Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 podstatných chyb, které děláme při přípravě míchaných vajíček

  • Umíte opravdu připravit míchaná vajíčka tak, aby byla neodolatelná?
    14. května 2021 | 06:00

    Možná si myslíte, že umíchat vajíčka není žádná věda. K jejich přípravě vám stačí trocha oleje nebo másla, sůl a pánvička. Ale děláte je opravdu správně? I když každý máme svou metodu, jak je připravit, existuje několik základních pravidel a ta se nemění. Vyvarujte se pěti nejčastějších chyb, které mohou z vaší míchanice udělat namísto krémové dobroty nevábnou hmotu.

  • Nenašleháme vajíčka dostatečně


    Míchaná vajíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud prostě jen rozklepnete vajíčka rovnou do pánvičky, nedivte se, že pak nejsou měkká, jemná a nadýchaná. Je to sice možná snazší a nezašpiníte tolik nádobí, ale nikdy si pak nepochutnáte na skutečně dobré míchanici. Příště proto tenhle krok nevynechávejte a vajíčkům věnujte pozornost, kterou si zaslouží. Rozklepněte je do misky a metličkou dobře našlehejte. Nesnažte se švindlovat, pokud to totiž odfláknete, bílek a žloutek se dokonale nespojí. Tenhle krok je ale především důležitý kvůli vmíchání vzduchu do vajíček. Šlehat byste je měli asi třicet až čtyřicet sekund.
  • Šleháme je příliš dopředu


    Míchaná vajíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Je určitě fajn připravit si před vařením ingredience dostatečně dopředu, ale neplatí to pro našlehání vajíček. S tímhle úkonem je nejlepší počkat si až do poslední minuty. Když totiž vajíčka našleháte příliš brzy, vzduch z nich zase vyprchá. Udělejte to proto vždy až těsně před jejich nalitím na pánev. Odměnou vám budou skutečně dokonale nadýchaná míchaná vajíčka.
  • Smažíme je při vysoké teplotě


    Topinky s míchanými vajíčky a uzeným lososem
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco mnohým potravinám vysoká teplota při přípravě prospívá, míchaná vejce mezi ně nepatří. Riskujete, že budou „převařená“, nebo dokonce připálená. Pro přípravu opravdu dobré míchanice je nutná trpělivost. Míchaná vajíčka musí být připravována dlouho a pomalu. Vaření na mírném ohni vám dává větší kontrolu nad vajíčky a zabraňuje zhnědnutí, nebo dokonce spálení.
  • Používáme špatnou pánev


    Míchaná vajíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud si připravujete dvě vajíčka k snídani, není třeba používat tu největší pánev, kterou doma máte. Zvyšujete tak totiž jen pravděpodobnost, že je vysušíte a připálíte. Na druhou stranu – pokud připravujete míchanici pro celou rodinu, je nesmysl použít malou pánvičku, ve které se nebudou prohřívat rovnoměrně. Pokud nemáte vhodnou pánev, klidně použijte hrnec. Vybírejte ale pokud možno litinové nebo teflonové nádobí, umytí pak bude mnohem snazší.
  • Necháváme je příliš dlouho na sporáku


    Míchaná vajíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud nechcete, aby byla míchaná vajíčka suchá, tuhá a jakoby gumová, zkrátka na míle vzdálená od té nádherně nadýchané jemné míchanice, nikdy je nenechávejte na zdroji tepla příliš dlouho. Pánev sundejte ze sporáku ještě tehdy, když jsou vajíčka hodně vlhká a vypadají nedodělaně. Zbytkové teplo rozpálené pánve totiž zapříčiní, že se budou samovolně dodělávat ještě přibližně po dobu další jedné minuty.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...