Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zdravá půda jako základ ekologické produkce

10. září 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Alfou i omegou veškeré zemědělské činnosti, která posléze přinese kvalitní úrodu, je půda. Ta musí být v co nejlepší kondici, protože jedině ve zdravé půdě lze pěstovat zdravé potraviny.

Půda musí být dobře vyhnojená, živá, plná žížal a přirozených mikroorganismů, které jednoduše a efektivně vytvářejí humus. Dobrá struktura půdy je navíc výhodná i z hlediska zasakování vody a jejího uvolňování v případě sucha. Dá se zároveň snadněji obdělávat a rostliny s bohatým kořenovým systémem, typické pro ekologické zemědělství, mohou lépe čerpat živiny i vláhu. To vše společně přispívá k lepší odolnosti proti erozi, ať už vodní, či větrné, i ke zlepšení klimatu v naší krajině. Právě péče o půdu a její trvalé zúrodňování je podstatou ekologického způsobu hospodaření.

Ekologická pole v krajině jednoduše poznáte podle různorodosti plodin, které se vzájemně dobře doplňují. Jejich pravidelným střídáním, vhodnou volbou a sousedstvím druhů nebo i mechanickým ničením (např. pletím) farmáři zamezují také přebujení plevelu. Pestrý a vyvážený osevní postup a návrat maximálního množství organické hmoty zpět do půdy rovněž zajišťuje, že na poli najdeme i nepřeberné množství nejrůznějšího hmyzu, brouků a motýlů.

Hospodaření v souladu s principy ekologického zemědělství zkrátka napomáhá k zachování půdní hodnoty jak pro nás, tak i budoucí generace. Nákup lokálních biopotravin je pak jednoduše tím nejlepším způsobem, jak zemědělcům za jejich neúnavnou a pečlivou práci poděkovat, a podpořit tak systém hospodaření, který jen nebere, ale i vrací – život do půdy i do naší krajiny.

Chcete se dozvědět více informací o biopotravinách a ekologickém způsobu hospodaření? Navštivte stránky www.myjsmebio.cz.

Švestková bublanina
Autor: Shutterstock

Vaříme a pečeme z lokálních surovin: Švestková bublanina

·       asi 450 g vyloupaných bio švestek

·       1 hrnek bio polohrubé mouky

·       40 g bio bramborového škrobu

·       1 lžička bio prášku do pečiva

·       ½ hrnku bio třtinového cukru

·       ½ hrnku bio rostlinného oleje

·       2 ks bio vejce

·       4 lžíce bio mléka

Ovoce omyjte a vypeckujte. Do mísy přidejte postupně vejce, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Následně přilijte mléko a přisypejte mouku s kypřicím práškem a bramborovým škrobem. Důkladně promíchejte. Hotové těsto vylijte na předem vymazaný a vysypaný plech. Pak těsto hojně poklaďte přepůlenými švestkami. Z mouky, cukru a másla si nachystejte drobenku, kterou nakonec koláč posypte a dejte péct dozlatova zhruba na půl hodiny na 180 stupňů.

Autor: Státní zemědělský intervenční fond

BIO SOUTĚŽ

Do konce měsíce záři můžete navíc za nákup biopotravin soutěžit o jednu ze 12 elektrokoloběžek! Soutěž probíhá v prodejních sítích Albert a více informací se dozvíte na myjsmebio.cz. Tak se nezapomeňte zapojit!

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Autor: Státní zemědělský intervenční fond

Kupujte bio pro naši budoucnost! Při nákupu hledejte loga biozebry a biolistu, pouze tyto značky Vám zaručí skutečnou biokvalitu.

Video se připravuje ...