Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koronavirus: Ošetřovné, příspěvek 25 tisíc, ale i mimořádná pomoc. Na co máte nárok a jak zažádat?

15. dubna 2020 | 06:00

Nemůžete kvůli koronaviru pracovat? Ať už jste zaměstnaní nebo podnikáte, poradíme vám, na jaké dávky máte v této situaci nárok, jak velká pomoc může být a jak o ni zažádat.

Ošetřovné pro zaměstnance i podnikatele

Kdo má nárok: Rodiče dětí mladších 13 let, kteří jsou zaměstnaní nebo mají OSVČ jako svoji hlavní činnost. Na dávku mají nárok také lidé pečující o hendikepovaného člověka, který teď nemůže navštěvovat např. speciální školu nebo denní stacionář. Věkové omezení v tomto případě není.

Kolik dostanete
Zaměstnanci dostanou ošetřovné ve výši 60 % tzv. redukovaného denního vyměřovacího základu. V praxi to znamená, že pokud je vaše hrubá mzda např. 20 000 Kč, ošetřovné za 30 dnů vyjde na 10 800 Kč, pokud berete 28 000 Kč, přijde vám na účet ošetřovačka ve výši 15 120 Kč. ZDE najdete kalkulačku pro výpočet ošetřovného.
OSVČ mají nárok 424 korun denně.

Jak žádat:
Zaměstnanci se musí obrátit na příslušnou školu nebo zařízení, která jim zašle vyplněný formulář.  Na tomto formuláři pak dovyplní část B a zašlou jej svému zaměsntanci.
OSVČ vyplní žádost, která je k dispozici na webu ministerstva průmyslu ZDE, a pošlou ji nejlépe mailem (na adresu fpmpo20@mpo.cz) nebo prostřednictvím datové schránky.

Příspěvek pro OSVČ

Kdo má nárok: Živnostníci, kteří kvůli koronaviru nemohou fungovat, a mají své podnikání jako  hlavní činnost.  Na tuto finanční kompenzaci dosáhnou i ti, u kterých jde o činnost vedlejší  a jsou např. zároveň na mateřské, rodičovské, nebo studují.

Kolik dostanete: 25 000 Kč (jednorázově)

Jak žádat: ZDE vyplňte formulář  a zašlete jej na finanční úřad, pod který spadáte.

Pomoc v nouzi

Kdo má nárok: Pokud vaše příjmy klesly tak,  že nemáte ani na jídlo a nájem, podívejte se, zda byste nesplňovali podmínky pro některou z dávek v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení nebo mimořádnou okamžitou pomoc, což je jednorázová dávka, kterou stát vyplácí lidem v různých složitých životních situacích. Všechny tyto příspěvky jsou určeny těm, kterým nezbývá na základní životní potřeby a zároveň není v jejich moci tuto situaci změnit. Připravte se, že budete muset doložit celou řadu věcí a to, zda peníze od státu dostanete, posoudí úředníci individuálně.

Kolik dostanete: Výše pomoci se odvíjí od  částek životního minima a mnoha dalších faktorů.

Jak žádat: Tyto dávky spadají pod úřad práce, formuláře najdete ZDE

Zdroje: mpsv.cz, mpo.cz a Úřad práce ČR

Autor: red