Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lunární kalendář poradí, jak zvládnout květen bez úhony

Najděte si volný čas na výlet do přírody.
2. května 2011 | 14:05

V našem lunárním kalendáři naleznete praktické rady na každý den měsíce května i zajímavé informace a tipy pro své zdraví. Dozvíte se, co byste měli dělat a naopak, čemu se v dané dny vyhýbat.

Od 1. 5. do 2. 5. Měsíc couvá

Tento den se věnujte uvolňujícím aktivitám, vyhýbejte se stresu, omezte kávu a čokoládu. Najděte si volný čas na výlet do přírody. V zahradě postřikujte stromy proti padlí.

Od 3. 5. do 9. 5. Nov

Teď je ideální začít s očistnou nebo detoxikační dietou. Nezapomínejte však na pitný režim! V dalších dnech si můžete naplánovat návštěvu zubaře, kosmetičky i kadeřnice. Nechte si vyčistit pleť, obarvit vlasy a dopřejte pleti výživnou masku. Vhod vám přijdou i relaxační masáže a chůze. Dostatek prostoru budete mít i na intenzivní výměnu názorů, abyste lépe porozuměli druhým. Dokazování síly by se nemuselo vyplatit, a proto raději využijte energii při sečení trávy.

Od 10. 5. do 16. 5. I. Měsíc přibývá

Lidé s tendencí k vysokému tlaku by neměli v těchto dnech holdovat pití kávy. Vhodný je čaj na podporu srdeční činnosti ze jmelí a hlohu nebo zelený čaj. U kadeřníka lépe chytí melíry, barvy a trvalé ondulace. Střeva nezatěžujte příliš mastnou stravou a do jídelníčku zařaďte víc zeleniny a vlákniny. Ledoví muži rozhodnou o tom, kdy dát ven květiny. V bedýnkách mohou být přes den venku, ale na noc je ještě dejte dovnitř. Zakořeňte popínavé rostliny, vysejte trvalky a zaočkujte růže.

Od 17. 5. do 22. 5. Úplněk

Čas vhodný pro fyzickou práci, ale ne pro duševní a na vážná rozhodnutí. Během úplňku prospěje očistná kúra. Ostatní dny jsou příznivé pro vztahy, dorozumění s druhými a lásku. Na tělo aplikujte krémy a pleťové masky pro zpevnění pokožky. Kloubům dopřejte pobyt v lázni s vonnými bylinkami. Pomůže i čaj z březových listů. V zahradě vysaďte kořenovou zeleninu a nezapomeňte přihnojit trávník.

Od 23. 5. do 31. 5. Měsíc couvá

Během těchto dnů si najděte čas na relaxování s nohama nahoře. Vhodné je i ambulantní odstranění drobných žilek. Pokud pocítíte větší únavu, vyzkoušejte solnou jeskyni. Vaše nohy si zaslouží i masáž nebo zábal. Pijte čaj z bezu, přesličky a z kopřivy. Nemyjte a nestříhejte si vlasy. Vyperte prádlo a vyčistěte skvrny z textilií. Pokud chcete trochu shodit, zdržte se moučných jídel a pečiva. V zahradě vysaďte cukety, rajčata, dýně, melouny a léčivé bylinky. Přihnojte pokojové květiny a jahody.

Pozor na zdraví

V měsíci lásky je nejvíce ohroženo srdce. Pracuje jako tlakové čerpadlo či dvojitá pumpa. Do jeho pravé předsíně a komory se z těla vrací odkysličená krev, aby se přečerpala do plic pro nové okysličení. Odtud se vrací levou předsíní do aorty, kde začíná nový oběh do celého těla. Mezi závažná onemocnění srdce patří angina pectoris - nejčastější projev ischemické choroby srdeční (ICHS). Je to onemocnění koronární artérie. Projevuje se svíravou bolestí hrudníku spojenou s dušností a úzkostí. Hlavním rizikovým faktorem je ateroskleróza (kornatění tepen), ke kterému přispívá vysoká hladina cholesterolu v krvi, cukrovka a kouření.

Prevence:
Snížení hladiny cholesterolu, vysokého krevního tlaku, léčba cukrovky, zákaz kouření, každodenní cvičení v délce 20 až 30 minut. Na posílení srdce pomáhá čaj z listů a květů hlohu. Hloh obsahuje množství flavonoidů a antioxidantů potlačujících výskyt aterosklerózy. Jeho diuretické účinky pomáhají snižovat krevní tlak.

Autor: lesk.sk, Klena
Klíčová slova: lunární kalendář, květen
Diskuse ke článku
.
Související články