5 chyb při používání mrazáku. Špatná teplota, nevhodné obaly i dlouhá doba skladování
Možná vás překvapí, jak se dá doma ještě ušetřit a nemusíte se u toho omezovat. Naopak. Pořádně si zásobte mrazničku! Tenhle malý prostor je tajným zlatým dolem ve vaší kuchyni. Díky němu můžete kdykoliv vytvořit rychlé, jednoduché jídlo. Ušetří vám čas, peníze a další cestu do obchodu s potravinami. Navíc je to snadný způsob, jak zabránit plýtvání potravinami. Jenže tohle všechno platí jen za předpokladu, že mrazák používáte správně!
Špatně nastavená teplota
Autor: Shutterstock.comNáš tip: Pokud nemáte automatické měření teploty, pořiďte si do mrazáku teploměr a teplotu čas od času zkontrolujte. Nikdy by neměla být vyšší než -18 °C, pokud ale chcete potraviny uchovávat skutečně dlouhodobě, měli byste v něm udržovat teplotu mezi -20 až -22 °C. A pamatujte si, že vše, co vkládáte do mrazáku, by mělo mít maximálně pokojovou teplotu.
Zmražené potraviny
Autor: Shutterstock.comMraznička je opravdu užitečný spotřebič, díky kterému mnohem méně plýtváme potravinami. Je však zapotřebí mít přehled o tom, co v ní máme uložené, jinak nakonec stejně naše zásoby skončí v odpadkovém koši. Nedovolte proto, aby se vám jídlo v mrazáku hromadilo a nakonec se na dlouhé měsíce "ztratilo" někde v jeho hlubinách.
Náš tip: Abyste při příštím generálním úklidu mrazáku nemuseli zase vyhazovat potraviny, a tím pádem i peníze, do koše, veďte si soupis toho, co tam máte uložené. Zabere to jen minutu a vše, co k tomu potřebujete, je pero a papír.
Nevhodné obaly
Autor: profimedia.czNáš tip: Před vložením potravin do mrazáku se ujistěte, že je vše zabalené správným způsobem. Použít můžete sáčky, alobal, umělohmotné dózy, mrazuvzdorné sklo. Mleté maso zamrazujte po porcích – například jednotlivých karbanátcích – proložte fólií nebo dejte jednotlivě do sáčků. Drobné kusové ovoce vložte do mrazáku jednotlivě na tácku, do sáčků je nasypejte až zmrzlé. Potraviny s výraznou vůní pak zabalte do několika vrstev igelitu nebo vzduchotěsného boxu, aby od nich nenačichly ostatní.
Nepopsané potraviny
Autor: Shutterstock.comNáš tip: Před uložením do mrazáku sáček nebo krabičku nikdy nezapomeňte označit. Ideální je opatřit je datem zmrazení, jménem potraviny a dobré je uvést i množství. Jméno potraviny je důležité, protože po zmrazení nemusí být vždy jednoduché poznat, co to vlastně držíte v ruce.
Dlouhá doba skladování
Pro zmrazení se hodí švestky, ostružiny, maliny i jahody. Jablka a hrušky musíte před uložením tepelně upravit.Autor: Shutterstock.comNáš tip: Ryby v mrazáku vydrží maximálně 4 měsíce. Chléb a mléčné výrobky do 3 měsíců. Zelenina podle druhu až 1 rok. U ovoce to je 8 až 12 měsíců. Vepřové maso nejdéle 8 měsíců, telecí a hovězí 12 měsíců. Tučnější kusy masa je vhodné spotřebovat dříve než méně tučná masa.