Pátek 19. července 2024
Svátek slaví Čeněk, zítra Ilja
Polojasno 28°C

Povislá prsa: Jak vám pomůže plastická operace? Na tuto otázku a mnohem víc jste se mohli ptát v online chatu MUDr. Petrose Christodoulou z Medicom Clinic

19. listopadu 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Trápí vás malá, asymetrická, nebo povislá prsa? Ráda byste si nechala zvětšit prsa, ale sportujete? Jaký prsní implantát je vhodný pro aktivní ženu? Na všechny vaše otázky odpovídal MUDr. Petros Christodoulou, plastický chirurg z MEDICOM Clinic Praha.

MUDr. Petros Christodoulou si s výběrem prsního implantátu dává skutečně záležet. Bere v úvahu všechny aspekty pro správnou indikaci. S klientkou řeší symetrii vůči postavě, přirozený tvar vlastních prsou, její přání a také to, jaké má zájmy a koníčky. Podle všech informací volí velikost prsního implantátu, tvar, povrch a případně potřebu dvojí tuhosti gelu.

Pokud vás téma o plastice prsou zaujalo, podívejte se na otázky a odpovědi níže. 

online chat
Zdravím pane doktore, dělám závodně plavaní, přesto bych ráda přirozené zvětšení, mám áčka, kam se ukladá a jaký implantát u plavkyň? Děkuji(Dana)
Foto
Dobrý den, jak již bylo zmíněno, ideálním implantátem pro sport, obzvlášť když se jedná o sport kde se nejvíc používá prsní sval, je polyuretanový implantát. Co se tyče uložení, ve Vašem případě jednoznačně pod žlázu. Jako závodní plavkyně potřebujete stoprocentní sílu prsního svalu, tím pádem není dobré odpojovat jeho úpon abychom pod ním vložili implantát.
Do jakého věku,provádíte vylepšení povisl.poprsí?(ŠPačkova)
Foto
Věková hranice se nedá přesně stanovit, stačí když je pacientka relativně zdravá a schopná operace bez zvýšeného rizika. Někdo je rizikový už v 50 letech a někdo jiny není ani v 70
Dobrý den, četla jsem, že pracujete s vrůstajícími implantáty. Moc operatérů s nimi nepracuje. Mohl byste mi vysvětlit proč? Četla jsem si o povrchu a přijde mi pro mě vhodný. Díky za informaci.(Daniela )
Foto
Práce s těmito implantáty má dlouhou učební křivku, vyžaduje velmi specifickou techniku i výcvik a ne každý chirurg může nebo umí s nimi pracovat. Naopak, nezkušený(v tomto ohledu) chirurg s těmito implantáty může způsobit více škody než užitku. Ve správných rukou jsou ale tyto implantáty skvělým nástrojem, jak docílit dobrého výsledku i u těch nejnáročnějších případů. Já s nimi pracuji řadu let, absolvoval jsem řadu školení v zahraničí a dokonce o své technice přednáším kolegům na odborných kongresech a školeních nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Tím ale nechci tvrdit, že jiný chirurg by jiným implantátem docílil horšího výsledků. Každý chirurg nasbíral zkušenosti s určitým implantátem a ten daný implantát, v jeho rukou, bývá tou nejlepší volbou. Já mívám nejlepší výsledky s polyuretanovým implantátem, jiný chirurg třeba s jiným implantátem
Hezké odpoledne, byla jsem na konzultaci a lékař mi doporučil kulaté, mně se líbí více ty kapičky. Pracujete s nimi? Jde mi o přirozený vzhled. (Soňa)
Foto
Kapkovité, neboli anatomické implantáty jsou obzvlášť vhodné, když chceme docílit přirozenějšího vzhledu. Ano, pracuji s nimi a nevidím důvod proč byste je nemohla mít:)
Dobrý den, jsem rok po zvětšení, mám problémy se zády, přesto bych chtěla jít na větší implantáty (295 ml, mám nyní). Důvod je, že chci mít prsa u sebe a víc plnější dekolt. Jaké implantáty byste mi doporučil?(Klára P.)
Foto
Pokud Vás bolí záda, většími implantáty se problém může zhoršit. Pokud ale chcete větší implantáty za každou cenu, lze použit odlehčené implantáty, které budou mít vetší objem při stejné nebo menší váze.
Dobrý den, aktivně běhám, je pro mě zvětšení prsou vhodné? Chtěla bych mít větší prsa, ale bojím se, že se budou implantáty při běhání hýbat. Díky za info(Lucka Špátová)
Foto
Podle typu implantátu ano, to se může stát, ale měla by do určité míry tomu zabránit pevná sportovní podprsenka. Alternativně lze použit polyuretanové implantáty, jak již bylo zmíněno, které jsou pro aktivní lidi jak jste Vy, vhodnější.
Dobrý den, za jak dlouho od zmenšení a modelace je možné podstoupit novou operaci prs ohledně implantátů?(Jarmila)
Foto
Dobrý den, obecně, nejdříve za 6 měsíců, ideálně za 12, až se prso tvarově ustálí a plně se obnoví prokrvení prsní tkáně. Bude tak menší riziko pooperačních komplikací
Zdravím Vás pane doktore. Dokojila jsem před 3 měsíci, kdy mohu jít k vám na modelaci a zvětšení? Děkuji(Júlie)
Foto
Dobrý den Júlie, můžete na konzultaci, během které bychom mohli popřípadě naplánovat operaci. Operace by však měla proběhnout nejdříve 6 měsíců po ukončení kojení.
Dobré ráno, jaká je čekací doba k vám na operaci, respektive konzultaci a pak od ní operace? Díky Zuzka(Zuzka)
Foto
Záleží to na ročním období. V létě je menší zájem o elektivní operace, tam je čekací doba na konzultaci 2-4 týdny a operace do 2 měsíců. Jindy bývá naopak čekací doba na operaci 3-5 měsíců.
Dobrý den, četla jsem váš článek o polyuretanových implantátech. Zkrátí se těmito implantáty i pooperančí hojení? Kdy můžu začít zase běhat? Díky(Sabča)
Foto
Určitě, doba zotavení a doba do návratu k běžným aktivitám včetně sportu se zkracuje téměř na polovinu. U klasických implantátu je sport možný nejdříve po 8 týdnech, zejména u anatomických implantátů. U polyuretanových je sport možný po 4-5 týdnech.
Pracujete s vrůstajícím povrchem?(Zuzka)
Foto
Ano, polyuretanový povrch je moje první volba, protože nemám rad komplikace. Některé důvody jsou např.: 1. velmi nízké riziko kapsulární kontraktúry (8x nižší po 15 letech v porovnáním s klasickými implantáty), 2. Nulové riziko rotace nebo posunu implantátu, 3. Předvídatelnost - to co vidím po operaci je to co uvidím i za 3 měsíce, za 1 rok i za 5 let. 4. Povrch je savý a tím že implantát namáčím do antibakteriálních roztoků, nemívám infekce (neřešil jsem zatím žádnou)
Jak poznám, že mám kapsulaci?(Janka)
Foto
Jsou různé stupně kapsulace. U prvního stupně to prakticky nejde poznat, možná Vy samotná budete mít pocit že jsou prsa o něco tužší na pohmat, mohli by i trochu bolet ale také nemusí. U těžších stupňů to je evidentní na pohmat, nebo i pohledem, kdy prso s kapsulaci má jiný tvar. Ultrazvukovým vyšetřením lze většinou rozpoznat kapsulární kontraktury od druhého stupně.
Pěkné odpoledne, chtěla jsem se zeptat, co udělá ten hezký efekt prsou u sebe? Velikost implantátu nebo tvar?(Luba Stehlíková)
Foto
Jednoznačně profil implantátu. Nižší profily jsou širší a lze pomocí nich dosáhnout toho efektu který chcete. Nezáleží na tom jestli jde o anatomický nebo kulatý implantát. Co já často dělám je, že kombinuji augmentaci implantátem s aplikaci vlastního tuku do dekoltu, čímž přiblížím prsa ještě více k sobě a zvýrazním tak dekolt(tzv. kompozitní nebo hybridní augmentace)
Dobrý deň, v júni tohto roka som bola na augmentácii (550 okrúhle) niesom veľmi spokojná, pretože nemám vysnenú "čiarku" v dekolte.. Po akej dobe sa dá ísť na väčšie implantáty a je možné, že napriek typu pŕs, ktoré idú od seba, čiarka bude? (resp. po akej odporúčanej veľkosti implantátov) Ďakujem a prajem pekný deň.(Barborka)
Foto
Na tento dotaz vůbec nedokážu adekvátně zareagovat protože bych Vás musel vidět, vyšetřit a naměřit. Jsou případy, kdy to co chcete jednoduše není možné. Volba většího implantátu je naopak často kontraproduktivní, protože prsa budou mít tendenci klesat vlivem extrémní váhy implantátů a čím více budou klesat, tím ""prázdnější bude Váš dekolt.
Pane doktore, chtěla jsem vám moc poděkovat. Mám od vás prsa a jsou uplně strop top. Díky(Veru)
Foto
To sice není dotaz, ale enormně jste mě potěšila svým komentářem. Jsem rad že jste spokojená a ať se daří :)
Dobrý den, dělám fitness trenérku a ráda bych si nechala zvětšit prsa. Jsou pro mě implantáty vhodné? A jaké vybrat? Díky(Kristýna S.)
Foto
Můj názor je, že pro je pro Vás vhodný stabilní implantát, vložený pod žlázu, aby se nesnížila Vaše svalová síla a nedocházelo k souhybům s prsním svalem při fyzické aktivitě. Stabilní implantáty jsou implantáty polyuretanové. Takové implantáty jsou obzvlášť vhodné pro aktivní ženy protože jsou "imunní" vůči extrémní fyzické aktivitě.
Dobrý den pane doktore. Mám velmi špatnou elasticitu kůže, povislá prsa. Mohu podstoupit zvětšení? Jaké implantáty jsou vhodné pro takovou kůži? Mám i strie na prsou. Díky(Klára R.)
Foto
Bohužel při špatné elasticitě kůže je velmi pravděpodobné, že pouhou augmentaci bude výsledek suboptimální. Buď bezprostředně po operaci, nebo po nějaké době. Většinou je vhodné kombinovat augmentaci s modelaci a i tak se může stát, že budete potřebovat za půl roku druhou, menší modelaci(třeba v lokální anest.). Jsou výjimečné situace, kdy já takový typ prsou řeším vložením polyuretanového implantátu pod žlázu v kombinaci s vnitřní modelaci. Nelze přesně odpovědět na Váš dotaz, protože elasticita kůže je pouze jeden z mnoha faktorů, které hrají roli při výběru vhodné techniky nebo implantátu.
Dobrý den, jak řešíte asymetrii prsou? Implantátem nebo modelací?(P.K.)
Foto
To je velmi individuální. Obecně ty nejmenší asymetrie se dají řešit stejným implantátem a přidáním vlastního tuku do menšího prsa. Větší asymetrie se musí řešit rozdílným implantátem, popřípadě i modelaci.
Jak moc poklesnou prsa s implantáty při kojení? A změní se tvar, když bych odmítla kojit? Nevím totiž, zda jít na operaci před či po dětech. Díky(Lucie Z.)
Foto
Některá prsa poklesnou a jiná ne. Záleží na tom, jak moc se zvětší prsa při těhotenství a kojení a dále na elasticitu kůže. Pokud ale uvažujete o odmítnutí kojení aby se nezměnil tvar prsou, to bych Vám určitě neradil. Dobro Vašeho dítěte má přednost, prsa se vždy dají upravit po ukončení kojení, od toho jsme tady my. Pokud plánujete děti, je lepší a bezpečnější volbou si na plastickou operaci prsou počkat.
Dobrý den, na facebooku ve skupince o zvětšení prsou jsem viděla, že prý pracujete s nějakými speciálními implantáty, respektive nějaký povrch vrůstající. Skáču na trampolínkách a chci si nechat zvětšit prsa. Jaké implantáty jsou pro mě vhodné? (Šmídová Jana)
Foto
Implantáty o kterých mluvíte, jsou ty s polyuretanovým povrchem. Jsou to silikonové implantáty které jsou pokryté tenkou vrstvou polyuretanové pěny. Pěna je vstřebatelná(vstřebává se řadu let) a tělo do nich prorůstá. Zůstávají na svém místě a odpadá tím riziko rotace nebo posunu implantátu do nežádoucí polohy. Co se tyče toho, jaké implantáty jsou pro Vás vhodné, já si myslím že právě tyto implantáty jsou právě vhodné i pro Vás, vzhledem k tomu že potřebujete implantát který je stabilní a odolný proti otřesům(vzhledem k sportu, který provozujete). Jsou ale i situace, kdy je dle mého názoru naopak vhodný klasický silikonový implantát. Existuje tolik možnosti, že nelze na dálku určít jaké implantáty jsou pro někoho vhodné. Jsou různé tvary, povrchy, profily atd. Výběr vhodných implantátů určuji zpravidla při konzultaci po důkladném měření.
Zdravím, byla jsem na dvou konzultacích a všude mi chtějí dát jen anatomický, já si přeju kulaté implantáty. Jak moc si můžu toto rozhodnout? Díky(Sabina)
Foto
Vložení kulatého implantátu je o dost jednodušší než vložení anatomického. Pokud Vám tedy dva sebe chirurgové nezávislé od sebe doporučili anatomický implantát, tak se domnívám že k tomu mají dobrý důvod(např. lehce povadlá prsa) a troufnu si říct, že pravděpodobně mají pravdu.
Dobrý den, lze implantátem vyřešit povislá prsa i bez modelace? Děkuji(Kristýna)
Foto
Dobrý den, děkuji za dotaz. Implantátem lze vyřešit většinou jen mírně povislá prsa. Jsou to prsa s takzvanou pseudoptózou. Poznáte že se jedná o pseudoptózu, když je sice dolní část prsu lehce povadlá, ale dvorec s bradavkou jsou výš než podprsní rýha. Takový problém lze často vyřešit vložením anatomického implantátu. Dají se použit u toho i pokročilé techniky, jako je Multiplane technika (druh vnitřní modelace), která se většinou používá v kombinaci s anatomickými implantáty s polyuretanovou úpravou povrchu.

Video se připravuje ...