Půda musí být dobře vyhnojená, živá, plná žížal a přirozených mikroorganismů, které jednoduše a efektivně vytvářejí humus. Dobrá struktura půdy je navíc výhodná i z hlediska zasakování vody a jejího uvolňování v případě sucha. Dá se zároveň snadněji obdělávat a rostliny s bohatým kořenovým systémem, typické pro ekologické zemědělství, mohou lépe čerpat živiny i vláhu. To vše společně přispívá k lepší odolnosti proti erozi, ať už vodní, či větrné, i ke zlepšení klimatu v naší krajině. Právě péče o půdu a její trvalé zúrodňování je podstatou ekologického způsobu hospodaření.
Ekologická pole v krajině jednoduše poznáte podle různorodosti plodin, které se vzájemně dobře doplňují. Jejich pravidelným střídáním, vhodnou volbou a sousedstvím druhů nebo i mechanickým ničením (např. pletím) farmáři zamezují také přebujení plevelu. Pestrý a vyvážený osevní postup a návrat maximálního množství organické hmoty zpět do půdy rovněž zajišťuje, že na poli najdeme i nepřeberné množství nejrůznějšího hmyzu, brouků a motýlů.
Hospodaření v souladu s principy ekologického zemědělství zkrátka napomáhá k zachování půdní hodnoty jak pro nás, tak i budoucí generace. Nákup lokálních biopotravin je pak jednoduše tím nejlepším způsobem, jak zemědělcům za jejich neúnavnou a pečlivou práci poděkovat, a podpořit tak systém hospodaření, který jen nebere, ale i vrací – život do půdy i do naší krajiny.
Chcete se dozvědět více informací o biopotravinách a ekologickém způsobu hospodaření? Navštivte stránky www.myjsmebio.cz.
Vaříme a pečeme z lokálních surovin: Švestková bublanina
· asi 450 g vyloupaných bio švestek
· 1 hrnek bio polohrubé mouky
· 40 g bio bramborového škrobu
· 1 lžička bio prášku do pečiva
· ½ hrnku bio třtinového cukru
· ½ hrnku bio rostlinného oleje
· 2 ks bio vejce
· 4 lžíce bio mléka
Ovoce omyjte a vypeckujte. Do mísy přidejte postupně vejce, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Následně přilijte mléko a přisypejte mouku s kypřicím práškem a bramborovým škrobem. Důkladně promíchejte. Hotové těsto vylijte na předem vymazaný a vysypaný plech. Pak těsto hojně poklaďte přepůlenými švestkami. Z mouky, cukru a másla si nachystejte drobenku, kterou nakonec koláč posypte a dejte péct dozlatova zhruba na půl hodiny na 180 stupňů.
BIO SOUTĚŽ
Do konce měsíce záři můžete navíc za nákup biopotravin soutěžit o jednu ze 12 elektrokoloběžek! Soutěž probíhá v prodejních sítích Albert a více informací se dozvíte na myjsmebio.cz. Tak se nezapomeňte zapojit!
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Kupujte bio pro naši budoucnost! Při nákupu hledejte loga biozebry a biolistu, pouze tyto značky Vám zaručí skutečnou biokvalitu.