Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Jídla na změnu nálady

Svoji náladu můžete ovlivnit správně zvoleným jídlem!
3. prosince 2008 | 13:32

Čeká vás důležitá zkouška, chystáte se na romantické rande nebo se potřebujete uvolnit po namáhavém dni? Svoji náladu můžete ovlivnit správně zvoleným jídlem!

Když jste podrážděná a prožíváte stresové období, často se uchylujete k bezhlavému "vypleňování" lednice. Výsledkem je ještě větší nervozita a nabírání nadbytečných kilogramů. Nejen v tomto případě vám může pomoci konzumace vhodného druhu jídla.

Křehký jablečný koláč
Autor: MICHAL PROTIVASKÝ, DUŠAN KŘÍSTEK, Recepty ze života (14), Ringier Slovakia

Na uklidnění
Pokud se potřebujete uklidnit například po náročném pracovním dni, sáhněte po sladké mléčné rýži nebo ovesné kaši, případně si pochutnejte na jablečném koláči. Vynechte však posypání cukrem a ochuťte si jídlo skořicí. Už její vůně vám pomůže uvolnit napjaté nervy. Sója, rýže a ořechy obsahují vitaminy skupiny B, mají uklidňující účinky a jsou velmi vhodné ke konzumaci zvláště v zimě. Z bylinek je vhodná především mateřídouška, kopr, oves, heřmánek, bazalka, levandule, šalvěj, čekanka, listy jahodníku, bezu, lípy a meduňky.

Libido povzbudí i oblíbená čokoláda.
Autor: Michal Protivanský
Na podporu vášně
Jestliže připravujete romantickou večeři, dobře zvažte výběr potravin. Jako vynikající afrodiziakum funguje obyčejná bazalka na špagetách, pro vášnivější inspiraci vyzkoušejte mletý pepř a muškátový oříšek. Výborná je i vanilka nebo alespoň vanilková esence. Libido povzbudí i česnek, fíky, ústřice, jahody i oblíbená čokoláda.

Na dobrou náladu
Na zahnání špatné nálady jsou osvědčená ostrá jídla. Feferonky, pálivé papričky a čili jsou zdojem kapsaicínu. A ten je právě zdrojem vaší dobré nálady. S pikantími jídly to ale není třeba přehánět. Když nemáte ráda pocit "hořícího" hrdla, pomůže vám i sladký ananas nebo osvědčená klasika – kvalitní hořká čokoláda. V zimě je dobré konzumovat víc těstovin bez masa, protože v těle uvolňují hormon serotonin, který působí proti depresi. Serotonin má uklidňující účinky a umí zlepšit náladu.

Feferonky, pálivé papričky a čili jsou zdojem kapsaicínu. A ten je právě zdrojem vaší dobré nálady.
Autor: Michal Protivanský

Na osvěžení mysli
Jezte co nejvíce potravin, které účinně chrání mozek před volnými radikály. Patří sem jahody, borůvky, maliny, brusinky, špenát, rukola, rajčata, papája, vlašské ořechy, mrkev, rybí tuk, lněný, řepkový a sójový olej. Do stravy zařaďte také ryby, celozrnné výrobky, luštěniny, banány, maso a mléko. Když se potřebujete hodně soustředit, vzdejte se sladkostí. Cukr způsobuje pokles výkonnosti, únavu a pocit slabosti.

Autor: pod, vin