5 podstatných chyb, které děláme při přípravě míchaných vajíček
Možná si myslíte, že umíchat vajíčka není žádná věda. K jejich přípravě vám stačí trocha oleje nebo másla, sůl a pánvička. Ale děláte je opravdu správně? I když každý máme svou metodu, jak je připravit, existuje několik základních pravidel a ta se nemění. Vyvarujte se pěti nejčastějších chyb, které mohou z vaší míchanice udělat namísto krémové dobroty nevábnou hmotu.
Nenašleháme vajíčka dostatečně
Pokud prostě jen rozklepnete vajíčka rovnou do pánvičky, nedivte se, že pak nejsou měkká, jemná a nadýchaná. Je to sice možná snazší a nezašpiníte tolik nádobí, ale nikdy si pak nepochutnáte na skutečně dobré míchanici. Příště proto tenhle krok nevynechávejte a vajíčkům věnujte pozornost, kterou si zaslouží. Rozklepněte je do misky a metličkou dobře našlehejte. Nesnažte se švindlovat, pokud to totiž odfláknete, bílek a žloutek se dokonale nespojí. Tenhle krok je ale především důležitý kvůli vmíchání vzduchu do vajíček. Šlehat byste je měli asi třicet až čtyřicet sekund.
Míchaná vajíčkaAutor: Shutterstock.comŠleháme je příliš dopředu
Je určitě fajn připravit si před vařením ingredience dostatečně dopředu, ale neplatí to pro našlehání vajíček. S tímhle úkonem je nejlepší počkat si až do poslední minuty. Když totiž vajíčka našleháte příliš brzy, vzduch z nich zase vyprchá. Udělejte to proto vždy až těsně před jejich nalitím na pánev. Odměnou vám budou skutečně dokonale nadýchaná míchaná vajíčka.
Míchaná vajíčkaAutor: Shutterstock.comSmažíme je při vysoké teplotě
Zatímco mnohým potravinám vysoká teplota při přípravě prospívá, míchaná vejce mezi ně nepatří. Riskujete, že budou „převařená“, nebo dokonce připálená. Pro přípravu opravdu dobré míchanice je nutná trpělivost. Míchaná vajíčka musí být připravována dlouho a pomalu. Vaření na mírném ohni vám dává větší kontrolu nad vajíčky a zabraňuje zhnědnutí, nebo dokonce spálení.
Topinky s míchanými vajíčky a uzeným lososemAutor: Shutterstock.comPoužíváme špatnou pánev
Pokud si připravujete dvě vajíčka k snídani, není třeba používat tu největší pánev, kterou doma máte. Zvyšujete tak totiž jen pravděpodobnost, že je vysušíte a připálíte. Na druhou stranu – pokud připravujete míchanici pro celou rodinu, je nesmysl použít malou pánvičku, ve které se nebudou prohřívat rovnoměrně. Pokud nemáte vhodnou pánev, klidně použijte hrnec. Vybírejte ale pokud možno litinové nebo teflonové nádobí, umytí pak bude mnohem snazší.
Míchaná vajíčkaAutor: Shutterstock.comNecháváme je příliš dlouho na sporáku
Pokud nechcete, aby byla míchaná vajíčka suchá, tuhá a jakoby gumová, zkrátka na míle vzdálená od té nádherně nadýchané jemné míchanice, nikdy je nenechávejte na zdroji tepla příliš dlouho. Pánev sundejte ze sporáku ještě tehdy, když jsou vajíčka hodně vlhká a vypadají nedodělaně. Zbytkové teplo rozpálené pánve totiž zapříčiní, že se budou samovolně dodělávat ještě přibližně po dobu další jedné minuty.
Míchaná vajíčkaAutor: Shutterstock.com
Diskuse ke článku
.
