Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

30 tipů, jak přivolat jaro

Předtavte si jaro
10. března 2009 | 14:59

V promrzlé hlíně se snažíme objevit první jarní květy a každý sluneční paprsek nám dává naději, že mrazy jsou definitivně pryč. Pokud se také nemůžete dočkat jara, nechte se inspirovat našimi tipy, které vám pomůžou čekání na něj zkrátit.

1. Dejte tělu vitaminy
Právě teď je pravý čas na jejich extra porci. Vychutnejte si je v podobě lahůdek, které vykouzlíte z různých druhů listových salátů. Kombinovat je můžete donekonečna. Vydatnější varianta je salát s čerstvým kozím sýrem a několika paličkami chřestu.

Dejte tělu vitamíny
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

2. Zapalte si aromalampu, umí zázraky
Aromaterapie se dnes používá snad v každé domácnosti. Na jaro se hodí olej Litsea Cubeba s příjemnou citrusovou vůni, která vás povzbudí a příjemně naladí. Kromě toho je antidepresivní, podporuje koncentraci, čistí vzduch a je to skvělá prevence před nákazou infekčními nemocemi. Pomerančový olej působí antidepresivně, osvěžuje, uvolňuje a je vhodný do koupelových a masážních olejů.

3. Představte si jaro!
Zavřete oči a zasněte se… Ocitla jste se na jarní louce, vzduch je plný vzrušujících, svěžích a něžných vůní, teplé sluneční paprsky ještě ochlazuje čerstvý vlhký jarní vzduch a mírný vítr si pohrává s vašimi vlasy, usmíváte se…
Ne, to není hra. Vizualizace je relaxační technika, která používá obrazových představ. Využívají ji sportovci, kteří si obvykle představují svůj úspěch, vizualizací se můžete pozitivně připravovat například k porodu. Tato technika je poměrně sofistikovaná a vyžaduje cvik. Jednoduchá vizualizace jarní přírody a sluníčka vám pomůže naladit se na příjemnou strunu. Věnujte se jí aspoň jednou denně po několik minut, uvidíte, že se budete cítit lépe.

4. Podlehněte kouzlu svíček
Neodmyslitelně patří k příjemné atmosféře a v této době si dopřejte kouzlení jejich světla s jarní inspirací. Barevné, voňavé, zkrátka jarní svíčky vás potěší.

Podlehněte kouzlu svíče
Autor: Holandská květinová kancelář

5. Co takhle náhradní sluníčko?
Nemůžete se dočkat slunečních paprsků? Zkuste solárko! Má příznivý vliv na některé kožní choroby, připravuje kůži na léto a působí preventivně proti jarní únavě. V horizontálním soláriu se dobře relaxuje, ve vertikálním můžete tančit do hudby z reproduktorů. Dodržujte všechna pravidla jeho návštěvy a s opalováním to nepřehánějte.

6. Změňte barvu vlasů
Nové období žádá změnu, nebojte se jí. Nemusí jít o radikální přetvoření vizáže. Stačí například jen nepatrné zkrácení vlasů nebo to, že jim kadeřník prostě jen opět dodá „tvar“. Pokud jste se svým střihem spokojená, ale zároveň nechcete být stále stejná, sáhněte po barvě na vlasy. Nový odstín z vás totiž udělá úplně jiného člověka a zvedne vám sebevědomí. Pokud se barvíte doma, věnujte se aplikaci barvy pečlivě. Jestliže se chcete více odvázat s několika odstíny, zajděte ke svému kadeřníkovi, a ten vám poradí.

Náš tip: Barva na vlasy Palette Intensive Color Creme Golden Gloss, Schwarzkopf, 87,90 Kč

7. Vyrazte na nákupy
I když zima ještě pevně třímá své žezlo, v obchodech už její vláda ztratila svou moc. Těžké kabáty a tlusté svetry jsou dávno pryč! Obchody se zaplnily novými kolekcemi a rozzářily se svěžími barvami jara. Tak neváhejte a něco si kupte. Dokud je z čeho vybírat!

8. Předběhněte čas
Než se budete moct procházet rozkvetlou sakurovou alejí nebo se kochat žlutými květy zlatého deště, můžete si dopřát krásu rozkvetlých větviček doma. Při pokojové teplotě vypučí snítky za týden až čtrnáct dní. Použít můžete stromy a keře, které kvetou brzy zjara.

9. Pochutnávejte si na pomerančové marmeládě
Toast s citrusovou chutí vám zpříjemní rána v předjaří. Marmeládu si můžete koupit, ale i připravit z osmi velkých pomerančů a 2,2 kg cukru krupice. Pomeranče důkladně omyjte v teplé vodě, rozpulte je a vymačkejte šťávu. Vymačkané plody nakrájejte na tenké proužky, semínka zavažte do plátna nebo gázy. Všechnu šťávu, pokrájené pomeranče a svázaná jadérka dejte do skleněné nádoby, zalijte 2,5 litry převařené vody a nechte přes noc stát. Druhý den vařte na mírném ohni asi dvě hodiny. Přisypejte cukr a vařte ještě dvacet až třicet minut. Kápnutím na talířek zjistíte, zda marmeláda rosolovatí. Pak slijte do sklenic, uzavřete a uchovejte v chladu.

Pochutnávejte si na pomerančové marmeládě
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

10. Neduhy zažeňte kopřivami
Kopřiva je lék na neduhy. Čerstvé rostlinky využijte k přípravě jarní polévky. Potřebujete kuřecí skelet, lžičku jablečného octa, 200 g čerstvých kopřiv, dvě lžíce zakysané smetany, dvě lžíce sekané pažitky a koriandr. Skelet uvařte na mírném ohni, maso oberte. Přibližně 200 ml vývaru rozmixujte spolu s kopřivami, zakysanou smetanou a masem. Ochuťte octem a koriandrem.

11. Chce to životabudič!!!
Vzpomeňte občas na syrovátku, která je díky obsahu vitaminů a minerálních látek ideálním životabudičem po dlouhé zimě. Omyjte 100 g jahod, dvě si ponechte stranou na ozdobu, zbylé zbavte stopek a dejte do mixéru. Přidejte med a 200 ml syrovátky, důkladně rozmixujte, vlijte do sklenic a ozdobte jahodou.

12. Udělejte si průvan v šatníku
Určitě vám ve skříni zabírají místo kusy, které nenosíte. Zbavte se všeho, co jste na sobě neměla víc než rok. Pryč se vším, v čem se necítíte dobře. Udělejte si prostor pro nové přírůstky vaší garderoby. Oblečení, které vás omrzelo, ale nemusíte hned vyhazovat. Můžete ho povyměňovat s kamarádkami nebo věnovat potřebným prostřednictvím charity.

Chcete-li ochránit před tímto hmyzem svůj šatník, použijte přípravky proti molům v podobě účinných gelů či sáčků a celoročních přípravků.
Autor: archiv

13. Rozmyslete si, jaké květiny kam zasadíte
Na zahradničení v pravém slova smyslu je ještě brzy. Ale rozhodně můžete začít plánovat, jaké rostliny budou zdobit vaše záhony, balkony nebo okenní parapety. Projděte si nabídku katalogů, popřemýšlejte v teple domova, co kam zasadíte, v jakých barevných kombinacích, případně zvažte, jaké změny by slušely vaší zahrádce.

14. Připravte si lázeň pro zahřátí
Horká lázeň pomáhá uvolnit tělo i duši. Když se vám zdá čekání na jaro příliš dlouhé, navoďte si příjemný pocit ve své koupelně. Voňavá pěna udělá z obyčejné koupele neobyčejný zážitek. Do vody můžete přidat i pár kapek oblíbené vůně aromatických olejů. Smíchejte lžíci olivového oleje se dvěma kapkami levandulového a třemi kapkami pomerančového oleje a vlijte do napuštěné vany.

15. Nechte se namasírovat
Čokoládová, medová, olejová, lymfatická, reflexní... Možností, jakou masáž si dopřát, je neskutečné množství. Výběr záleží jen na vás. Nechte se masírovat pravidelně, zlepšíte tak tělesnou kondici, předejdete některým nemocem a ještě vás čeká příjemný zážitek.

16. Běžte na film, který je plný slunce
I film může navodit pocit slunečného jara nebo teplého léta. Udělejte si pohodlí, nalijte si sklenku červeného vína, ve kterém se rozpustily loňské sluneční paprsky, a vyberte si snímek, který evokuje léto. Možná milujete Léto s kovbojem, Mamma mia! nebo třeba Bobule, výběr je na vás.

Běžte na film, který je plný slunce
Autor: archiv

17. Natřete se krémem nebo olejíčkem s květinovou vůní
Co více vám připomene jaro než opojná vůně nádherných květin. Bude mít hned dvojí účinek. Jako mávnutím kouzelného proutku vás zavane do přírody a vy si vybavíte rozkvetlou louku. Masážní olejíček vás uvolní a budete se cítit naprosto skvěle. Připravená přivítat nové roční období v plné síle.

Náš tip:
* Tělový a masážní olej Levandule, Saloos, 105 Kč
* Tělový a masážní olej Devatero kvítí, Saloos, 105 Kč

18. Kupte si květinu
Nic nevyvolá iluzi jara více než rozkvetlá květina. Vyrazte proto do květinářství a kupte si řezanou nebo v květníku. Z takové fialky nebo petrklíče v květináči se samozřejmě budete těšit déle než z růže nebo karafiátu. Jejich vůně a pohled na ně vám připomene, že oblíbené období je skutečně za dveřmi.

19. Pořiďte si do bytu jarní dekorace
Duben, květen a červen jsou měsíce plné barev. Chcete-li si zvednout náladu už nyní, zkrášlete si byt různými barevnými doplňky. Pořiďte si ubrusy, dečky nebo hrníčky s jarními motivy. Další možností je nakoupit jednobarevné maličkosti v pestrých barvách a pak je jen šikovně zkombinovat. Důležité je, abyste z nich na první pohled cítila dotek probouzející se přírody.

Náš tip: Polštář Kalrstad, Ikea, 699 Kč

Pořiďte si jarní dekoraci
Autor: archiv IKEA

20. Kupte si parfém, který ve vás vyvolá pocit jara
Chtěla byste nejen doma, ale i v práci nebo na party cítit svěží vůni, která ve vás vzbuzuje pocit pučících stromů, rozkvetlé louky a vy zpovzdálí slyšíte zpěv ptáků? Stačí si jen pořídit ten správný parfém, který vám sedne a všechny tyto vjemy ve vás vyvolá. Nevybírejte těžké vůně. Sáhněte po těch odlehčených a svěžích.

Náš tip: Happy In Bloom, Clinique, 1600 Kč

21. Udělejte něco pro svou pleť
Nejen vy, ale i ona potřebuje živiny a vitaminy, abyste vypadala stále svěže, zdravě a pěkně. Stejně jako září právě probuzená příroda, měla by zářit i vaše pleť. Sáhněte po pleťové masce z ovoce, která vám dodá vše potřebné.

Náš tip: Pleťová maska s broskví a mandlovým mlékem, Naturals, Avon, 149 Kč

22. Dopřejte si relaxační víkend
Děti nechte manželovi nebo babičkám, starosti v práci a vyrazte na relaxační víkend. Pokud máte velkou rodinu, možná zatoužíte být úplně sama, toulat se z masáže do vířivky a na pokoj s voňavým povlečením, které nebudete muset nikdy prát ani žehlit. Společníka vám bude dělat jen oblíbená knížka. Můžete vyrazit i s kamarádkou. Na výběr máte velké množství pobytů od relaxačních, přes zkrášlovací a redukční. Doporučujeme jarní detoxikační. Neváhejte, zasloužíte si to.

23. Nalaďte se v bazénu
Vytáhněte plavky, sezona se blíží! Vyrazte do nejbližšího bazénu. Dejte si trochu do těla, endorfiny vám dají zapomenout na chmurné počasí. Navíc voda je magický živel, který konejší a vylaďuje mysl. Jen si představte, jak budete plavat venku za teplého počasí.

Nalaďte se v bazénu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

24. Naservírujte si na zahradu první letošní kávu
Voňavá a silná. Zahřeje vás jako první jarní paprsky. Zabalte se do teplého plédu a dejte si ji na terase, na balkoně, v pergole. Bude vám chutnat a hořko-sladce vonět.

25. Oblečte se do barev
Na černou a šedou úplně zapomeňte! Smutné barvy vám úsměv na tváři rozhodně nevykouzlí. Sáhněte po veselých a barevných tónech. Uvidíte, že se budete rázem cítit o trochu lépe.

26. Když to opravdu nemůžete vydržet, jeďte za sluncem
do teplejších krajin

A nemusíte se vydávat na rovník! Egypt nebo Tunisko nabízejí sluníčko téměř sezonní intenzity za předsezonní ceny. Pokud toužíte vyletět do dalekých krajů na vlastní pěst, mrkněte na levné letenky na internetu: www.levneletenky.cz, www.clic4sky.cz, www.superletuska.cz.

Vydejte se za teplem
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

27. Pryč s huňatou šálou
Pokud zrovna nemrzne, až praští, pak není nutné, abyste se balila do chundelaté šály a nepoddajného kabátu. Sáhněte po něčem vzdušnějším a lehčím. Určitě vás omámí pocit, že se lehounce vznášíte. Zvlášť, když vás skrze mraky polechtají teplé sluneční paprsky.

28. Rozdělejte oheň na zahradě
Ráda se opájíte pohledem do plamenů, ale doma u krbu už vás to nebaví? Pokud v ohništi neleží zrovna vrstva sněhu, klidně rozdělejte oheň na zahradě. Nadšení s vámi určitě budou sdílet i vaše děti!

29. Tančete
Většina z nás určitě někdy pocítí spontánní touhu rozvlnit své křivky a oddat se naplno rytmům hudby. Naslouchejte proto svým vnitřním pocitům a zatančete si třeba doma v obýváku. Nebo vyrazte někam s partnerem. Tanec zaručeně uvolní vaše tělo i mysl!

Tančete
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

30. Ozdobte se šperky
Je jen málo žen, které by pohrdly blýskavou ozdobou. Třpytivé klenoty vás rozzáří a dodají vám sebevědomí. Pokud jich ale máte jen poskrovnu, udělejte si radost a nějaký si kupte. A nemusí nutně stát tisíce. Náladu vám zvedne i levná bižuterie!

Autor: připravila: redakce časopisu Blesk pro ženy