Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Miminka a cestování – co si sbalit a kdy cestovat?

16. července 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Rozhodli jste se vyrazit na dovolenou s děťátkem a přemýšlíte, zda to nebude příliš náročné, jak ji naplánovat, co všechno zařídit a co si vzít s sebou? Tady naleznete několik rad, jak zvládnout a opravdu si užít rodinnou dovolenou.

Odborníci se shodují na tom, že delší cesty s novorozenci do 3 měsíců se velmi nedoporučují. Novorozenec je adaptovaný na domácí prostředí, zvuky, vůně, barvy; potřebuje klid, častý a pravidelný spánek, časté krmení a přebalování; má svoje hygienické rituály; nemá dostatečně vyvinutou termoregulaci a je náchylnější na infekce. Proto není velmi vhodné cestovat s novorozencem a kojencem do 3 měsíců. Jestliže však přece jen potřebujete někam vyrazit, cestu je třeba naplánovat dopředu, zejména v závislosti na věku dítěte. Důležité je vhodně zvolit dopravní prostředek a cílovou destinaci. Okolo třech měsíců je zdravé dítě již vhodným kandidátem na cestování.

Na cestu si musíte vynahradit dostatečně dlouhý čas. Cesta, která za normálních okolností trvá jen několik hodin, vám s miminkem může zabrat i dvakrát tolik času než jste plánovali. Důležité je, abyste cestovali v klidu, bez stresu a časové tísně. Pokud jste před cestou ve stresu, dítě to vycítí a bude se podle toho během cesty chovat. Cestu musíte přizpůsobit potřebám vašeho děťátka. Jelikož monotónní cesta autem uspává, některé děti většinu cesty prospí, jiné ale nespí vůbec, reagují na okolní vzruchy a změny prostředí; další mohou celou cestu proplakat.

Autor: L´Oréal Česká republika s.r.o.

Cestování s miminkem je oproti cestování se staršími dětmi určitě náročnější. Bez ohledu na věk dítěte však při cestách do zahraničí platí, že každé dítě potřebuje svůj vlastní cestovní doklad. Stejně tak je důležité myslet na základní lékárničku, která by měla obsahovat léky na snížení teploty, léky proti bolesti, kapky do nosu, uší, sirupy proti kašli a léky proti průjmu. Vhodné je mít po ruce také mast s antialergickým účinkem, v případě, že by děťátko poštípal hmyz. Nesmíme zapomenout ani na krémy na opalování a promaštění kůže.

Rodinná dovolená má svoje kouzlo a navzdory náročným přípravám, balení a cestování přináší jedinečné a nezapomenutelné zážitky pro vaše děti i pro vás samotné. Proto se netřeba bát a vzhůru na cesty. Nezapomeňte si pořádně užít tyto kouzelné momenty v přítomnosti vašich dětí.

Při výběru té správné pleťové a tělové péče nejen pro vaše miminko, ale také pro vás, se můžete spolehnout na produkty značky Mixa, odborníka na citlivou pleť. Jejich účinné a zároveň šetrné složení dodá vaší pokožce tu nejlepší péči bez podráždění.