Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slovensko v Praze aneb Objevte méně známé krásy Slovenska

7. února 2018 | 22:00
Prezentace klienta |

Česká republika se stále drží na špičce v oblasti návštěvnosti Slovenska, přičemž obyvatelé České republiky na Slovensko vycestují dokonce i několikrát do roka. Rádi poznávají nové lokality nebo atrakce. To je také důvodem, proč je Slovensko opět po roce součástí veletrhu cestovního ruchu HOLIDAY WORLD 2018. Veletrh se uskuteční od 15. do 18. 2. 2018 v areálu holešovického Výstaviště v Praze. Při příležitosti stého výročí vzniku Československa se partnerskou zemí veletrhu stalo právě Slovensko.

Na Slovensku se neustále něco děje. Slovenská nabídka cestovního ruchu se zlepšuje, stejně tak i proklientsky orientovaný servis.  Rok 2017 se prozatím jeví jako rekordní co do počtu návštěvníků z České republiky. S cílem představit aktuální možnosti slovenského cestovního ruchu a motivovat české občany k návštěvě této krásné země se po roce vrací slovenské zastoupení do holešovického areálu na veletrh HOLIDAY WORLD 2018.

Oficiální slovenská expozice se nachází v pravém křídle průmyslového paláce a najdete ji pod číslem 128. V prostorách slovenské expozice budete moci získat potřebné informace a dozvědět se o aktualitách z celého Slovenska – od Tater po Dunaj. Konkrétní tipy na výlety a zajímavosti vám představí zástupci z Vysokých Tater, Pienin, Spiše, Slovenského ráje či středního Slovenska. Představitelé hlavního města Bratislavy a bratislavského regionu vám představí novinky a akce, které čekají návštěvníky v blízké budoucnosti. Milovníci dovolené u moře jistě uvítají prezentaci atraktivních Slunečních jezer u Sence. Na Výstavišti se také představí kraj hradů a zámků Trenčiansko a najdete zde i expozici Trnavského a Nitrianskeho kraje. Pokud si najdete čas, přijďte a objevte tajemství a jedinečnost nejjižněji položeného slovenského regionu Žitný ostrov. Ten je zároveň i nejteplejší oblastí Slovenska.

O dobrou náladu se postará Martin Brxa, všestranný slovenský umělec, který předvede hru na fujaru, nástroj zařazený na seznam světového nehmotného dědictví UNESCO, a hru na fujaru trombitu, která se v roce 2017 dostala na seznam slovenského nehmotného dědictví. Slovenský lidový umělec představí i výrobu a techniku mrskání pastýřským bičem, ve které je opravdovým mistrem a může se pochlubit několika slovenskými rekordy, např. upletením největšího a nejhlučnějšího biče. Současnou slovenskou kulturu zastoupí hudební skupina Družina, která přetváří slovenské lidové písně do stylu etno beat / worldmusic. V sobotu se uskuteční autogramiáda zpěvačky Celeste Buckingham, čerstvé držitelky Křišťálového křídla, ceny udělované výjimečným osobnostem Slovenska. Poprvé se na veletrhu představí kolekce malebných míst Čech a Slovenska umělecky ztvárněná na šatech módní návrhářkou Marií Zelenou. Vaše chuťové buňky určitě potěší pravé slovenské halušky, lokše, skalický trdelník, tatranská minerálka, tatramelky či slovenské pivo ŠARIŠ a víno z Malokrpatské vinné oblasti.

Letošní prezentace Slovenska je výjimečná i díky společnému výročí, které si Češi a Slováci připomínají – 100 let od vzniku Československa a 25 let od vzniku dvou samostatných států, které stále udržují silné přátelství a korektní vztahy.

Věříme, že díky společné historii, minimální jazykové bariéře, přátelskému vztahu a bohaté nabídce cestovního ruchu zůstane Slovensko pro české občany oblíbenou destinací, do které se budou rádi vracet a ve které se budou cítit jako doma.

Slovensko v Praze najdete po celý rok také v kanceláři zahraničního zastoupení cestovního ruchu SR, Náměstí republiky 3, Praha 1. Více informací o Slovensku naleznete ZDE.

Video se připravuje ...