Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nesnažte se být „superženou“!

Žijete pod tlakem, že nestíháte plnit úkoly v zaměstnání ani doma a stále se tím stresujete?
18. prosince 2009 | 13:02

Také máte pocit, že byste potřebovala, aby měl den alespoň třicet hodin? Žijete pod tlakem, že nestíháte plnit úkoly v zaměstnání ani doma a stále se tím stresujete? Naučte se, jak s 20% nasazením dosáhnout 80% výsledku.

Čím víc toho nestihnete, tím víc jsou vaše nervy napnuté jako struny a stačí málo, aby jste se sesypala a šířila kolem sebe sebezničující stres a zlobu.

Řešením může být pravidlo 80/20, které vám vrátí ztracenou rovnováhu a vy i vaše okolí budete zase spokojeni.

Co je pravidlo 80/20?
Pravidlo 80/20 objevil v roce 1897 italský ekonom Vilfredo Pareto (je známé jako tzv. Paretovo pravidlo). Mohou ho využívat lidé v každodenním životě. Říká, že s 20% nasazením lze dosáhnout 80% výsledku. A to platí v práci i doma.

Diagnóza: 100% superžena
Při každém telefonátu či poradě si děláte poznámky, které pak přepisujete načisto. Snažíte se každou záležitost vyřídit okamžitě. Jako dokonalá matka cestou domů vyzvednete děti ze školy či školky a nakoupíte vše potřebné na večeři i zdravou svačinu pro děti i manžela. Večer se ukážete jako vynikající učitelka, šéfkuchařka, odbornice na výživu i žehlení. Svetry uložené "do komínků" by vám mohl závidět i stavební inženýr. A samozřejmě je tu ještě manžel. Jste jeho hospodyní, manželkou, přítelkyní i milenkou. Všechny funkce zvládáte se šarmem a samozřejmostí. Gratulujeme, jste 100% superžena!

Zkuste to takhle
Doma i v zaměstnání uklízejte jen po sobě, nepracujte do vyčerpání, nakupovat choďte jednou za týden. Čerstvé pečivo mohou klidně koupit děti cestou ze školy. Vysvětlete všem členům rodiny s čím vám mohou pomoci, děti naučte, že si samy mohou uklízet svůj pokojíček a poradí si i s lehčími úkoly, které večer jen překontrolujete. Naučte je, že nejdřív je práce a potom zábava. Čím dřív si své povinnosti splní, tím dřív se budou moci věnovat svým kamarádům a koníčkům.

Zkuste se řídit našimi radami a staňte se zas vyrovnanou ženou.

Jak na to:

Den předem
Všechno, co musíte druhý den zvládnout, si napište na papír. Nemá význam přehrávat si v hlavě, co musíte druhý den zařídit, když už ležíte v posteli. Těžko byste usínala, možná by vás čekala bezesná noc.

Ráno
Nový den je před vámi. Každému úkolu ve svém seznamu přidělte barvu podle důležitosti. Červeně označený úkol je nutné vyřešit jako první, potom následuje oranžový a nakonec žlutý, který není až tak důležitý. Přibližně si stanovte i dobu, ve které se budete dané věci věnovat. Experti radí rozdělit jen 60 % pracovních povinností a 40 % času si ponechat pro nepředvídatelné záležitosti.

Přes den
Snažte se soustředit a vytvořit si systém v práci. Například svou e-mailovou schránku si kontrolujte jen dvakrát za den, všechny doklady a dokumenty hned roztřiďte. Ušetříte si tak spoustu času i nervů. Ze začátku vám to třeba hned nepůjde, ale brzy se vám začne dařit.

Také v práci vaše tělo i duše potřebují odpočinek, takže se na pár minut podívejte z okna, protáhněte své tělo nebo prohoďte pár slov s kolegou či kolegyní. Přestávky dělají zázraky!

Večer
Naučte se relaxovat každý den. Po náročném dni v práci je potřeba si odpočinout a věnovat se sobě a svým koníčkům.

Nesnažte se být dokonalá!
Nikdy nedokážete "vypnout". Urputně pracujete, ale úspěch si nedokážete vychutnat. Vaše nálada kolísá mezi hněvem vůči ostatním, kteří prokazují málo nasazení, a sebelítostí, protože si myslíte, že se k vám ostatní chovají nespravedlivě. Neúspěchy vedou k poruchám spánku a k depresím. Perfekcionismus může vyvolávat migrénu a úzkost. Co můžete udělat? V zásadě je dobré uvědomit si, že dokonalost není lidem vlastní a nelze jí dosáhnout, člověk se o ni může jen pokoušet. Život totiž vůbec nevyžaduje, aby člověk byl pořád jen nejlepší. Jako první proberte své nároky na sebe samu. A to nejlépe písemně. Položte si otázku, co tím získáte, když na sebe kladete tak vysoké nároky. A co ztrácíte? Zkuste často s někým blízkým mluvit o svých slabých stránkách a chybách. Uvědomte si, že rodina a přátelé vás přesto mají rádi! Pracujte na svém sebevědomí. Každý den začínejte větou: "Je hezké, že existuji, protože dokáži potěšit lidi ve svém okolí.

Požádejte o pomoc

Pokud už opravdu nevíte, jak dál, požádejte o radu svého kolegu, obraťte se na manžela nebo na některou svou kamarádku. Za to, že je požádáte o pomoc, se nemusíte stydět. Určitě jim to jednou budete moci vrátit.

Proč chceme být perfektní?

Sklon k perfekcionismu v nás už od dětství vyvolávají rodiče a učitelé. Některé ženy si myslí, že budou oblíbené jen v případě, že neudělají žádnou chybu. Mají pocit, že si lásku musí zasloužit a zapomínají na snahu. Ale ono pověstné, že i snaha se cení, už dávno neplatí - hodnotí se jen výsledek. Přesně takhle se můžete honbou za dokonalostí uštvat. S tím je spojeno i prožívání zklamání, které může vyústit až v komplex méněcennosti.