou jste si pletli se spolužáky, protože výběr byl velmi chabý.

Od drátů ke kůži

Potřeba školních aktovek přišla až v momentě, kdy studenti začali nosit na výuku větší množství pomůcek. Dlouho tak studenti žádné aktovky nenosili a později začali používat drátěný nosič, který jim bohatě stačil na pár knih. Změna nastala až na přelomu 19. a 20. století, kdy začaly děti nosit na školní pomůcky a sešity jednoduché brašny z pevného kartonu, nebo kůže. Záleželo, z jakých poměrů školák pocházel a jestli chodil do školy na vesnici, nebo ve městě.

Video se připravuje ...
Co by mělo zažít dítě než půjde do školy • VIDEO: Videohub

Specializované firmy, které vyráběly školní pomůcky, začaly vznikat zhruba od 19. století a výrobu aktovek zajišťovali brašnáři. Kožené aktovky vystřídala koženka a díky tomu se snížila i váha brašny. Na některých se dokonce objevovaly i obrázky a barvy. To se ale změnilo s komunistickým režimem, kdy se ve velkém vyrábělo jen pár typů aktovek, a stejný model měli spolužáci v jedné třídě několikrát. S potřebou vymanit se z unifikace začali později školáci nosit tašku přes jedno rameno a různé plátěné batůžky jako výraz rebelie. Určitě to nebylo nic pohodlného a ani prospěšného pro dětská záda, ale na výběr zkrátka nebylo.

To se změnilo až o dost později, kdy se na výrobu školních batohů začalo zaměřovat více firem, a nabídka se začala rozšiřovat. “První aktovka Step by Step “ovečka” dovezená do České republiky v roce 2005 byla pro kolegu, který si ji vyhlédl pro dceru. Nestihl si ji ale koupit, protože ho předběhl náš zákazník. Ovečka byla velice populární na českém trhu, a proto jsme zařadili aktovky do našeho stálého sortimentu,” popisuje začátky Pavla Tálská, product managerka pro školu z firmy Hama, která vyrábí školní batohy a aktovky.

Udržitelnost a pohodlnost

Dnešní školní batohy mají do těch původních klasických aktovek daleko a naši prarodiče by jistě koukali, co všechno mají za vychytávky, o kterých se jim ani nesnilo. Batohy jsou navrhované tak, aby neničily dětská záda, jsou vodoodpudivé, zároveň mají spoustu reflexních prvků a magnetické zavírání. Vyrábějí se taky rostoucí batohy, které mají nastavitelné popruhy podle výšky dítěte. To šetří především peněženky rodičů, ale je to i v souladu s udržitelností, o které se dnes tolik mluví. V nabídce je tolik možností, že rodiče mohou vybírat nejen podle vzhledu a praktičnosti, ale i podle použitých materiálů a způsobu zpracování. “V sortimentu máme batoh Step by Step GRADE, který je vyrobený z 37 recyklovaných PET lahví, a tím pádem ekologický. Navíc je vyrobený v provozu s dobrými sociálními a bezpečnostními podmínkami pro zaměstnance,” říká Pavla Tálská, product managerka pro školu z Hama.

Je jasné, že malým školákům se s ekologií a udržitelností příliš nezavděčíte. Důležitý je pro ně vzhled batohu a oblíbená barva či obrázek. Díky tomu budou aktovku nosit rádi a hrdě. A ještě jedna praktická rada na závěr. Pokud najdete batoh, který si dítě zamiluje, kupte mu rovnou celý set - tedy i pouzdro a pytlík na cvičební úbor nebo přezůvky. Vy tím ušetříte čas a váš školák si snadno pozná svoje věci. Ne jako my kdysi.

Autor: REDAKCE